Tuesday, February 28, 2012

Zuppa Mushroom Soup

Assalamualaikum...

Ni versi instant-instant....Dah lama wat ni, sejak Kak Wan buat paparan tempohari terus teruja nak mencubanya..So 2~3 hari lepas tu, balik kerja terus singgah kat Econsave cari apa-apa yang patut dan malamnya terus bereksperiment...

Tapi......he he he he...Bila buat sesuatu tak abis menuntut, nilah hasilnya...Konon-kononnyalah...Bila tengok resipi yang Kak Wan tulis tu nampak macam senang, so baca pun cepat-cepat konon-kononnya nak ambil yang penting-penting jeeee....Haaaa kan dahhhhh......

1st time buat...Dengan sup yang masih panas, terus Sue buh pastry tu kat atasnya..Dahlah tak roll dulu kasi lebih siket dari diameter remakin tu....Dan dengan keadaan sup yang masih panas dan pastry yang makin lembut tu, terus jee Sue masukkan ke dalam Oven....Dan semasa proses pembakaran tu, pastrynya makin melendut ke bawah....

Perasan tak, kat dalam gambar di atas..Dengan paras sup yang penuh, puff pastry yang makin melendut dan tidak ada lagi lebihan pastry yang menutupi remakin malah semakin melendut dan menakung telur di tengah-tengahnya....

Dan hasilnya...Bila puff sudah bertukar keperangan dan sedia untuk dinikmati....Hasilnya sedikit mengecewakan...Puff kat bahagian bawah, tak pasti masak ke tidak sebab ia terendam dalam sup dan kami hanya dapat makan puff kat bahagian atas sahaja dan selebihnya di buang begitu sahaja....Sedihhhh...? Oh pastilah..Rasa macam down sekejap..Sib baik pada malam tu, Sue juga sediakaan garlic bread..Jadi adalah sesuatu sebagai penambahan untuk dinner....

Jadinya bila ada masa terluang, Sue pun tengok balik resipi yang Kak Wan tulis..Oppppppsss baru Sue perasan, rupanya Kak Wan hanya masukkan 3/4 saja supnya ke dalam remakin dan setelah diletakkan pastry yang di canai (supaya ada lebihan untuk menutup remakin) di atasnya, ia dimasukkan dulu ke dalam peti ais....Kemudian baru dibakar....

Dan hasil dari eksperimen ke dua sungguh mengujakan....Paff naik cantik dan dasarnya tidak lagi mencecah sup....Boleh dinikmati dengan seseluruhannya....


ZUPPA CHICKEN & MUSHROOM SOUP
Resipi : Kak Wan @ CitarasaWan
Olahan : Sue@Nenie

BAHAN-BAHAN
  • 4 keping instant puff pastry (keluarkan dari peti sejuk dan dibiarkan lembut pada suhu bilik) ~ Sue guna puff pastry jenama kawan
  • 1 biji kuning telur ~Untuk sapuan
  • ½ sb susu sejat ~Untuk sapuan
  • Dried parsly secukupnya ~Untuk taburan
Untuk Sup
  • 1 tin mushroom sup ~ Sue guna brand Cambells
  • 1 tin air ~Seperti arahan pada label tin
PENYEDIAANNYA
  1. Untuk Sup : Masukkan 1 tin mushroom sup cambells dan 1 tin air ke dalam periuk...Masak sehingga mendidih dan sedikit pekat..Matikan api dan ketepikan.
  2. Masukkan (1) ke dalam remakin sehingga 3/4 dan ketepikan.
  3. Untuk Zuppa : Tabur tepung di atas papan canai, canai dan potong puff lebih besar dari saiz acuan. Tutup acuan dengan pastry puff. Simpan sebentar di dalam peti sejuk.
  4. Keluarkan dan sapu permukaannya dengan kuning telur dan tabur dengan parsley kering..
  5. Masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 200°C (bergantung oven masing2) selama 20min atau sehingga puff bertukar keperangan dengan api atas dan bawah dan jika ada function fan, on kan.....
  6. Sedap dihidang panas-panas

Bahan Untuk Homemade soup resipi Kak Wan
  • 200gm isi ayam di cincang
  • 6 biji cendawan butang segar / dalam tin - di dadu
  • 2 ulas bawang putih - cincang
  • 1/2 labu bawang besar - di dadu
  • 250ml air
  • 150ml susu cair
  • 1/2 kiub pati ayam
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 2 sudu besar minyak zaitun / mentega
  • 1 sudu teh gula
  • 1/2 sudu teh lada putih / lada hitam
Penyediaannya
  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang besar hingga layu.Masukkan tepung gandum, kacau hingga rata. Masukkan air dan kiub pati ayam, kacau rata.
  2. Masukkan bahan-bahan yang lain dan masak hingga sup agak pekat.

