Friday, September 6, 2013

Heavenly Milo & Oreo Pudding

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Tuan Rumah pun sekarang sekejap timbul sekejap tenggelam...Masak Tetap masak cuma masa agak kurang mengizinkan berlama-lama nak berjimba-jimba depan komputer...

 
Nampak gayanya Syawal sudah pun berada dipenghujungnya...Sekejap jeee rasanya masa berlalu..

Dah lama sebenarnya duk simpan resipi pudding nan satu ni cuma keadaan kurang mengizinkan untuk membuatnya..1st time buat dulu tak sempat posing mosing tapi ....feedback budak-budak dan mak budak...amat menggalakkan..So masa buat jamuan kecil-kecilan masa raya baru-baru ni, buat lagi, tapi terus 2 adunan..tak de derhaka-derhaka...100% follow resipi.....Besttttttt.....Thanks Kak Along Roz atas resipi yang mabelessssss ini.......

HEAVENLY MILO & OREO PUDDING
Sumber : Kak AlongRoz @ HomeKreation

BAHAN-BAHAN (Saiz: 8" persegi)
  • 1 bungkus / 10g Jelly Powder (Serbuk Agar-Agar)
  • 750ml Air
  • 160g Gula
  • 1 tin (400g) Susu Cair
  • 3/4 cup Serbuk Milo
  • 1 bungkus (137g) Oreo Cookies - patah2kan tp biarkan sandwich 2 lapis
PENYEDIAANNYA
  1. Masak serbuk agar-agar dan air sehingga larut.
  2. Masukkan gula dan masak sehingga gula larut.
  3. Masukkan susu, kacau sebati sehingga mendidih.
  4. Asingkan 2 cawan  ke dalam periuk yang lain dan campurkan milo sehingga sebati.
  5. Tuangkan 1 cawan campuran milo ke dalam acuan.
  6. Panaskan campuran milo yang separuh lagi dengan api paling kecil supaya tidak membeku.
  7. Apabila permukaannya mengeras sedikit, tuangkan kesemua adunan putih tadi.
  8. Taburkan biskut oreo.
  9. Apabila permukaan nya mengeras sedikit, tuangkan baki adunan milo tadi.
  10. Biarkan membeku di suhu bilik sebelum masukkan ke dalam peti sejuk.
Tips Untuk Melapis
  • Jangan tunggu sehingga lapisan membeku sepenuh nya sebab takut lapisan tidak melekat.
  • Jika membeku semua, guris-gariskan permukaan dengan garfu sebelum tuangkan lapisan seterus nya.
  • Pastikan adunan masih panas apabila menuang ke atas lapisan sebelum nya supaya ia melekat dengan baik
Acuan yang Sue gunakan untuk Pudding ni....Atau boleh dapatkannya di sini Bukan sekadar membuat pudding, malah boleh digunakan untuk membuat kek jugaaaaaaa

17 comments:

Kakcik said...

Cantik acuannya mesti sesedap rasa pudingnya. :)

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum Kakcik...Terima Kasih, pudding ni memang sedap dan dapat sambutan ramai....Terima Kasih juga buat tuan punya resipi ni Kak AlongRoz nun jauh di Sarawak....

Asyifa Mustaffa said...

cntik kejadiannya...

Sue @ Nenie said...

Asyifa Mustaffa..Thanks....

fazianbatrisyia said...

cantikla...mcm teringin nak ada gak acuan tu

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Cantik la sue

Amie said...

Cantik hasil kejadiannya, bagaimana acuan begitulah pudingnya ye Sue.

mama sara nur said...

assalam Sue
memang cantiklah, akak dah msk list tp lum jadi2 lg he hee

tenku butang said...

Follower no. 301

Done follow sini.. do follow me back yea yunk.. salam kenal.. hope kita leh follow memfollow yea.. salam blogger..l heeee...

http://tengkubutang.blogspot.com/

tenku butang said...

Waaaauu.. sedapnya.. teman suka puddinggg.. acuannya nmpk mearik dan lain dari yg lainn.. kat mana nk cari ni

Bbwana adienia said...

cantinya pudding..saying pula mau potong..

HomeKreation said...

Clap clap.... cantik sangat! TQ juga sudi cuba & link Along.

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum..

Fazian & Kak Ros..Thanks...

Kak Amie..Betul tu...macamana acuanya begitulah kuihnya

Sara..cubalah pudding ni..memang berbaloi..mudah pun mudah...

Sue @ Nenie said...

Tenku butang..Thanks..InsyaAllah akan jejak ke sana...

Bbwana...Mula-mula sayang nak potong tapi sekali rasa puddingnya yang sedap...terus potong dan potong dan potong dan ngap dan ngap dan ngap...he he he

kak Along Roz..thanks juga sudi share resipi kat blog akak..memang mabelesssss pudding ni..sedappppp sangat....

Tetamu Istimewa said...

Assalamualaikum, singgah dan follow di sini. Jemput ke blog saya pula ya.

Wattie said...

Assalamualaikum Sue,
cantik dn menarik kejadiannya...

umi's cup cake said...

Assalamualaikum su...
amboi menarik sungguh puding ni..nanti akak nak buat la jugak..