Thursday, April 5, 2012

Rendang Kerang & Kulat Sisir

Assalamualaikum...

Paparan yang dah lupa bila masaknya...Semalam tengah boring-boring masa duk godeh-godeh komp. pasal tenet tetiba plak tak leh connect, terjumpalah gambar ni..Edit lebih kurang...Sib baik masih ingat sumber resipinya..So bolehlah lah post sini...


Lately ni tenet Sue asyik tak leh connect jeee..Bila buat report kat TM, diorang buat tak tau jeee..Boleh di jawabnya sebarang masalah di dalam premis adalah tanggujawab sendiri..diorang hanya bertanggung jawab jika ada kerosakan di luar premis sahaja....Memang sakit ati...iyalah. walau ia dalam premis tapi mana lah taw camne nak cek kabel kan....Sekarang dalam proses nak tamatkan jeee pekhidmatan streamyx ni...Buat apa nak bayar bulan-bulan tapi intenet dan servicenya kita tak leh nak guna...Baik simpan jeee wang tu untuk lain keperluan....

Sedih juga bila susah nak BW jenguk kawan-kawan dan dah tak kesempatan balas komen-komen yang tinggal...Iyalah, kalau kat opis, time free bolehlah berjimba-jimba jap depan komp. tapi .... Iyalah, nama lagi kat tempat kerja kan..keperluan dan tanggungjawab pada kerja mestilah jadi keutamaan...Kalau ada sedikit kelapangan barulah cilok-cilok curi tulang jappppp...

Oklah..tak mau bebel banyak-banyak pepagi..So kita layan jelah resipi yang thah bila-bila thah ni.....

RENDANG KERANG & KULAT SISIR
Inspirasi : Rendang Kupang (365 Resipi Istimewa Chef Hanieliza)
Olahan : Sue@Nenie

BAHAN-BAHAN
  • 500 gm isi kerang (siap rebus)
  • Segenggam kulat sisir
  • 200 ml santan pekat
  • 2 sb kerisik
  • 2 helai daun kunyit (dicarik-carik)
  • 2 sb minyak masak
  • 2 s.teh gula merah/nisan
  • 1 keping asam gelugur
  • Garam secukupnya

Bahan Kisar

  • 10 tangkai cili kering (direndam air panas sehingga lembut & toskan)
  • 5 biji cili padi
  • 6 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 3 batang serai
  • 1 1/2" lengkuas
  • 1 1/2" halia
  • 1" kunyit hidup
PENYEDIAANNYA
  1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga pecah minyak
  2. Masukkan santan, asam gelugur, daun kunyit dan kulat sisir.
  3. Kacau sekali sekala dan biarkan sehingga pecah minyak, pekat dan kering.
  4. Masukkan isi kerang, kerisik, garam secukupnya dan gula merah.
  5. Masakkan sebentar dan biarkan sehingga pecah minyak.Sedia diangkat dan hidangkan

23 comments:

ijayuji said...

Salam kak! sedapnyerrrr kerang! kita tak leh lah kalau masak kerang niii, bila kpek masuk mulut kopek2 lagi masuk mulut lagi dan lagi ehehe.. mcm manalh nak jadi kerang atau sambal2 ni sume sbb dah abis masuk dlm mulut jerr :D nanti lah nak borong kerang byk2 sikit :D

HALAMANKU said...

Salam Kak Sue.. wah rajintu wat rendang.. erma alamat bercinta nak wat rendang .. he he he tang kerisek yang bercinta he he he sedap tu kak ni bawak pinggan kosong nak join he he he he

Liza said...

bestnya ada rendang kat sini...mkn cmtu dgn nasi pun dah ok kan sue...

izahdaut said...

tadi nampak kat fb..sedap sesangat nampaknya.. eh kat fb ke ek.. hehe... tak pernah makan rendng gini..ada kulat sisir. wii suka suke kulat sisir. rasa mcm ayam .hehe

hazila said...

Teringin nak masak kulat sisir tapi malas nak cuci sebab yg dijual tu macam berpasir sikit.

Mamasya said...

Salam Sue. kalau rendang kerang mmg sedap tp belum pernah mkn yg campur dg kulat sisir. kulat sisir pun dah lama tak mkn..

Zaliedana said...

Assalam kak sue..Dah lama nak mkn kulat sisir,tapi ssh betoi nak nmpak n jumpa kat pg nih,kat aloq staq dulu byklah,adeiii sedap tuh wat rendang,selalu wat msk lemak2goreng kunyit jer..

LinRosly said...

Assalamualaikum Sue

Sedapnya Rendang Kerang Dgn Kulat Sisir. Kak Lin dh lama tak makan...betul2 buat Kak Lin terliur...huhuhuhu

Selamat Menjamu Selera :)

Amie said...

Assalamualaikum Sue,
kesiannya masalah tenet tu... tukar ajelah Sue, sekarang ni banyak pilihan.
Sedapnyalah kerang dengan kulat tu... sedapnya kalau dapat cicah dengan nasi himpit ke, makan gitu aje ke.

