Wednesday, August 20, 2014

Ayam Goreng Crispy

Assalamualaikum dan salam sejahtera...

Alhamdulillah dalam kesibukan, kali ni sempat juga cilok-cilok post satu resipi ringkas untuk anak-anak...

Dapat idea ni daripada penjaja di luar pagar sekolah anak...Mana tahan kan, hari2 time ambil anak balik sekolah mereka sibuk2 nak ayam goreng ni...RM1.00/pcs...Konsider murahjuga sebab penjual tu guna isi ayam segar bukan yang frozen atau segera..dan secucuk ia pun padat, saiznya 25% kurang siket dari yang Sue buat (dalam gambar) ni...

Tapi untuk yang anak berderet-deret ni mana tahan nak beli hari2 kan...Secucuk RM1.00...budak2 empat...mak budak pun nak juga (sebab sedap)... koman2 sekali beli 5 cucuk...

 

So...Apa lagi, mak budak kenalah usaha siket klu nak jimat dan makan banyak...Dan kebetulan, satu hari tu, sampai awal kat van akak penjaja tu dan nak jadi rezeki, terkena masa akak tu menyediakan ayam crispy ni...Memang ia guna ayam fresh...dan nampaklah ia guna isi ayam (dah siap cucuk) yang diperap, dicelup ke dalam batter dan salut ngan bread crump ni..Cuma takde lah sembang minta resipi, sebab akak tu macam bz sgt nak sediakan bahan jualannya termasuk keropok lekor, keropok keping, nudget, sosej dan beberapa jenis air...


Xpelah...tak dapat resipi, dapat tengok cara ia buat pun dah kira OK...Resipi cipta sendiri..Walau perapan ayam yang Sue buat ni tidak sesedap yang akak tu jual, tapi berpuas hati juga dapat cara untuk menjadikan ayam ni lebih crispy..klu sebelum ni, Sue hanya salut bread crump tu direct jeee pada ayam atau bahan gorengan, tapi bila guna cara akak tu dengan menyalutkan ayam/bahan gorengan dengan butter cair terlebih dahulu, menjadikan bread crump lebih banyak bersalut dan secara tidak langsung menjadikan ia lebih rangup....

AYAM GORENG CRISPY
Ilham : Sue@Nenie

BAHAN-BAHAN
  • 250 gm isi ayam
  • Garam secukupnya
  • Perasa kegemaran (jika suka) atau serbuk lada sulah
  • Bread Crump (secukupnya) - Untuk salutan
  • Lidi secukupnya
 
Bahan-A (batter)
Kesemua bahan dicampurkan di dalam mangkuk dan dikacau sebati..Untuk salutan yang agak nipis, jadikan ia batter yang cair...Begitulah sebaliknya

  • 3 sb tepung beras
  • 1 sb tepung gandum
  • ½ sb air kapur
  • garam secukup rasa
  • Air secukupnya
 
 PENYEDIAANNYA
  1. Gaul isi ayam yang telah dibersihkan dengan sedikit garam dan lada sulah/bahan perasa..Perap (jika suka) seketika lebih kurang 1~2 jam di dalam peti ais (bukan bah. sejuk beku)
  2. Kemudian cucukkan isi ayam tersebut pada lidi.
  3. Celupkan (2) ke dalam batter sehingga kesemua batter menyaluti isi ayam
  4. Kemudian golek-golekkan (3) ke dalam bread crump.
  5. Goreng di dalam minyak yang telah dipanaskan terlebih dahulu sehingga ayam masak dan bertukar warna keemasan.
  6. Sedia di hidang bersama sos kegemaran.