Wednesday, October 27, 2010

Apam Keladi

Buat melepas rindu dendam....Belum sempat nak berceloteh panjang, masa pula terlalu mencemburui....Tapi sempat gak nak pos resipi sini....Layan ye lah ekkkkk....



BAHAN-BAHAN

  • 15 gm keladi (potong dadu dan kukus
  • 200 gm Tepung superfine
  • 100 gm gula kastor
  • 125 ml santan (50 ml santan pekat + 75 ml air)
  • 1/2 tbsp serbuk penaik
  • 2 biji telur (Gred A)
  • 5 gm yis
  • 1/2 tsp garam
  • 1 tsp esen keladi
  • Sedikit pewarna ungu
PENYEDIAANNYA

  1. Kelad dan santan dikisar alus.
  2. Telur, gula dan garam dipukul hingga kembang dan gebu.
  3. Masukkan tepung, yis dan baking powder.Pukul rata-rata.
  4. Masukkan adunan santan dan esen sambil dikacau rata.
  5. Perap selama 1 jam
  6. Panaskan kukusan dan acuan lompang disapu minyak.
  7. Isikan adunan 3/4 tinggi acuan.
  8. Kukus selama 20-25 min/sehingga masak

3 comments:

HALAMANKU said...

Salam.. Kak Ninie... wah rindunyer... lama cuti... akak sihat? bz? walau aperpun nak apam keladi tu.. x pernah raser.. teringinlak.. he he he

mummyseri said...

Salam sue..
pekabar?
wah msti sedap ni..kite pon x penah mkn n rasa lagi :)

Sue @ Nenie said...

Salam Erma..Kak Seri juga..

Sue, alhamdulillah sihat...

Emmmm...kat anak tekak ni memang kena seleralah..lagi-lagi ramai pulak member kat opis sukakanya....Haaaa nanti ada masa bolehlah cuba...