Thursday, December 1, 2011

Apam Bakar

Assalamualaikum.....

Waahhhhhhh dah 1.Dec.2011.....Bermakna tidak sampai lagi sebulan kita akan melangkah ke tahun baru masihi....Sekejap je rasanya masa berlalu...Tahun bertambah bermakna usia bertambah lagi satu angka...


Dah lama rasanya Sue tak main tayang2 kuih-kuih kat sini..Selalu tak sempat nak posing mosing...Iyalah, kadang kala buat kuih pepagi..Dah siap masak2, tergegas selesaikan yang sepatutnya dan bersiap-siap pula ke tempat kerja....Jadinya kuih tu main tapau2 je then sampai opis terus selamatttttttt......

Yang ni pun sempat gak tinggal 2 ketul, jadinya time lunch tadi sempatlah curi2 masa kasi dia posing mosing atas paper A4 jeeee....


Ambil resipi dari Myr...Semalam, lepas dinner dan kemas apa yang patut dan kebetulan semua anak2 terbongkang awal, so sempatlah berjimba-jimba jap kat depan komp. merayap-rayap kat Myr then terjumpa resipi ni, baca bahan2 agak senang dan penyediaan pun simple...So apa lagi, terus salin resipi dan shut down komp...Masuk zzzzzzzzzzz.......

Jadi tadi bangun awal siket.....Buat eksperimen..Alhamdulillah hasilnya amat mengujakan.Terima kasih Kak Rahel sudi share resipi ni..Sedappppppp dan rasa dia pun just nice, tak terlalu manis/tawar, cuma saya skip choc rice tu, ....So len kali kalau nak buat lagi tapi rasa malas nak berpaper cup..Boleh terus tuang dalam loyang..Dah masak, main potong2 jeeee........Sonanggggggg keje makcik.....


APAM BAKAR
Sumber : Rahel @ MyResipi

BAHAN-BAHAN
  • 175g tepung gandum
  • 1/2 sudu besar serbuk penaik
  • 2 biji telur L*
  • 1/2 sudu besar ovallet*
  • 85ml air*
  • 1/2 sudu teh esen vanila*
  • 90g gula kastor*
  • sedikit pewarna (ikut pilihan)
  • sedikit coklat rice atau coklat cip.
PENYEDIAANNYA
  1. Ayak tepung gandum bersama serbuk penaik.Panaskan oven 170C.Siapkan acuan.
  2. Dalam mangkuk,pukul bersama bahan bertanda* selama 5 minit dengan pemukul elektrik pada kelajuan sederhana.
  3. Masukkan tepung yang telah diayak tadi dan teruskan memukul selama 1 minit.
  4. Beri pewarna,gaul rata guna senduk atau spatula.Sudukan ke dalam acuan 3/4 penuh.Taburi atasnya dangan sedikit coklat rice.
  5. Bakar dalam oven selama 20-25 minit (tergantung acuan dan oven masing2).
**Apam boleh dikukus selama 20 minit dalam periuk yang telah dipanaskan selama 15 minit.Pastikan tudung periuk dilapik dangan tuala agar apam tidak terkena wap.

17 comments:

Nieza said...

bestnyer tgk apam ni sue...gebus jer dan semestinya sedap kan:)

chikadakbiru said...

selalu apam kite kukus...dh lama intai resepi nih kat rahel...tp tak buat2 pun lagi..amacam sedap tak apam bakar nih...?nampak cam simple jaa

~Sya~ said...

apam bakar plak ye...sll je main kukus je kan...

rahel said...

wah..dah siap buat "apam bakar" pulak..thanks la kerana sudi mencuba...senang hati bila orang yg buat tu cakap sedap dan senang buatnya..tq2..

EmbunRosaliza said...

Assalam nenie, dh terbiasa panggil nenie la akk ni, sedap n gebus apam bakar tu, cantik posing walaupun atas A4 paper hehe

Ayu said...

Assalam sue,
nampak sedap apam ni..bakar rupanya ya....selalu tu steam aje kan..boleh masuk list ni..

Amie said...

cantik & gebunya.... pandai empunya tangan mengolahnya, dan membakarnya...warnanya nampaklembut je, kalau Amie yang bakar apa, warna pink gerenti tukar warna maroonnnn...

Zaliedana said...

Assalam kak,cam sy jugalah kalo ank2 tido,time tuh barulah nak cari rcp pa yg patut,hihi..Wow apam versi bakar,nmpak gebu n sedap,selalu apam kan men kukus,nnti2 leh try..

cik cek said...

Apam versi bakar pulak..cam best ni...leh gak try nanti...:)
Kaler2 pinky...memang cantikkk...

Yana Shaiful said...

Salam Sue..
pink kaler..cantik!! nnt nk try jgk lah versi bakar..xpnh bt and rasa g..nmpk gebus jee :=)

anymz said...

gebunya..menarik dgn kaler pink gitu.:)

Asmara said...

gebus! lama x buat! :D

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Hai sue memang sama la tapi tak serupakan??Apamnya nampak cantik.

quinnie said...

cantik warna apamnya...kaler pink...:)

Mamasya said...

Aslmkum Sue

baru kali ni tengok versi apam bakar ..biasa yg kukus...nampak lembut..

HALAMANKU said...

Salam kak Nenie cayang..... inilah resepi yang ku cari2 wat apam tapi guna oven.. tang kukus tu erma lemah sikit.. kadang x cun.. tu yang x mo mengukus sangat tu... ni nak try apam bakar .. tqvm syer.. erma masuk list.. he he he he

Liza said...

salam nanie...wahhh ada apam bakar yer...must try ni...hihihi