Jadinya, dalam duk fikir-fikir alternative untuk mengekalkan kerangupan ayam goreng ni, Sue pun cuba bereksperimen ngan salut guna nestum pula..Alhamdulillah....Ia menjadi...
So untuk ingatan dimasa hadapan, Sue simpan pula resipinya kat sini....
BAHAN-BAHAN
- Beberapa ketul ayam mana-mana bahagian
- Sedikit lada sulah
- Garam secukupnya
- *3 sb tepung gandum
- *1 sb tepung jagung (*Digaul sebati)
- 1 biji telur
- Nestum secukupnya untuk menyalut ayam
PENYEDIAANNYA
- Perap ayam ngan sedikit lada sulah dan garam
- Salut ayam ngan tepung gandum+tepung jagung
- Kemudian celupkan ayam tadi ke dalam telur.
- Golek-golekkan (3) ke dalam nestum sehingga kesemua bahagian bersalut.
- Goreng di dalam minyak yang sederhana panas sehingga kekuningan/masak
- Sedia dihidang
10 comments:
wah..mcm cmm kan ayam ni boleh digoreng..goreng oat la..nestum la..yogurt la..ishh memang nak cuba tapi tak terbuat2 jugak..ni menggoda betul ni
sedaaaaapppp...nyum2 betul kata Izah macam cara tuk pelbagaikan resepi.. yang penting mudah n sedap.. akak.. nak 2 ketui.. lepasni tutup Pakcik KFC.. ha ha ha ha..
Salam,
Kak Izah,
Betul tu..ayam goreng ni macam2 boleh pelbagaikan....sedap & senang..
Erma,
Seketoi jeee yaaaa..tak leh lebih-lebih
nk perap berapa lama?
Salam Nina...Emmmm..perap ikut suke, ambil syarat je...saya perap tak sampai 30 min pun....
Saya share resepi awak.. terima kasih.. 😊
kalau tak guna tepung jagung boleh ke??
kalau tak guna kan tepung jagung boleh ke
Tepung jagung berfungsi utk bagi kesan rangupkan adunan sis..
Im thankful for the article post.Really looking forward to read more. Much obliged. If you're looking for the best Things to do in the world, this list has something for everybody! From adventure to culture, food to history .
Post a Comment