Wednesday, April 25, 2012

Kuih Jepun

Assalamualaikum dan selamat pagi...

Dah sarapan...? pertama, Sue nak ucap terima kasih kepada yang masih sudi bersinggah sini dan kepada yang tinggalkan komen kat post sebelum ni, minta maaf bebanyak pasal masih belum berkesempatan membalasnya dan BW pun mana-mana yang sempat..Minggu ni kebizian siket kat opis tak sempat nak cilok-cilok lagi pun sejak blogger dah tukar format ni, rasa leceh siket..tak best betul pasal dia punya setting kurang mesra 'window minimize" (Ha ha ha ha suka-suka jeee cipta vocab. sendiri...) Iyalah, klu setting lama kan boleh minimize dan boleh scholl2 ke atas dan ke bawah.Tapi sejak setting ni macam kena buka full sceen plak bila setting post or etc...leceh betul... Haiiii blogger ni macam berpakat-pakat plak ngan bosss tak nak bagi staff dia curi tulang....



Tak nak merapu merapi panjang-panjang, jom lah kita jamu mata ngan kuih jepun ni.Pertama kali pandang kat rumah HaSue terussss terguda ditambah lagi ngan tanyangan dekat rumah Kak Rose yang menayang kuihnya yang mulus gebusssss gitewwww, lagilah hati ni tak senang duduk bila melihatnya..

Rasanya pernah beli kuih ni kat pasar malam suatu ketika dulu dan kalau tak silap rasanya banyak pilihan inti yang mereka sediakan seperti inti kaya, jem nenas dan tidak ketinggalan inti kacang merah ni...Tapi time tu tak tau pula namanya apa, sebab akak peniaga tu hanya jual kuih ni sahaja, dan kalau nak beli, just cakap je "Akak, kasi saya kuih ni 3 biji"...he he he he bujang-bujang..3 biji tu pun dah berlebih dah tuuuuu....(chessss kunun2 nak tunjuk makan siketlah tu, tak hengatttt kuih/makanan lain lagi yang diangkut balik)


Dan untuk kuih ni, Sue masih lagi mengamalkan konsep menderhaka...Bukan derhaka kat resipi tapi bab penyediaannya..Walau pada asalnya, kuih ni di bakar di dalam acuan berbentuk gegelang di atas pan tapi atas dasar kerajinan dan kemalasan yang bercampur di dalam satu masa, so Sue dah ambil jalan pintas dengan menuang saja adunannya ke dalam acuan muffin dan bakar je dalam oven...Salah satu sebabnya adalah Sue tak cukup masa pepagi nak bertapa lama2 kat dapur dan reason kedua plak sebab kat rumah ni memang tak ada pun acuan gegelang tu....Tapi semangat nak gak merasa kuih itewwww so terpaksalah ambil alternative lain.....He he he jangan marahhhhh yaaaaaaaa

KUIH JEPUN
Resipi asal : kh267tm@MyResipi

BAHAN-BAHAN

Bahan Inti (Sue guna instant jeee)

  • 500gm kacang merah * (se elok nye direndam 3-4 jam supaya cpt empuk)
  • gula pasir 4 senduk lauk yg kecil * (boleh ditambah...ikut selera memasing)
  • 3 helai pandan disiat & simpulkan *
  • sedikit garam *
*** Rebus bahan2 diatas sehingga empuk dan jadi paste saperti inti kuih pau...ketepikan (yg bagus inti di buat 1 hari sebelum) 

