Thursday, April 19, 2012

Baked Cranberries Pancake

Assalamualaikum...Semoga semua dikalangan saudara, rakan, kenalan tak kira bangsa dan agama walau di mana sahaja berada, dilimpahi rahmat dan keberkatan olehNya...Terima kasih kerana masih sudi bersinggah sini walau tuan rumah sudah jarang-jarang berkesempatan berBW ke rumah kawan-kawan...Kadang-kadang kalau singgah pun tak sempat tinggal sebarang jejak sebab malas nak log-in/kehilangan idea..He he he he he ..

Jommmm pepagi ni kit layan satu lagi menu istimewa yang telah Sue cedok resipinya dari blogger kita yang merantau nunnnnn jauh di bumi finland sape lagi kalau bukan Ijan dari blogreseipi yang baru saja berpaparan di dalam majalah Saji keluaran April..Tahniah dan tumpang gembira sebab semakin ramai di kalangan blogger masakan yang dah berjaya berkongsi ilmu dan paparan menarik di dada-dada majalah....

Dan istimewanya pancake ni, ialah strukturnya yang lembut bercreme dari pagi sehingga ke petang....Lain dari pancake yang pernah Sue cuba sebelum ini..Selain bahan-bahan nya mudah didapati, penyediaannya pun senang dan yang penting masaknya main baking-baking jeeee...Tak yah bertapa lama-lama nak baking sekeping2 kat atas pan...Dah bancuh then boleh terus curah kat acuan dan bake..sementara menunggu kuih sedia dinikmati boleh berkejar ke sana ke mari prepare apa-apa yang patut...

Cumanya, acuan pan yang leper dan lebar (sesuai untuk pancake) cuma satu then lubangnya hanya 6, jadi atas alasan tak nak bazirkan terlalu banyak masa kat dapur, (sebab selain sediakan sarapan, Sue juga terpaksa siapkan anak2 nak diri sendiri untuk kedestinasi masing2), Sue putuskan untuk guna acuan muffin sahaja sebab ia ada 12 lubang, jimat sikit masa dan tenaga elektrik..he he he he ..So hasilnya sedikit tebal namun rasanya tetap sedapppppppppp

BAKED CRANBERRIES PANCAKE
Resipi Asal : Ijan @ Blogresipi
Terjemahan/olahan :
Sue@Nenie


BAHAN-BAHAN
  • 500 ml susu segar
  • 2 biji telur (saiz A)
  • 1 cwn tepung serbaguna ~Sue guna selfraising flour
  • ¼ cwn mentega cair/olive oil ~Sue guna minyak jagung
  • 2 s.teh gula
  • secubit garam
  • ½ s.teh esen vanilla
Untuk Topping
  • gula icing
  • Dried Cranberry/rasberry

PENYEDIAANNYA
  1. Panaskan oven pada suhu 200~225C..Gris pan/acuan dengan mentega dan panaskan sekali di dalam oven...Sementara itu.........
  2. Di dalam mangkuk pengadun, masukkan kesemua bahan (kecuali topping) dan adun dengan pantas lebih kurang 1 min menggunakan senduk kayu/egg whisk sehingga kesemuanya bergaul mesra (Sue guna blender)
  3. Tuang adunan ke dalam pan/acuan.Pastikan ia tidak terlalu nipis.Taburkan sedikit dried cranberry/rasberry di atasnya.
  4. Bakar lebih kurang 20~30 min/sehingga keperang-perangan.
  5. Apabila masak, keluarkan dari acuan dan taburkan gula icing ke atasnya...Sedap dinikmati bersama madu/jem kegemaran...

 

Note dari Ijan : The mixture is very watery and the ready pancake will be a bit doughy. May i remind you that this Finnish type of pancake is VERY different from the typical pancake. But we like it very much. Hope you will too

28 comments:

Amie said...

Assalamualaikum Sue,
cantiknya kejadian BCP tu... good try! Mesti puas hati kan dengan hasil sendiri.

zila 4ever said...

salam kenal dan berziarah disini,..baru jumpa link blog nie kt hasue..byk masakan menarik upanya..:)sy follow yer.

KakAsma said...

sue,
akak nampak gak ijan buat ritu,alahai dia punya cranberry seketui ketui gitu sdap nyer..akak tengok bahan cam senang nak buat..nnti ada kerajinan nak buat..kena cari tu..tu yang mahal tu..hihihi

Qasey Honey said...

asslm Sue...best nmpknye BCP tu...buat minum petang2 sambil tgk TV mmg sedap dilayan ni...

Zaliedana said...

Assalam sue,lamanyer xwat pancake yg besa tuh,nih yg bake lak da cranberries lagi fuhh lagi bertambah sedap tuh..Ct yg pernah mkn jnih beri2 nih cuma bluebery n stobery jerk,huhu jakun sungguh kan..

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Sue.. datang membalas kunjungan.. wah! nampak enak dan cantik.. terasa2 gebu dan lembut bila di makan... bau jangan cerita.. *sambil telan air liur ni taw...

ijan said...

Salam Sue,
Terima kasih sudi mencuba. Menarik juga idea letak dalam bekas muffin camni. Mudah jugak nak makan, ambik je sorang satu. hehe... :)

rahel said...

Waa..tebal ini pancake..mesti sedap sangat ni..