18 comments:

rahel said...

Salam Sue..
menarik betul Zuppa Mushroom Soup ni tapi belum pernah try lagi..

izahdaut said...

wahhhh.. uniknya.. mcm bumbung lak pastry tu ek. tu la... belajo dari kesilpan. skali silap mmg kita igat sampai kesudah kan.

tapi mmg menarik la zupa sup? nama pun pelik hehe

Qasey Honey said...

mmg sedapkan zuppa sup ni...dh buat skali...mesti nk bkali buat pula kan...sesuai utk diet menu ni...hehehe

Chik Mimi said...

akak pun pun aim je tak terbuat2 lagi
nasib baca dulu pengalam nenie ,kalau ikut akak pun macam nenie jugak

Sue @ Nenie said...

Salam..

Kak Rahel...Haaa ada masa nanti boleh cuba...memang sedap...

Izah...Betul tu...practice make perfect...Tak cuba tak tau kan...

Sue @ Nenie said...

Kak Honey..betul tuuu..dahlah senang je penyediaannya, lagi2 kalau guna jalan pintas main instant2 jeeeee...

Kak Mimi....ingat lagi 1st time buat..bukan main konfident lagi tuuuuuu.....siap tunggu depan oven nak tengok dia menggelembung..tapi makin melendut kat bawah...Ha ha ha frust betul time tuuuuu.....

Liza said...

xpe la sue...pengalaman tu yg mengajar kita kan...ape2 pun nmpk sedap tuuuu...nk rasa sikit, blh? hihihihi

EmbunRosaliza said...

Nampak pun dah terliur ni nenie, mesti sedap mkn panas2 tu

maz said...

salam sue...sdpnya klu ptg2 ni dpt zuppa sue tu...kmaz dlu ada tgk nigella buat..pastu duk plan nk buat jgk la...smpai ke hri ni dh brthun xbuat2 jgk...

IeRA said...

Salam..

lepas ni tak yah makan kat kedai western lagikan, boleh buat sendiri je

HALAMANKU said...

SAlam wah uniq tu nampak best untuk dicuba bab senang ha ha ha.. kalau tang taram kat oven tu memang teruja jek nak cuba.. he he he teringinnyer..Tahniah akak bab sudi berkongsi pengalaman.. ye lah kesilapan tu akan buat kita ingat.. akak dah n3 cam ni mesti semua akak berhati2 n baca tul2 nak wat kan? tima kasih banyak2 kak.. erma nak cuba.. he he he

AZLINA said...

Assalamualaikum Sue..amboi bukan main glamour nama sup.. mesti sedap ni..akak pun nak masuk list la ..list akak pun panjang berjela2 mcm list sue jugak..haha :)

dZana said...

menu2 western ni fav anak bujang akk.. klau yg anak dara tu suke nasi jer.. sedap mkn panas2 ni..

mimie said...

Suueeeeee...very super duppaaa ler tuuuuu..... pon mmg tgk dah leleh2 nih haa...ado lg x..????? bak mai sni.....

ijan said...

Salam Sue,
Ni kalau makan kat Dome mau berbelas ringgit semangkuk. hehe. Nak tanya kan, kalau kat Msia dried herbs macam parsley oregano mahal tak ye? :)

Naz / Nadz COSK said...

Sueeeee...sedapnyaaa.. Terliur kak Naz tgk...Nyumm..nyumm...

Sue @ Nenie said...

Salam...

Kak Liza..betul tu...practice make perfect....

Kak Rosaliza..betulll tu...makan panas2 sedapppp ni...

Kak Mazzzz...biasalah tu..saya pun kengkadang macam tu...CnP resipi ngan bersemangat sekali...tapi buatnya tak tau bila

Sue @ Nenie said...

Iera...Betul tu...kalau nak lagi cepat, boleh guna sup cambells tapi kalau nak buat byk boleh juga buat sendiri sup nya..

Erma..Kak Sue pun suka benda2 yang main campak dalam oven ni..sementara tunggu masak, boleh buat apa-apa yang perlu...Kes baca resipi cepat2 ni dah jadi tabiat buruk yang sukar dikikis...len kali buat lagi utk resipi lain plakkkk..ha ha ha ha

Kak Azlina..macamana tak berjela yaa kak..sekali berBW...berderet resipi menarik di CnP tapi satu hari sempat buat 1 atau 2 jeee...kadang2 potong Q pun adaaaa