BAHAN-BAHAN
- 15 gm keladi (potong dadu dan kukus
- 200 gm Tepung superfine
- 100 gm gula kastor
- 125 ml santan (50 ml santan pekat + 75 ml air)
- 1/2 tbsp serbuk penaik
- 2 biji telur (Gred A)
- 5 gm yis
- 1/2 tsp garam
- 1 tsp esen keladi
- Sedikit pewarna ungu
- Kelad dan santan dikisar alus.
- Telur, gula dan garam dipukul hingga kembang dan gebu.
- Masukkan tepung, yis dan baking powder.Pukul rata-rata.
- Masukkan adunan santan dan esen sambil dikacau rata.
- Perap selama 1 jam
- Panaskan kukusan dan acuan lompang disapu minyak.
- Isikan adunan 3/4 tinggi acuan.
- Kukus selama 20-25 min/sehingga masak
3 comments:
Salam.. Kak Ninie... wah rindunyer... lama cuti... akak sihat? bz? walau aperpun nak apam keladi tu.. x pernah raser.. teringinlak.. he he he
Salam sue..
pekabar?
wah msti sedap ni..kite pon x penah mkn n rasa lagi :)
Salam Erma..Kak Seri juga..
Sue, alhamdulillah sihat...
Emmmm...kat anak tekak ni memang kena seleralah..lagi-lagi ramai pulak member kat opis sukakanya....Haaaa nanti ada masa bolehlah cuba...
Post a Comment