Wednesday, February 27, 2013

Ketarap / Bayan Masak Asam Berempah

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Dah lunch ke...? Jommmmmm kita lunch sama-sama....

KETARAP/BAYAN MASAK ASAM BEREMPAH
Sumber : Kak Azlita @ Masam Manis

BAHAN-BAHAN
  • 2 ekor ikan ketarap ~ di siang dan di cuci bersih
  • 2 batang serai ~ dititik
  • 1 kuntum bunga kantan ~ dibelah 2
  • 5 tangkai daum kesum
  • 2 sudu teh halba
  • 2 sudu besar rempah kari ikan
  • 1 cawan air asam jawa
  • minyak untuk menumis
  • Garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar
  • 6 ulas bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inc halia
  • 1 inc kunyit hidup
  • 1 batang serai
  • 1 helai daun kunyit
  • 10 tangkai cili kering
  • 2 inc belacan
  
PENYEDIAANNYA
  1. Pijarkan minyak dalam kuali
  2. Tumiskan halba dan serai yang dititik
  3. Masukkan bahankisar dan tumis hingga naik bau dan terbit minyak
  4. Masukkan air asam jawa dan serbuk kari
  5. Kacau perlahan-lahan hingga merenih
  6. Masukkan ikan, daun kesum, bunga kantan garam dan gula secukup rasa
  7. Kacau perlahan di atas api sederhana sehingga kuah sedikit pekat
  8. Sedia dihidangkan.

3 comments:

ady said...

as-salam
ikan ni mmg sedap di masak asam pedas..tapi ady suka bakar aje ikan ketarap ni..

Liza said...

alamak aiii, akk tak kenal pun ikan ni...huhuhu sedihh

Sue @ Nenie said...

Waalaikumsalam...

Ady..Saya baru pertama kali makan ikan ni...Emmm..klu bakar cicah air asam pun best juga kan...

Kak Liza..Sebelum ni saya pun ala2 jakun nak makan ikan ni pasal ade kaler biru sampailah sejak berjinak2 ngan dunia blogger ni...Baru ada keberanian nak cuba...