Salam Zulkaedah...Syawal telah pergi meninggalkan kita semalam....Tapi rasanya mungkin masih ada antara kita masih berkunjung-kunjungan mengeratkan silaturahim sesama ahli keluarga dan sahabat handai...
Dan jika masih ada kek yang berbaki di peti ais, jangan bazirkan ia...Apa kata kita jelmakan ia menjadi lebih menarik terutama di mata anak-anak..Tentu mereka lebih teruja untuk menikmati kek yang dilapisi puding buah-buahan..
Selain kek span, kita juga boleh gunakan swiss roll sebagai base ia...
KEK LAPIS PUDING SUSU BUAH-BUAHAN
Inspirasi : Kak Azlita @MasamManis
PENYEDIAANNYA
- Letakkan/susun kek pada dasar loyang..Jika ada loose pan lagi ok.
- Tuangkan adunan puding ke atas kek dengan perlahan-lahan.
- Sejukkan di dalam peti ais
- Apabila puding keras/beku sepenuhnya, sedia di hidang
Sumber Rujukan : sweet4ever @MyResipi
BAHAN-BAHAN
- 150 gm tepung super fine
- 150 gm gula kastor
- 5 biji telur gred-A
- 15ml / 1 sb ovalette
- 80 ml air daun pandan
- 80 ml minyak / mentega cair
- 5 ml/1 s.teh pes pandan ~ Sue gantikan ngan susu segar
- 5ml / 1 s.teh serbuk penaik
- sedikit pewarna hijau ~ Sue gantikan ngan warna merah
- Satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan.Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
-
air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
Perlahankan kelajuan dan masukkan susu segar - Tuangkan minyak/ mentega cair ke dalam adunan dan kaup balik dengan senduk/spatula sehingga sebati.
- Sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. Tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
- Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit.
PUDING SUSU BUAH-BUAHAN
Sumber resipi : Junjs11 @MyResipi
BAHAN-BAHAN
- 1 paket serbuk agar2 (11gm)
- 2 biji telur
- 4 cawan air
- 1/2 tin susu cair
- 1 cawan gula
- 2-3 sudu besar tepung kastad
- 1 tin fruit cocktail
- Masak agar-gar dengan air dan gula hingga larut.
- Pukul telur dan campurkan tepung kastad, kacau rata dan ketepikan.
- Apabila campuran agar-agar larut, masukkan susu cair dan masak lagi sehingga mendidih, masukkan campuran telur dan tepung kastad. masukkan fruit cocktal.
- Tuangkan ke dalam loyang atau acuan disukai. sejukkan dan hidangkan.
11 comments:
Mudahnya sue... nanti akak nak cuba buat lah :)
This excellent website certainly has all the info I wanted about this
subject and didn't know who to ask.
Also visit my weblog :: Nike Free Run 2
Salam, air/jus fruit cocktail masukkan jugak ke ? Izinkan akak copy resipi. T.Kasih
Looks amazing!
Great article shared. mohela login
Your articles are inventive. I am looking forward to reading the plethora of articles that you have linked here. Pikdo is an Instagram Online Viewer that you can easily browse users, location, followers, hashtags, popular contents, statistics and much more. ...
Nice Article i Love Your Post Thanks For Article
Shayari on Life in Hindi
Good Morning Shayari Status in Hindi
Good Night Shayari Status in Hindi
Nice Article i Love Your Post Thanks For Article
Best Life Shayari in Hindi
Best Friendship Status in Hindi
Love Status in Hindi with HD Images
Good Work
HP 123 Setup
very nice
nutrition
tips for healthy life style
healthy nutrition
tips to get fit and healthy
Maintaining Optimal Fitness
get fitness fast
shape fitness for women
full fitness exercise
nutrition
workout motivation
nutrition tips
Healthy lifestyle
Wrong Fish Oil can make you unhealthy
Nutrition tips
Nutrition tips
Healthy
Get fit fast
Fitness Plan
Woman fitness
Workout trainer
Workout routine
Workout motivation
Nutrition tips
Chick fil a nutrition
Dental health
Detoxing your body
Eat healthy food
Weight loss
Healthy body
Eat Healthy foods during pregnancy body
Eat Healthy foods during pregnancy body
Eat Healthy foods during pregnancy body
Post a Comment