Wednesday, August 27, 2014

Kek Lapis Puding Buah-Buahan

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Salam Zulkaedah...Syawal telah pergi meninggalkan kita semalam....Tapi rasanya mungkin masih ada antara kita masih berkunjung-kunjungan mengeratkan silaturahim sesama ahli keluarga dan sahabat handai...

Dan jika masih ada kek yang berbaki di peti ais, jangan bazirkan ia...Apa kata kita jelmakan ia menjadi lebih menarik terutama di mata anak-anak..Tentu mereka lebih teruja untuk menikmati kek yang dilapisi puding buah-buahan..

Selain kek span, kita juga boleh gunakan swiss roll sebagai base ia...

KEK LAPIS PUDING SUSU BUAH-BUAHAN
Inspirasi : Kak Azlita @MasamManis

PENYEDIAANNYA
  1. Letakkan/susun kek pada dasar loyang..Jika ada loose pan lagi ok.
  2. Tuangkan adunan puding ke atas kek dengan perlahan-lahan.
  3. Sejukkan di dalam peti ais
  4. Apabila puding keras/beku sepenuhnya, sedia di hidang
KEK SPAN
Sumber Rujukan : sweet4ever @MyResipi

BAHAN-BAHAN
  • 150 gm tepung super fine
  • 150 gm gula kastor
  • 5 biji telur gred-A
  • 15ml / 1 sb ovalette
  • 80 ml air daun pandan
  • 80 ml minyak / mentega cair
  • 5 ml/1 s.teh pes pandan ~ Sue gantikan ngan susu segar
  • 5ml / 1 s.teh serbuk penaik
  • sedikit pewarna hijau ~ Sue gantikan ngan warna merah
PENYEDIAANNYA
  1. Satukan gula, ovalette, tepong, serbuk penaik dan telor dalam mangkuk adunan.Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun)
  2. Perlahankan kelajuan dan masukkan susu segar air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau...pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
  3. Tuangkan minyak/ mentega cair ke dalam adunan dan kaup balik dengan senduk/spatula sehingga sebati.
  4. Sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8icni, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. Tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
  5. Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit.

PUDING SUSU BUAH-BUAHAN
Sumber resipi : Junjs11 @MyResipi

BAHAN-BAHAN
  • 1 paket serbuk agar2 (11gm)
  • 2 biji telur
  • 4 cawan air
  • 1/2 tin susu cair
  • 1 cawan gula
  • 2-3 sudu besar tepung kastad
  • 1 tin fruit cocktail 
PENYEDIAANNYA
  1. Masak agar-gar dengan air dan gula hingga larut.
  2. Pukul telur dan campurkan tepung kastad, kacau rata dan ketepikan.
  3. Apabila campuran agar-agar larut, masukkan susu cair dan masak lagi sehingga mendidih, masukkan campuran telur dan tepung kastad. masukkan fruit cocktal.
  4. Tuangkan ke dalam loyang atau acuan disukai. sejukkan dan hidangkan. 

5 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Mudahnya sue... nanti akak nak cuba buat lah :)

Anonymous said...

This excellent website certainly has all the info I wanted about this
subject and didn't know who to ask.

Also visit my weblog :: Nike Free Run 2

Anonymous said...

Salam, air/jus fruit cocktail masukkan jugak ke ? Izinkan akak copy resipi. T.Kasih

naleśniki said...

Looks amazing!

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)