Bahan untuk kuih
  • 2 sdt penuh instant yeast **
  • 1 sdt gula pasir **
  • 1-2 sdm air suam **
  • campurkan bahan ** gaul rata..biarkan sekejap...hingga berbuih & mengembang
  • 500gm tepung gandum
  • 40gm mentega
  • 3 biji telur
  • 510ml santan (dari 1/2 kelapa)..panaskan hingga naik wap aje...sejukkan
  • 1sdt potas (boleh gantikan dgn 1/2 sdt baking soda + 1/2 sdt baking powder)
  • 160gm gula halus
  • 1/2 sdt garam & sedikit pewarna kuning
  • sedikit esen vanilla (klau suka) 
PENYEDIAANNYA
  1. Tepung dan mentega di gaul jadi saperti habuk roti...ketepikan 
  2. Telur dan gula dipukul hingga hancur kemudian masukkan santan ,yeast , garam, dan potas / bsoda & bp..gaul rata. 
  3. Masukkan adunan tadi kedalam bekas yang berisi tepung..gaul rata. 
  4. blend kan sikit adunan tadi untuk mendapatkan tekstur yang lebih halus. 
  5. Masukkan sedikit pewarna kuning...kemudian diperap selama 4-5 jam 
  6. Lengserkan sedikit minyak dengan menggunakan tisu dapur ke permukaan kuali leper (syarat jer..) susunkan acuan diatas kuali...
  7. sebelum tu sapukan mentega pada acuan..letakkan adunan 1 sudu besar kemudian bubohkan inti kacang tadi..masak dangan api yang perlahan supaya tidak hangus..
  8. kalau nak tau bila boleh terbalikkan...tolak skit acuan tu..klau dah tidak melekat makna nye dah boleh...terbalikkan acuan tu nak cepat supaya adunan yang sebelah atas tu tidak tumpah...
  9. Terbalikkan acuan tu gunakan penyepit sebab besi tu panas...kalau dah pro tak pe..hehehe
  10. klau yg sebelah lagi tu dah masak...kluarkan dari acuan..sapukan sedikit mentega diatas nye...boleh la disantap... :) 

26 comments:

Watierman said...

Assalam su Wah sempat gi Jepun ya pepagi ni! Akak dulu ada wat kuih Dorayaki seakan-akan apam Jepun nilah jugak...sejak anak2 dah besar ni...dah lama tak buat kuih cam tu!Tgklah nanti kalau ada anak buah yg kecik2 dtg!

KakAsma said...

sue,
kalau kat kg akak diarang panggey apam jepun..
akak suka makan nie..pernah buat sekali dulu..kat jepun diarang panggey dorayaki...

mmg sedap kan.suka diapunya texture..
nak buat malas tapi terguda lak..camner tu.list dah panjang!!:))

Qasey Honey said...

sue...kalau akak panggil kuih ni...kuih doremon aje...hehehe...sedap tu dh lama xmkn...bleh la nti akak cuba pula...

ady said...

as-salam Sue @ Nenie
pandainye sue buat kuih jepun..kalau kat kedai dijual $1.80 satu..cantik aje kuih jepun sue ni..kalau letak cheese lagi sedap kuih jepun ni kan sue..

ady said...

as-salam Sue @ Nenie
pandainye sue buat kuih jepun..kalau kat kedai dijual $1.80 satu..cantik aje kuih jepun sue ni..kalau letak cheese lagi sedap kuih jepun ni kan sue..

Zaliedana said...

Assalam sue wah dah wat eks apam jepun nih..Tingin gak nak wat,tapi acuan gelang2 tuh xda g,tapi sue lagi pandai sbb gna acuan mapin,hehe..Nmpk sedap..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

org yg dok jepun pun x biasa buat kuih ni hahahaha...dasar pemalas khen :D

Ayu said...

Assalaam sue,
kuih jepun sedap ni ..akak dulu bila tak ada acuan kuih jepun tu pun akak buat dalam acuan muffin..lepas tu sanggup pergi cari acuan apam jepun ni..mahal pulak tu 1 pc $1, ikut sizelah lagi besar lagi mahal..recipe yang ni belum cuba lagi..sebelum ni akak gunakan recipe kak am..sedap..

HALAMANKU said...

Salam Kak Sue.. rajinnyer wat apam jepun tu.. nampak sedap.. dapat makan time suam2 panas tu tak cukup seketui he he he he

zila 4ever said...

salam kak sue
kuih nie yg kita x pernah cuba lg..tgok 2 n 3 org blogger dh cuba aritu..wahhh sedap x kak?..mesti sedappp kan..;;sy nengok pun dh meleleh air liur..inti tue..menggoda..:)

ijayuji said...

