Wednesday, August 13, 2014

Homemade Prosperity Burger

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Orang lain rasanya dan berzaman buat homemade prosperity ni...Tapi tuan rumah sini baru nak start...Takpelah lambat sikit yaaaa....Janji merasa gak...Senang..tak payah nak tunggu time promosi lagi....Asal teringin...Boleh jalan...Asal teringin...Boleh start project....Pendek kata boleh makan bila-bila masa lah...Tapi tu time rajin...Klu kurang rajin....Diam diam aje lah yaaaaa......


Yang Tuan rumah ni versi simple...Sayur xde, salad pun yilek....Takde stock...Yang ada hanya curahan black pepper sauce dan sos serta mayonis yang melimpah-limpah jeee....

Gambar pun kelam jeeee pasal project patty tengah2 malam bute dan penyediaan burger pula pagi2 bute buat sarapan budak sebelum gi sekolah...Bukan budak2 jeee yang nak gi sekolah, mak budak pun sama nak keluar juga....Tapi bukan keluar gi sekolah...Tapi keluar gi keje...Gi sekolah kejap jeee...Hantar budak2......


Tapi dalam rumah ni ada gak yang sibuk2 boikot prosperity burger ni..Jadi tukang masak pun terpaksalah pelbagaikan menu bukan saja prosperity tetapi hotdog salut telur juga (ilustrasi selepas tidak disertakan atas faktor kekangan masa...keh keh keh...), sos tak nak...Hissshhhhhh...banyak pula songehnya...Nak buat macamana...Pelanggan selalu betul....

PATTY (DAGING BURGER)
Sumber Rujukan : arwendanish

 
BAHAN-BAHAN
  • Daging cincang (1 ketul 1/2)
  • 3 ulas bawang merah*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 1 biji telur
  • Serbuk lada hitam kasar
  • Serbuk roti (xde..el letak serbuk oat) ~ Sue gantikan ngan cracker
  • Mixed spice (xde..el letak oregano)
  • Garam & Gula secukup rasa
PENYEDIAANNYA
  1. Bahan-bahan yang ditanda * diblender kering
  2. Masukkan dalam bekas yang berisi daging
  3. Masukkan telur yang dah dikacau terlebih dulu
  4. Tabur lada hitam kasar tu ikut kepedasan masing-masing
  5. Masukkan serbuk oat/roti
  6. Masukkan mixed spice/oregano, garam dan gula secukup rasa
  7. Gaul kasi sebati - amik segenggam - kepal2 - buat bentuk patty (daging burger) 
  8. pas2 letakkan dalam peti ais bagi dia keras sedikit supaya bila bakar nti xpecah2

BLACK PEPPER SAUCE
Sumber Rujukan : Kak Azlita @MasamManis

BAHAN-BAHAN
  • 1 labu bawang besar ~ di hiris halus
  • 1/2 botol  sos lada hitam Life ~ botol besar
  • 1/2 cawan susu segar
  • 1 kiub ayam
  • 2 sudu besar kicap manis
  • garam dan gula secukup rasa
  • Boleh tambah sedikit lada hitam jika sukakan lebih pedas
PENYEDIAANNYA
  1. Tumis bawang besar hingga harum
  2. Masukkan sos lada hitam dan kiub ayam kacau rata
  3. Tambahkan kicap manis dan susu segar
  4. Perasakan garam dan gulanya
  5. Boleh tambahkan sedikit lagi lada hitam yang di tumbuk jika sukakan rasa lada hitam atau sukakan sedikit rasa kepedasan.
  6. Jika kuah pekat tambahkan lagi susu.

No comments: