Tuesday, September 13, 2011

Sotong Berempah

Assalamualaikum Tuan rumah ucapkan kepada pengunjung-pengunjung yang masih sudi berkunjung sini walau pun tuan rumah kejap tenggelam kejap timbul...

Emmmm..sekejap je kan dah 15 Syawal kita..Bermakna sudah 2 minggu kita menyambut Hari raya dan pastinya antara kita masih sibuk ngan rumah terbuka di sana sini...Dan inilah sebenarnya peluang untuk kita bersua muka ngan saudara mara dan kawan2 yang jarang2 kita dapat peluang untuk berjumpa....

Oklah, Sue pun tak nak bebel panjang2, so apa kata kita layan jelah lauk tuan rumah yang tak seberapa ni....


SOTONG GORENG BEREMPAH
Sumber : Koleksi Masakan Sotong (Alaf 21)

BAHAN-BAHAN
  • 250 gm sotong (Dibersihkan & kelar)
  • **2 sb serbuk kari daging
  • **1 sb serbuk cili (**Ditambah sedikit air membentuk pes)
  • 1 batang serai (Dititik)
  • 1/2 biji tomato (potong dadu)
  • 125ml air asam jawa
  • 3 sb minyak untuk menumis
  • Sedikit air (jika perlu)
  • Garam & gula secukupnya
Bahan Tumis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 5 biji buah pelaga
  • 1 batang kulit kayu manis
  • *5 biji bawang merah
  • *2 ulas bawang putih
  • *2 cm halia (* Dikisar/blend)
PENYEDIAANNYA
  1. Panaskan minyak dan masukkan bahan tumis dan serai..Tumis sehingga naik bau.
  2. Masukkan pes kari+serbuk cili.Kacau sebati dan naik bau kemudian masukkan sotong.Masak sehingga sebati.
  3. Masukkan air asam dan tomato.Tambah air jika perlu.
  4. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
  5. Biarkan kuahnya jadi kering kemudian angkat.
**Sue buat sedikit berkuah, jadi Sue tambah sedikit air dan masak sehingga sotong masak tanpa mengeringkan kuahnya

5 comments:

HALAMANKU said...

Salam kak ninie mmmm sedapnyer kalau mkn ngan nasi lemak sedap ni.. tgk sotong tu memang menyelerakan lah...

Amie said...

Assalam Sue,
adeeehhhh....menggoda selera sotong berempah tu! mintalah barang seekor Sue dengan kuahnya sekali... nak makan dengan nasi putih... he hehehhhh

Juwita Jamaludin said...

lama tak masak sotong.. buat sotong gini pun best

Wattie said...

Assalamualaikum Sue,
Sedapnyaaaaa nampak sotong tu.....pos mai Penang semangkuk, terliur dah ni...

Sue @ Nenie said...

Salam..

Erma...tapi kalau nak makan ngan nasi lemak kuahnya pekat lagi best kannnnn...

Kak Amie, badan sotong takleh, janggut sotong boleh...He he he kijam sungguh tuan rumah yaaaa...

Kak Ita, apa lagi...cepat2 gi market cari sotong...

Kak Wattie, boleh aje tapi takut sampai bekas je pasal isinya posman dah songlap..yaaaa Amponnnn Pak Cik Posmen, jangan mareeee