Friday, November 11, 2011

Kek Span Coklat

Assalamualaikum..Salam Hari Jumaat penghulu segala hari....Semoga kita semua dirahmati dan dibawah lindunganNya...

Hari ni, jommm kita layan dulu barang sepotong dua kek span coklat yang sedap ni..Aceli dah lama buat, tapi baru jeee ada mood nak pilih/edit gambar...Hari tu buat untuk sarapan, So lepas baking, sejukkan sekejap then terus potong2 masuk bekas untuk bekalan..Jadinya alasan macam biasa, ni je yang sempat posing...He he he he..

Resipi ambil dari MyR...

KEK SPAN COKLAT

Sumeber : Rahel@MyResipi

BAHAN-BAHAN
  • 200g tepung kek/tepung superfine
  • 200g gula kastor ~Sue buh 100gm jeee
  • 110g mentega cair/minyak masak
  • 100g air/susu cair
  • 40g serbuk koko
  • 20g ovalet
  • 6 biji telur gred A
  • 1 st serbuk penaik
  • 1 st emulco coklat
PENYEDIAANNYA
  1. Griskan acuan bulat 9".Lapik dengan kertas serap minyak.Panaskan ketuhar pada suhu 170'C.
  2. Satukan gula kastor,ovalet,tepung kek,serbuk penaik dan telur di dalam mangkuk adunan.Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dangan kelajuan tinggi.
  3. Perlahankan kelajuan dan masukkan air/susu, emulco coklat dan serbuk koko.Pukul lagi selama 5 minit.
  4. Tuangkan mentega cair/minyak masak dan gaulkan dengan senduk kayu hingga sebati.
  5. Tuang adunan ke dalam acuan.Bakar selama 45 minit atau sehingga masak.
  6. Setelah masak,keluarkan dari ketuhar dan terus telangkupkan selama 5 minit agar kek tidak mendap.Kemudian terbalikkan semula dan biarkan kek sejuk sepenuhnya.

22 comments:

Asmara said...

wah nampak menarik dan sedap! jarang buat kek span, selalu coklat lembap tu yg jadi pilihan. :D

cik cek said...

WoW!...gebunya kek span Sue buat...menggoda tul...

Chik Mimi said...

Wah nenie ada kek bestnya lama akak tak buat kek ni

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

wahhhh kek lagikkkk
lemak lagi ai nanty
dugaan ni ngeee
kena pangey kak la....sebab ayu muda sket dari akak :D

nuwairani ismail said...

gebu dan moist la...teringin betol nak buat ni...tapi takde stok superfine la pulak...tahun depan la..masuk list dulu...

Yana Shaiful said...

nyumnyumm..gebusnya kek coklat tuu.. bak sepotong dua hihii

quinnie said...

gebu la keknya....tunggu kalau ada org nak dtg baru leh cuba..kat rumah ni kek coklat dah tak berapa nak laku...hihihi

Wattie said...

Assalamualaikum Sue dan selamat hari raya aidil adha.
Wahhhh lembutnya nampak kejadian kek span Sue, mesti best kan, klu letak frosting dia, wallaaaaaa........tak dapat nak digambarkan.

rahel said...

Selamat petang Sue...
waaa..dah siap kek span coklat tu ek...tahniah kerna sudah berjaya buat kek span coklat...
Rahelpun slalu guna resepi ni gak..senang dan sedap..

Liza said...

salam sue...masuk sini terua trguda tgk kek span ni..nk mintak pun dah habis kan....huhuhu

Cheq Sue said...

aiiiii...dah lama rasanya x membuat kek span... nak kena cuba jugak ni... haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Mamasya said...

Aslmkum Sue.

elok jadinya kek span Sue.akak jarang buat kek span...
ketam kat bawah tu nampak sedap sgt...tambah masak dgn nenas..

Nieza said...

kek span memang best dan sedap ...tapi saya gak yg malas nak buat..mkn jer rajinya hehe

Kakwan (K1) - citarasawan said...

Salam Sue,, ni laa kek serbaguna yang x jemu di makan gebuss sue punya .. Kalau ada lebihan K1 simpan tuk dessert mcm2 leh wat ngan span kek ni kann..

Ayu said...

Assalam sue, wah kek span coklat
ada kalau nak buat tiramisu pun boleh ni.. makan gitu2 aje pun sedap juga macam kek saralee tu kan...memang lembut akak tengok kejadian kek ni..

ijan said...

Salam Kak Sue,
Kite baru nak ucap selamat hari raya aidiladha buat akak sekeluarga. maaf ye lambat sikit sampai, almaklumle naik basikal. hehehe... :)
Terliur tengok ketam masak lemak tu. tergoda aiii tau :)

Mieza said...

sue..gebu je nampak kek span sue ni..nak cnp resepi dulu lah..igt nak wat tiramisu..boleh adapt dari kek ni..cuma tukar perisa kopi..nampak gebu dan soft sgt..pandai sue buat kek :)

Sue @ Nenie said...

Salam..

Kak As, saya paling rajin buat kek span sebab senang, main buh semuanya dan mix je sampai kembang, pastu bake..he he he kerja orang malas...

Kak Cek....Yepppp..puas hati betul guna resipi dari Rahel ni...mabelessss

Kak Mimi, saya pun dah lama benor tak membaking, ni pun kek yang mudah tapi sedapppppp

Sue @ Nenie said...

Ayu, tak pe, kalau ayu tak mo abiskan, boleh pos balik Mesia, pasti abisss...he he

Nani...Haaa nanti dah sampai seru cubalah, pasti tidak mengecewakan...

Kak Yana...sila---sila---

Quinnie...Samalah, kat rumah sini pun kek choc kurang mendapat sambutan, pun jarang2 buat..errr sebelah rumah Quinnie ada rumah kosong tak, boleh pindah sana, nanti hari2 datang sana bolehlah makan kek selalu....

Sue @ Nenie said...

Kak Wattie...Salam Aidil Adha juga buat akak sekeluarga, betul tu, kalau buh choc cream, mesti lagi besttttt...

Kak Rahel...thanks sudi share resipi mudah ni...mudah2 pun hasilnya tetap sedap dan mabelessssss...

Kak Liza...he he he ..

Sue @ Nenie said...

Kak Cheq, sesuai sangatlah tu untuk pemanas enjin ngan kek yang mudah ni....

Mama...Kek span kalau rajin buat frosting/ganeche memang terangkat..sedapppppp

Nieza...Kalau nak buat kek span, guna mixer yang power tu memang seronok, Sue guna yang cap ayam jeeee, kesian dia terpaksa kerja kuat siket...

Sue @ Nenie said...

Kak Wan...Betul...sokong cakap Kak Wan, kek ni memang serbaguna, boleh buh cream, buat pandan kek, triffle dan sebagainya...

Kak Ayu, tiramitsu..oh tiramitsu...sedapnya..tapi belum pernah lagi buat sendiri, selalu pun beli....

Ijan...Salam Aidil Adha..takpe...yang penting semua rakan2 selalu di dalam ingatan tak kira di mana saja berada...

Kak Mieza..alamak, kenapa yaaa tak terfikir pasal tiramitsu tu masa ada lebihan hari tu...hu hu hu ruginya tak cuba....