Thursday, November 10, 2011

Ketam Masak Lemak Nenas

Assalamualaikum.......Ada rindu kita tak....Ada tak..? Ada tak? (Tanya dengan nada gediks dan perasan..ha ha ha ha)

Lama ya tuan rumah tak jamu mata ngan lauk pauk bagai....Dah boring yaaa duk ngadap kuih talam....Itulah, sejak stop kejap hari tu, terus rasa macam malasss je nak start balik...Betul2 takde mood nak posing bagai....Lepas masak, cedok2, hidang dan terus ngap jeeee...

Aceli sekarang pun masih dalam mood separuh-separuh lagi, tapi rasa macam sunyi pulak bila tak jengah blog ni....Jadinya Tuan Rumah pun gagahkan juga update apa-apa yang patut, tapi yang pasti mungkin agak slow jugalah....

Oklah, resipi ni Sue cedok dari buku resipi Pak Engku (Santapan Gulai Tradisi) tapi ada siket adjustlah...Resipi asal guna daun salam, tapi dah Sue gantikan dengan Daun kunyit dan cili tak blend sekali pasal nanti Sara dan Yaya nak makan..jadinya Sue campak sebiji2 macam tu je then masa nak makan baru pecahkan dalam pinggan masing2....Adilkan.....


KETAM MASAK LEMAK NENAS
Sumber : Santapan Gulai Tradisi Pak Engku

BAHAN-BAHAN
  • 2 ekor ketam (dibersihkan dan potong 2)
  • 150 ml santan pekat
  • 1 helai daun kunyit (dicarik-carik)
  • 2 batang serai (dititik)
  • 1 keping asam keping/gelugur
  • 2 keping nenas (buang empulur)
  • Garam secukup rasa
Bahan Kisar
  • 4 ulas bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • ½ inch halia
  • ½ inch kunyit
  • 7 tangkai cili padi (boleh adjust kuantiti ikut kepedasan diingini)~Sue tak blend sekali, just masukkan sebiji2 ke dalam kuah..
PENYEDIAANNYA
  1. Di dalam periuk, masukkan air secukupnya dan bahan-bahan kisar.Didihkan.
  2. Setelah mendidih, masukkan santan, ketam, serai, asam keping/gelugur dan daun kunyit.Perasakan dengan garam secukupnya.
  3. Masukkan nenas dan masak sehingga ketam masak dan nenas sedikit lembut.
  4. Matikan api dan sedia dihidang...

16 comments:

Chik Mimi said...

Nenie menggudanya ketam tu lama akak tak masak lauk ketam ni

Amie said...

adeeehhhh.... ketam! tumpang ratah seekor Sue.....

cik cek said...

Sue...

kak cek bwk rainbow cake ni...
bestnya kalau dapat ratah ketam tu....sedapnya...:)

Zaliedana said...

Uiii sedapnyer ketam..Sy selalu beli ketam kalo 15hb ke atas,bln melayu,sbb isi penuh..Kalo beli ketam,mmg wajiblah wat msk lemak n goreng pedas..

Liza said...

perggghhh.. ketam yg menggodaku dgn posing yg mengancam....

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

1st time terjah sini
urrmmm but terkejut ada link ai kat sidebar....tqvm....awat x pernah tegur kat belog ai??? nak pangey apa ekk...pangkat kaka or sama umoq ni...(tua dia kuar dah loghat kedah ngeee)

penuh ngan makanan jer kat sini....ketam masak lemak ni mmg fav la...kalo ada ni nasik x layan sangat sebab suka meratah hikhik....salam kenal dari bumi sakura....hugs!

Ida,Japan said...

adehh..sedapnyer ketam sue..sini susahnyer nk dptkn ketam fresh yg saiz sedang2..kalau ada pun mak aiiii mahalnyer ....selamat hari raya juga dr akak....

Mieza said...

lamanya akak tak mengetam...makan ketam mmg sedap, yg tak sedap tang nak mengopeknya tu ada malas skit..kalau la ada bibik yg tolong kopekkan..sedapnya masak lemak ketam sue ni..nampak gayang kena cari ketam juga la esok lusa ni :)

rahel said...

Emmm...bestnye pekena ketam masak lemak nenas...tentu sodap banget kuahnya tu...

nuwairani ismail said...

tiba2 terasa rugi pulak tinggal di sabah dengan harga seafood yang murah tapi saya karang beli ketam...sebenarnya malas betol nak kopek2 kulitnya tu....tapi makan sedap aje...kat sini ketam ni baru RM4 sekilo.

Nieza said...

perghhh sodap ni..lauk ketam memang suka..kalau mkn dah tak nampak nasi dah...hehe

quinnie said...

sedapnya ketam..lama betul saya tak makan ketam....suka kuah dia sebab rasa manis2 ketam tu..ish..teringin lak nak makan ketam...tapi kan..saya dah tak ingat mcam mana nak siang sebab dah lama sgt tak makan..kekeke

Sue @ Nenie said...

Salam

Kak Mimi..Emmm ketam ni kebetulan hari tu nampak besar dan penuhhhh je , tu yang terpanggil rembat 2~3 ekor...

Kak Amie...Sebelah je yaaa..boleh..? he he he he

Kak Cek..Ohhhh berbunga-bunga nya hati saya menerima rainbow cake yang menawan itewwwww

Sue @ Nenie said...

Eda...Wahhhh sedapnya goreng pedas..Kak Sue pun suka tumis2 macam tu, cuma nanti Sara & Yaya pula tak dapat makan...

Kak Liza...He he he he ....Anda tergudaaaa...?

Lady Ayu..Emmm, Sue taun 79...Boleh panggil apa2 aje yang sesuai..Kadang2 bila Sue BW dan tak tau nak komen apa, jadilah silent reader....Thanks sudi singgah sini

Sue @ Nenie said...

Kak Ida...Kat sini pun agak mahal gak, tapi sesekali nak lepas gian rembat gak lah 2~3 ekor..

Kak Mieza..Betul tu...Makan memang sedap tapi tang nak mengopek tulah...Malessssss..kan kan kan.Ha ha ha ha agak2 ada tak orang nak wat part time untuk kopek ketam ajeeee....

Rahel..Masak lemak kalau dapat buat pedas2 syok abisssss....

Sue @ Nenie said...

Nieza...Bukan tak nampak nasi tapi hilang perhatian kat nasi pasal duk leka ngopek kulitnya...

Nani..Alamakkkk..bestnya RM4 sekilo..Kat sini boleh cecah RM20/kg..Nak nangissssss......

Quinnie...Betul tu..Bila masak sedap je rasa kuahnya kan....

Biasa akak kopek keluar je cengkerang nya, pas tu buang kotoran dan potong dua...Atau kalau tak nak potong, lepas bersihkan boleh masukkan balik badannya ke dalam cengkerang dia...