Wednesday, April 18, 2012

Mexico Bun/Papa Bread

Assalamualaikum...Masih terheret ngan Mood Rabu yang kurang untuk berkata-kata...

Namun pertamanya nak ucap terima kasih yang tak terhingga buat sorang insan budiman yang telah sudi menghadiahkan senaskah Aroma keluaran April 2012 walau terpaksa melalui sedikit cabaran yang menjadikan kehadirannya meninggalkan kesan dan ingatan yang tersendiri untuk dikenang...

Dan rasanya masih belum terlambat untuk saya titipkan ucapan tahniah buat KakWan CitarasaWan dan KakCT Delima di atas paparan resipi-resipi manarik dan terpilih untuk kita sama-sama mencubanya...Tahniah, dan saya doakan semoga mereka dan semua blogger-blogger masakan tidak jemu-jemu berkongsi ilmu dan resipi untuk kebaikan kita bersama...

Percubaan resipi pertama dari majalah tersebut...Masih tertarik ngan salah satu penyumbang sumber karbohidrat...iaitu Roti....Alhamdulillah ngan hasilnya

Cuma Sue skip intinya....Sebab budak-budak kat rumah ni tak suka kuih-kuih yang berinti..

Dan satu lagi..Sebelum terlupa, Sue nak ucapkan berbanyak terima kasih buat Kak Nor secubit Garam sebab telah sudi share satu lagi tips segera untuk mengembangkan doh roti iaitu dengan memanaskan oven (Sue panaskan pada 180~200C) kemudian mematikan suisnya dan masukkan dulang pembakar yang mengandungi doh roti siap dibentuk sambil merenggankan sedikit pintu oven.InsyaAllah tak sampai 15 min, doh akan mengembang dengan sempurna dan sedia untuk dibakar....(Sorry..Sue guna ayat sendiri pasal masa baca hari tu tak write-down pun...Main ingat-ingat lupa macam tu jeee, sebab tu Sue tak dapat nak linkkan ke post yang tepat, so Sue linkkan ke add blog jelah yaaaaa.....Jgn Mare ya kak Nor & kawan-kawan)


MEXICO BUN/PAPA BREAD
Sumber Rujukan : Aroma April 2012
Olahan : Sue@Nenie

BAHAN-BAHAN

Doh Roti
  • 500 gm tepung berprotein tinggi/tepung roti
  • 100 gm tepung gandum
  • 2 sb tepung susu
  • 30 gm mentega
  • 250 air suam/susu suam
  • 50 gm gula
  • 1 steh yis
  • sedikit garam
  • 1 biji telur
Topping
  • 150 gm butter
  • 120 gm gula icing
  • 2 biji telur
  • 1 sk serbuk nescafee
  • 2 sb tepung gandum

PENYEDIAANNYA
Untuk Doh
  1. Campurkan yis, 50 gm tepung gandum dan 50 ml air.Biarkan selama 30 min.
  2. Di dalam mangkuk pengadun, campurkan tepung roti, tepung gandum, gula, garam, telur, mentega dan (1).Gaul sehingga sebati.
  3. Masukkan air/susu sedikit demi sedikit dan uli sehingga membentuk doh.Pindahkan doh ke papan pencanai dan uli lagi dengan menekan sambil menolak doh dengan hujung telapak tangan sehingga membentuk doh yang lembut dan elastik.
  4. Masukkan doh ke dalam mangkuk pengadun dan tutup dengan tuala lembap/wrapping plastik dan perap selama 30 min atau sehingga ia naik dua kali ganda.
  5. Tumbuk-tumbukkan doh untuk keluarkan angin.Bahagi kepada beberapa bahagian dan rehatkan seketika.
  6. Kemudian bahagikan doh kepada beberapa bebola kecil yang sama saiz/berat dan susun di dalam dulang pembakar.Rehatkan ia sehingga dua kali ganda saiznya.
  7. Picitkan topping ke atasnya dan bakar di dalam oven yang dipanaskan pada suhu 180~200 C selama 20~25 sehingga masak/keperangan..
Untuk Topping
  1. Putar mentega dan gula icing sehingga kembang, masukkan gula satu persatu diikuti dengan nescafee dan tepung.
  2. Apabila kesemua adunan tadi sebati, masukkan ke dalam piping beg dan masukkan ke dalam peti ais sehingga mahu digunakan.

16 comments:

HALAMANKU said...

Salam kak Sue.. sedap tu.. makan time panas2 sedapner kena gak ngan air koko panas.. mmm nyamannyer..

Watierman said...

Assalam Dik Sue...dulu masa Reena kecik2 pantang aje lalu tempat ada jual Mexico bun ....mesti nak kena belikan..tak tahan aroma nye tu...sedap bangat!!Banyak roti tu boleh habis ke Dik...nak seketoi!!Rajin betoi Adik meroti!

Qasey Honey said...

asslm Sue...nmpk sedap pula QH tgk roti ni...ambil resepi dlu ehhh...nk cuba pulak...

Amie said...

Assalamualaikum Sue,
percubaan pertama yang mendatangkan hasil! Puas hati kalau dapat buat sendiri kan Sue...

Sue @ Nenie said...

Salam..

Erma..roti ni memang sedap makan panas2 kan...lagi2 ngan baunya yang sangat2 menggoda selepas bakar..

Kak Watie, samalah saya..masa roti boy baru2 pemes kat Mesia zaman dahulu kala, selalu beli sebab tergoda ngan baunya..

Haaa ini pun sib baik saya buat separuh adunan...dan bulat2 kan ia lebih kurang 40gm jeee tapi tak sangka plak dia boleh mengembang sebesar tu...Apa lagiii, jenuh lah duk pulun roti ni 2 hari berturut-turut

Asmara said...

sedap roti ni kan! paling best masa bakar tu bau nescafe tu harum semerbak. hehe..

Sue @ Nenie said...

Kak QH..sila-sila..ilmu yang berguna baik untuk dipanjang-panjangkan...

Kak Amie...he he percubaan pertama guna kaedah ini..selalu terus main uli jeee..Alhamdulillah..hasilnya amatttttt lembut

Sue @ Nenie said...

Kak As..betul tu..kerana bau kopi iteww lah juga saya selalu kalah ngan godaan dari boti boy bakery

rahel said...

Sue,ko memang rajin buat roti..gue macam nak tumpang lalu la...

mimie said...

Sue...rase cam nk gak meroti maxican bun nihh...tp bbdk kureng laaa..... nti nk wat jugakkk....

Mamasya said...

Salam Sue.sedapnya dpt seketui mexican bun Sue ni tambah kalau yg baru masak....dg aroma nescafe tu...enaknya dimakan....

quinnie said...

sue..kita suka sgt roti ni..suka dgn haruman bau coffee dia tu..sedapnya..lama tak makan...biasa beli je..tak pernah buat sendiri..kekekek

salin resepi dulu..kalau rajin kita buat..hehehe

Wattie said...

Assalamualaikum Sue,
Selalu tengok mexican bun ni bila shopping mingguan kat tesco, teringin sgt nak makan, mai la ajak akak pekena seketul dua.....hehehe

Rohah said...

salam kenal Sue,
Tq sudi ziarah ke blog saya.
nampak enak bun ni, cita2 yang masih belum tercapai untuk mmbuat bun nie..

ijan said...

Sedapnye mexico bun.... bila tengok roti ni sure tringat kat roti boy tu. hehe... bestnye kalau boleh p beli seketul dua. hehe

zila 4ever said...

salam kenal sue
akk bab2 roti nie x brapa nak reti benorr...leh ajar akk x..waallllaaa..molek jew roti tue..:)