Salam kak sue! kita jakun ni kak :D kuih jepun??? tak pernah makan atau kita mmgnyer jakun :D kalau boleh makan kita beli takut tak boleh makan jer kalau yg ada jual kat sini :D dia mcm apam ke? jakun betul kita hihihi...

mama sara nur said...

assalam Sue
menarik je sarapan Sue ni, kuih jepun
firstime akak tgk ni
ada inti mesti sedapkan

nOOrsha said...

waa nmpak sedap kue jepun ni..gud idea wat pkai muffin tray..senang kije kn leh masak byk2 sekaligus :)

HaSue said...

Hahaha...gasakkk..guna mapin tray tuu..dah teringin nak wat camno kan..hehe..tapi x mengerak atas bawah jelah kn kalo guna mapin tray nih..kecuali kalo guna api atas kejap kot kalo nak kerak.hehehe..
tp mmg best la apam ni.

Mieza said...

sue..ini pestiam dgr dan tgk kuih jepun ni..rasanya tak pernah makan lagi...mesti mcm pau gitu tgk teksturnya...tp kalau sue kata sedap tu akak percaya mesti sgt sedapppp!

Rohah said...

salam kak, first time dgr, tp nampak mcm sedap..

Wattie said...

Salam Sue,
Jauhnya mai resepi ni, sampai Jepun nun, mesti sedap ni, teringin gak nak try, tapi acuan lak tak der

anymz said...

macam apam jepun...dah lama akak tak makan...ishhh...sedapnya...:)

Mamasya said...

Salam Sue.pernah beli kuih apam jepun ni tp belum pernah buat sendiri.tp kreatif Sue bakar dlm oven....lagi senangkan..

HomeKreation said...

Sedap nya ada apam... minah Jepun mana lah yg masak ni....hehe

Wani said...

wah dah sampai jepun ekk... rasa mcm pernah dengar kalau dulu selalu beli yang paket dalam plastik ...inti kacang mcm tu lah.. dok teringat pulak .. lama dah x beli .. x tau la ada resepi blh buat ... tapi tengok ke resepi tu panjangnya..

Sue @ Nenie said...

Salam...

Kak Wattie..sebelum ni saya hanya beli kuih ni kat pasar malam jeeee

Kak Asma..saya suke kuih ni tapi tak pernah tahu pun namanya..selalu beli kat pasar malam..

Kak QH..emmm tak sangka plak kuih ni byk juga namanya..

Sue @ Nenie said...

Ady..wahhhh mahal juga yaaaa..klu kat pasar malam area shah alam ni lebih kurang 40sen~50sen jeee sebiji

Kak CT...teringin sangat punya pasal...main bantai jeeeee..he he he...

Ayu..he he he..orang Mesia pun ada yang tak pernah masak sendiri kuih Mesia..Main beli jeeee pandailah

Sue @ Nenie said...

Kak Ayu..betul tu..saya pernah survey acuan gegelang ni...kat Mesia pun mahal gak..boleh cecah Rm6 sebiji...klu nak beli sedozen, mau botak kepala....Kena tunggu bonus niiii itu pun berkali2 fikir nak merembatnya....

Erma...betul, makan time suam2 sedapppp

Zila....Emmmm ni semua gara2 tgk kat dapur HaSue...

Sue @ Nenie said...

Ika, He he he kat Mesia byk dijual kat pasar malam ni...

MamaSara...lebihkan intinya memang sedap...

Noorsha..he he he...klu time malas macam2 idea boleh terkeluar

Sue @ Nenie said...

HaSue, betul tu...kat bawahnya mengerak siketlah..tapi dah tak de acuannya...maingasak jelahhhhhh..he he he

Kak Mieza..dulu2 saya main beli jeee kat pasar malam ni...

Kak Rohan...saya selalu makan tapi ni baru tahu namanya