Qasey Honey said...

nmpk sedap dan myelerakan lauk kerang tu...teringin pula nk mcubanya

Asmara said...

kulat sisir lama betul tak makan. tu la kan tm ni sejak byk line tenet lain servis dia dah kureng. kalau awal2 dulu cepat je tindakan dia buat. kene tukar servis lain ni nmpknya. hehe..

mimie said...

Salam Sue...sedapnyer kerang + cendawan kukur = rendang....ayoyoyo makk...mn nk dpt cendawan nehh...bak sini skit...nk mkn ngan nsik impit nihhh....

ASMAH YUSOF said...

Slm k.sue,tue adalah trick TM untuk buatkn pengguna bertukar kpd unifi,so jgn terpengaruh,sedap k.sue rendang nie mmg feberet asz n husband...

mama sara nur said...

Assalam Sue
streamyx memang Sue, akak dulu pun sama last2 tamatkan je..
wah sedapnya rendang kerang ada kulat sisir tu, cicah pulut pun sedap nih

quinnie said...

sedapnya sue kulat sisir...dah bertahun tak makan..memang tak jumpa org jual kat sini...huhuhu..sardissss....

aZuMaya said...

salam sue ..kerang my fov...selalu buat redang kerang tapi tak pernah pulak campur kulat ...nk cubalah

ijan said...

Salam Sue,
Lama-lama saya tengok kulat sisir ni boleh dibawak mimpi agaknye. hehe.... ni masuk list makanan yang saya nak makan bila balik nanti. hehe.... :)

Naz / Nadz COSK said...

Assallamualaikum Nenie..

Aahh..mmg TM ni. Di rumah ayah kak Naz pun pakai streamyx tp same prob mcm Nenie..Bila report cam tu ler jawapannya.. Sobor jerk la..

Ok kita cakap pasal makanan lak.. Lama dah tak buat rendang kerang. mmg lazat..Sedapnya ..Dapatlak makan dgn pulut..nyummm...

Tq ye Nenie atas komen di blog akak tu..

Sue @ Nenie said...

Salam...

Ika...oooo kiranya hantu kerang lah ni...Pantang kopek terus masuk mulut yaaaa bukan masuk mangkuk.

Erma, akak sukeee buat rendang sebab main lebur jeee...tak yah bertapa lama-lama kat dapur..pasal kerisik tu, selalu beli yang ready made je kat kedai..ada jual paket kecil2 sekali guna...

Kak Liza...Betul tuuu..saya pun makan camtu jee ngan nasi putih, sementelah masukkan sekali kulat sisir...

Sue @ Nenie said...

Izah..betullah tu kat fb..

kak Hazila..betullah tu..ia kadang kala sedikit berpasir, sebab tu Sue rendam dahulu then bilas guna bakul sambil goncang siket...Cuma yang leceh siket nak potong kulit kayu yang melekat siket2 tu...

Mamasya...he he he...sebenarnya sayatak tau nak masak apa lagi ngan kulat sisir tu, tapi ramai yang cakap sedap juga di tumis, tu yang cuba buat rendang tu...alhamdullillah..kena ngan selera

Sue @ Nenie said...

Kak Ct..samalah, aceli kat kaw Sue pun susah gak nak dapat ni, cuma hari tu jeee terkebetulan ada rezeki, jumpa...Jadinya dapat gaklah merasa....

Kak Lin...Saya pun kebetulan gak terjumpa ngan Mak Cik yang jual tempohari, ada gak rezeki nak merasa kulat ni...

Kak Amie..hampir-hampir gak nak potong tapi memandangkan ada lagi kontrak sehingga Julai 2012 ni..So tgk dulu perkembangannya...

Sue @ Nenie said...

Kak QH..he he boleh cuba..resipi Kak Hanieliza jarang mengecewakan walau kelihatannya amat simple..

Kak As..may be sebab terlalu banyak servicelah jadi bermacam ni, polisi2 baru mula ujud.. .sementelah lagi bila dan separuh swasta...bila ada part yang kena berurusan ngan wakil, tu yang selalu timbul masalah tuuuuu...

Kak Mimie...Emmm sedap juga agaknya gandingkan rendang ngan nasi impit yaaa..

Sue @ Nenie said...

Kak Asmah..he he he he..setakat ni belum terfikir nak upgrade ke Unify lagi pasal Sue pun bekerja..pakai internet pun kadang2 jika berkesempatan je di waktu malam/hujung minggu,tu yang kedekut siket nak ambil pakej mahal tu....

MamaSara, Sue masih ada kontrak lagi beberapa bulan..tgk lah, klu lepas abis kontrak nanti masih berproblem, terpaksalah cari alternative lain....

Quinnie, Kak Sue pun lepas beli hari tu, ada gak lah intai2 lagi kot2 Mak cik tu ada lagi...tapi hampa...kulat tu dah tak ada jual sekarang