Wednesday, November 30, 2011

Nasi Briyani

Salam...Sebelum ni dah dua kali asyikk tapau je nasi briyani...Tapi kali ni nak merajinkan diri pula buat sendiri tapi masih dalam situasi malas, hanya guna perencah jeee..Ringkas dan cepat...keh keh keh

Ambik resipi dari Myr tapi dah diubah suai sedikit ikut selera anak tekak ni....

NASI BRIYANI
Sumber : NurAufa @ MyResipi

BAHAN-BAHAN

Bahan Asas
  • 2 pot Beras Basmathi
  • 1 sb Rempah briyani
  • 1/2 tin Susu cair
  • 2 sb minyak sapi
  • 2 sb marjerine
  • Perwarna kuning
  • 3 kuntum bunga lawang
  • 1 batang kayu manis
  • 7 bijibunga cengkih
  • 5 biji buah pelaga
Bahan Untuk Kisar
  • 1/2 inch Halia
  • 3 ulas Bawang putih
  • 5 labu Bawang merah
Bahan Hiasan
  • Daun bawang
  • Daun sup yang di potong
  • Bawang goreng
  • Kismis
  • Hirisan Badam


PENYEDIAANNYA

  1. Panaskan minyak sapi dan marjerina supaya mnjadi minyak dan tumis rempah tumis (bunga lawang, kayu manis, bunga cengkih dll)
  2. Masukkan bahan2 yang di kisar, tumis hingga naik bau dan masukkan rempah briyani.
  3. Kemudian masukkan susu cair.
  4. Masukkan beras yang siap dibasuh&tos ke dalam tumisan.Tambahkan air secukupnya dan masaklah nasi macam biasa
  5. Bila nasi dah masak.. Titiskan pewarna kuning.Jangan dikacau dahulu..Dan tabur juga bawang goreng, badam dan kismis.Tutup periuk.
  6. Bila nasi sudah tanak sepenuhnya, kacau perlahan nasi supaya semua bahan bercampur.Sedia dihidang bersama lauk kegemaran...

19 comments:

cik cek said...

Lama dah tak buat nasi beryani ni...sedapnya....

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Sue dah kenyang makan briyani ,ambil la puding cendul tu buat desert ya.Free je.

Asmara said...

buat sendiri lg puas hati dpt tambah2 gitu. hehe.. perencah pun ok jugak kan! ;D

Wattie said...

Salam Sue,
Peminat tegar nasi beriani dah mai, sila siapkan hidangan.....hehehe

NoorMasri said...

Salam Sue, sedapnya nasi beriani...eee tiba2 lapar pulak ni

Nieza said...

nasi beriani memang my fav...sedapnya su.lama dah tak buat tapi kalau buat suka buat beriani kambing:)

Amie said...

sedapnya nasi beriani.... hangatlah badan di musim sejuk dengan hidangan begini ye Sue....

EmbunRosaliza said...

Assalam nenie, lamanya tak mkn nasi beriani, sedapnya.

Nuridah said...

Assalamualaikum Sue,

wah ada nasi briyani...kak nur suka sekali..nak2 yg berempah pasti laju akak makan...colestrol tolak tepi dulu....hehee.

Mieza said...

salam sue..ni sue pakai rempah briyani brand apa? akak selalu pakai brand baba's...sebab tatau mana yg paling sedap...kak mieza pun dah lama tak buat nasi briyani..sue masak lauk apa buat peneman nasi ni? Ni nak cilop resepi sue la pulak hehehe

LinRosly said...

Assalamualaikum Sue...

Kak Lin Kalau Nak Masak Nasi Baryani Ni Semua Kena Ada Kat Rumah, Makan Ramai2 Baru Best...

Ayu said...

Assalam sue, nasi beriani kesukaan anak2 akak..mereka memang suka nasi yang berperisa..cuma hubby akak aje yang tak berapa..so bila masak kena tunggu hubby tak ada..hehe

quinnie said...

pegi rumah kak amie tengok ada nasi beringin..si lak briani..haishhhh..buat org lapar nasi je..hehehe

rahel said...

bila nampak nasi briyani ni..teringin pulak nak masak nasi briyani..sedap.

Sue @ Nenie said...

Salam..

Kak Cik...Apa lagi, ada bawa pinggan tak...nanti boleh tapau...

Kak Ros..Wahhhh puding cendol, sedappppp ni..saya suke, lagi2 yang baru keluar freeze..

Kak As..He he he he ni versi orang kurang rajin...Main guna perencah jeeee

Sue @ Nenie said...

Kak Wattie...He he he he..nampak gayanya ada orang tapau nasi jelah, lauk buat sendiri yaaaa...

Kak Noor, kalaulah kita semua ada magic best kan....Nampak sedap jeee kat screen terus boleh grap...he he he he...

Nieza, kalau rajin boleh buat briyani kambing then kuah briyani tu buat nasi...Wahhhhh bestnya..Tapi kat umah ni, kg macam kurang pasarannnn jeeee

Sue @ Nenie said...

Kak Amie...Tapi kurang menyengat pasal tak complete ngan lauk pauknya..hu hu hu...

Kak Liza...apa lagi, hujung minggu nanti bolehlah bereksperimen...

Kak Nur..Biasa kalau guna perencah, rasa dia kurang berempah siket..Tapi kalau sekadar nak lepas gian dan kurang rajinnya, bolehlah cuba...

Sue @ Nenie said...

Kak Mieza...setakat ni Sue guna rempah briyani faiza..Baba's belum pernah cuba....Tang lauknya, seganlah pula nak cakap, pasal Sue main masak ayam masak merah jeee...tapi gambar buruk gilerrrrr..terus riject...Nasi pun main ambil sipi2 pinggan jeeee..almaklumlah, tentera ramai.....Time diorang tak sporting, macam nilah jadinya...

Kak Lin..Betul tu Kak Lin..Makan yang special2 sedap kalau cukup korumnya...Nak masak menu yang leceh pun rasa berbaloi, sebab bila makan beramai..rasa sangat berbaloiiiii ngan tenaga yang di gunakan untuk hidangan tersebut kannnnnn....

Sue @ Nenie said...

Kak Ayu, kat rumah ni lajuuuuu je kalau buat nasi berperisa ni, cuma tukang masaknya pula masanya agak terhad..

Guinnie...Ha ha ha ha tengok nasi beringin, terus rasa teringin kannnnnn

Kak Rahel..Kalau rajin dan ada kesempatan, boleh lah cuba yang rempahnya buat sendiri..Kepuasannyaaaa ..fuhhhhh