Ambik resipi dari Myr tapi dah diubah suai sedikit ikut selera anak tekak ni....
NASI BRIYANI
Sumber : NurAufa @ MyResipi
BAHAN-BAHAN
Bahan Asas
- 2 pot Beras Basmathi
- 1 sb Rempah briyani
- 1/2 tin Susu cair
- 2 sb minyak sapi
- 2 sb marjerine
- Perwarna kuning
- 3 kuntum bunga lawang
- 1 batang kayu manis
- 7 bijibunga cengkih
- 5 biji buah pelaga
- 1/2 inch Halia
- 3 ulas Bawang putih
- 5 labu Bawang merah
- Daun bawang
- Daun sup yang di potong
- Bawang goreng
- Kismis
- Hirisan Badam
PENYEDIAANNYA
- Panaskan minyak sapi dan marjerina supaya mnjadi minyak dan tumis rempah tumis (bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih dll)
- Masukkan bahan2 yang di kisar, tumis hingga naik bau dan masukkan rempah briyani.
- Kemudian masukkan susu cair.
- Masukkan beras yang siap dibasuh&tos ke dalam tumisan.Tambahkan air secukupnya dan masaklah nasi macam biasa
- Bila nasi dah masak.. Titiskan pewarna kuning.Jangan dikacau dahulu..Dan tabur juga bawang goreng, badam dan kismis.Tutup periuk.
- Bila nasi sudah tanak sepenuhnya, kacau perlahan nasi supaya semua bahan bercampur.Sedia dihidang bersama lauk kegemaran...
19 comments:
Lama dah tak buat nasi beryani ni...sedapnya....
Sue dah kenyang makan briyani ,ambil la puding cendul tu buat desert ya.Free je.
buat sendiri lg puas hati dpt tambah2 gitu. hehe.. perencah pun ok jugak kan! ;D
Salam Sue,
Peminat tegar nasi beriani dah mai, sila siapkan hidangan.....hehehe
Salam Sue, sedapnya nasi beriani...eee tiba2 lapar pulak ni
nasi beriani memang my fav...sedapnya su.lama dah tak buat tapi kalau buat suka buat beriani kambing:)
sedapnya nasi beriani.... hangatlah badan di musim sejuk dengan hidangan begini ye Sue....
Assalam nenie, lamanya tak mkn nasi beriani, sedapnya.
Assalamualaikum Sue,
wah ada nasi briyani...kak nur suka sekali..nak2 yg berempah pasti laju akak makan...colestrol tolak tepi dulu....hehee.
salam sue..ni sue pakai rempah briyani brand apa? akak selalu pakai brand baba's...sebab tatau mana yg paling sedap...kak mieza pun dah lama tak buat nasi briyani..sue masak lauk apa buat peneman nasi ni? Ni nak cilop resepi sue la pulak hehehe
Assalamualaikum Sue...
Kak Lin Kalau Nak Masak Nasi Baryani Ni Semua Kena Ada Kat Rumah, Makan Ramai2 Baru Best...
Assalam sue, nasi beriani kesukaan anak2 akak..mereka memang suka nasi yang berperisa..cuma hubby akak aje yang tak berapa..so bila masak kena tunggu hubby tak ada..hehe
pegi rumah kak amie tengok ada nasi beringin..si lak briani..haishhhh..buat org lapar nasi je..hehehe
bila nampak nasi briyani ni..teringin pulak nak masak nasi briyani..sedap.
Salam..
Kak Cik...Apa lagi, ada bawa pinggan tak...nanti boleh tapau...
Kak Ros..Wahhhh puding cendol, sedappppp ni..saya suke, lagi2 yang baru keluar freeze..
Kak As..He he he he ni versi orang kurang rajin...Main guna perencah jeeee
Kak Wattie...He he he he..nampak gayanya ada orang tapau nasi jelah, lauk buat sendiri yaaaa...
Kak Noor, kalaulah kita semua ada magic best kan....Nampak sedap jeee kat screen terus boleh grap...he he he he...
Nieza, kalau rajin boleh buat briyani kambing then kuah briyani tu buat nasi...Wahhhhh bestnya..Tapi kat umah ni, kg macam kurang pasarannnn jeeee
Kak Amie...Tapi kurang menyengat pasal tak complete ngan lauk pauknya..hu hu hu...
Kak Liza...apa lagi, hujung minggu nanti bolehlah bereksperimen...
Kak Nur..Biasa kalau guna perencah, rasa dia kurang berempah siket..Tapi kalau sekadar nak lepas gian dan kurang rajinnya, bolehlah cuba...
Kak Mieza...setakat ni Sue guna rempah briyani faiza..Baba's belum pernah cuba....Tang lauknya, seganlah pula nak cakap, pasal Sue main masak ayam masak merah jeee...tapi gambar buruk gilerrrrr..terus riject...Nasi pun main ambil sipi2 pinggan jeeee..almaklumlah, tentera ramai.....Time diorang tak sporting, macam nilah jadinya...
Kak Lin..Betul tu Kak Lin..Makan yang special2 sedap kalau cukup korumnya...Nak masak menu yang leceh pun rasa berbaloi, sebab bila makan beramai..rasa sangat berbaloiiiii ngan tenaga yang di gunakan untuk hidangan tersebut kannnnnn....
Kak Ayu, kat rumah ni lajuuuuu je kalau buat nasi berperisa ni, cuma tukang masaknya pula masanya agak terhad..
Guinnie...Ha ha ha ha tengok nasi beringin, terus rasa teringin kannnnnn
Kak Rahel..Kalau rajin dan ada kesempatan, boleh lah cuba yang rempahnya buat sendiri..Kepuasannyaaaa ..fuhhhhh
Post a Comment