Yana Shaiful said...

Salam sue..waahh bestnya pancake ada kranberis lg tuu..xckp mkn 1 nii :-)

dapurmerahibu said...

Salam ziarah kembali,wah bestnya...suka akak ni.tq ziarah blog akak yg tak seberapa tu.akak follow sue k.

Ayu said...

Assalam sue,
haish baru nilah sempat kedapur sue ni..maafkan akak ya sue..hati tak tenang nak jalan2 hari tu..so ni malam2 baru singgah mana yang semapt dulu..kena pelan2 kayuh basikal..thanks sue for the support u have given to me..really appreciate it so much..
baked cranberries pancake ni bakar dalam acuan mufins pun ok juga akak tengok tu..

HaSue said...

wahhh kreatif la pulak kan buh dlm muffin tray..dalam kecepatan nak siapkan anak2 n diri sndiri tu smpt lak wat pancake..nampak gebuss gitu..makan gitu je pun sedap ek sue?

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

oishii sou
x pernah try buat BCP ni pong
rajin betui uols ni

Rohah said...

Sue,
nampak gebuuu pancake ni, rasa mcm nk cuba pulaknyee

Watierman said...

Assalam Dik Sue...wah biru dah mata hitam semalam yer...resepi Ijan dah sampai sini yer!!

ady said...

as-salam
sedapnye pancake..sedap lagi kalau mkn dgn sos canberries...

mama sara nur said...

assalam
rajin Sue masak pancake cranberies
nampak menyelerakan
masuk senarai nk try nanti tgk gaya anak2 suka ni he he

ijayuji said...

Salam kak sue! sedapnyer kalau ada beri2 ni kan, kita mmg peminat buah2 yg ada beri2 belakangnyer ehehe... tgk papa bread kat bwh tu lama sgt tak buat, malas betul nak buat filling dia tuuu :D

Wani said...

salam sue .. wah uniknya pancake ni bakar dalam muffin pan hihi .. x pernah wat .. ingat leper je ..nampak cam gebushhh je tu .. boleh la cuba nanti

Anonymous said...

sue.. texture dia mcm pancake ke mcm kek. nampak gebu jek tu. teringin jugak nak buat tuk bf budak2. anak2 saya suke ngat ngan menda2 gini. hehe.. cume bery2 tu tak de ler. kena tukor ngan menda lain la nampaknya.. sedap tuuu

izahdaut

Nieza said...

Assalam sue, sedapnya tgk pankek ni..lapar lak pepagi singgah sini..hehe

dZana said...

akk dah buat pankek ni.. laju jer anak akk mkn.. klau buat nipis2 lagi sedap agaknya.. tebal2 pun sedap..

HomeKreation said...

Aslmkm. Wah, something different ni. Boleh nak rasa seketoi.... curious ni..

Mamasya said...

Salam Sue.menarik pancake bakar dlm acuan muffin.nengok bahan2nya pun mudah....boleh masuk senarai ni...

Mamasya said...

Salam Sue.menarik pancake bakar dlm acuan muffin.nengok bahan2nya pun mudah....boleh masuk senarai ni...

Sue @ Nenie said...

Salam..

Kak Amie..betulll tu, saya sukeeee sangat ngan hasilnya walau pada mulanya teragak2 sebab adunan dia macam cair siketttt...tapi bila dah masak tu..alhamdulillah...puas hati sangat..

Zila..terima kasih juga sudi bersinggah sini..InsayaAllah nanti saya jejak ke sana yaaaa...

Kak Asma..itu lerrr pasal, 1st time tgk kat blog Ijan terusss terguda, klu boleh time2 tu gak nak terbang ke finland rembat seketul dua...

Kak QH...emmm buat minum petang sambil kumpul2 ngan family best gak ni lagi2 klu tepi rumah ada taman...syokkkknya layan kuih ni sambil perhati budak2 main kat laman kann....

Sue @ Nenie said...

Kak Ct...Saya pun lama betul tak buat pancake..ni pun terguda pasal tak yah masuk pan satu2 sementelah bila tgk kat blog Ijan..terguda abissssss...

Kak Shah...betullll tu...pancake ni memang gebussss bercreme...almaklumlah tepungnya pun siket jeeee ditambah ngan penggunaan susu dan telur..lemak-lemak gitewwww...

Ijan..tapi klu sempat buat dalam acuan pancake lagi cantik pasal blueberry nya lagi nampak timbul2 macam Ijan punya itewwww....tergudaaa I tauuuuuu...

Kak Rahel...Tebal pasal kemalasan yang menebal kat orang yang membuatnya..ha ha ha ha

Sue @ Nenie said...

Kak Yana...betul tu, sekali ngap tak sedar abis beberapa biji...

Akak..sama-sama dan thanks juga sudi bersinggah ke sini...

Kak Ayu..tak apa..saya faham...kadang2 saya pun macam tu...bila mood ke laut jeeee...kadang2 bila BW, just lalu jeee tanpa komen..kadang2 bila kebizian, langsung tak sempat ber BW...Apa-apa pun semoga akak tabah menghadapi dugaan dan semoga ia berlalu bersama ribut dan kalut tetapi meninggalkan seribu ketenangan di hati akak....

HaSue, itu pun sib baik nak sediakan bancuhannya pun mudah....