UDANG GORENG CABAI MANIS
Sumber : Sajionline
BAHAN-BAHAN
- 1 kg udang galah
- 1/2 cawan sos tomato
- 1/2 cawan air asam jawa
- 100 ml santan pekat
- 1 sudu kecil jintan putih - disangai dan dikisar halus
- 1 sudu kecil jintan manis - disangai dan dikisar halus
- 1 sudu kecil ketumbar - disangai dan dikisar halus
- Garam dan cula secukup rasa
- 1/2 cawan minyak untuk menumis
Bahan-bahan untuk dikisar halus:
- 10 tangkai cili merah
- 7 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 3 sm halia
- 3 sm lengkuas
- 2 batang serai
PENYEDIAANNYA
- Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan kisar serta bahan-bahan yang disangai.
- Kemudian kacau sehingga naik bau.
- Masukkan santan, air asam jawa, sos tomato, garam dan gula. Kecilkan api dan kacau sehingga pekat.
- Masukkan udang dan kacau hingga rata.
- Apabila udang masak, angkat dan hiaskan.
8 comments:
Salam akak.. menggoda tullah udang akak tu berposing wat terliur tu.. sedapnyer...
hmm...nampak sangat menyelerakan la...
Salam..
Erma, Apa lagi lepas kerja nanti jomlah kita gi mancing udang kat market..
Mas, pertukaran bater nak...? sambal sotong kat rumah Mas pun sungguh menyelerakan
bestnya seafood di dapur Sue,kelmarin dah jamu sotong hari ini udang pulak.... yummmy...
akk dtg bawa nasi ni.. nak tumpg makan sni.. sedap2x..
bestnya udang suka masak manis2 macam ni.. terangkat
weeeee dengki tul ngan org tayang udang galah tauuu.. huhuhu
Salam...
Kak Amie..he he hari seafood sedunia
Kak Zana..Amboiiii...wanginya nasi dia...
Kak Ita..Emmm memang sedappp..
Kak Izah..psstttt..bukan udang galah tu..Udang Harimau kolam laut....Murah sikettt..Ngeeee
Post a Comment