Friday, December 2, 2011

Sotong & Cendawan Black Paper Bersos Tiram

Assalamualaikum...

Jommmm hari ni kita layan sotong dan cendawan pula....Ni baru 1st time makan cendawan jenis macam ni..Ini pun secara kebetulan jeeeee...Last week masa gi Jusco sempena JCard Members sale, kat bahagian supermarket adalah promosi cendawan ni...Ha ha ha ha ....Rm 7.90 sebungkus (Tak pastilah mahal ke murah harga tu pasal xpernah beli)..Dan setiap bungkus ada lebih kurang 4~5 pokok cendawan ni bergantung pada saizlah....Dan kebetulan pula ada seorang aunty yang masak cendawan ni untuk membantu promosi....

Apa lagi, Sue dengan penuh kejakunan pun pegilah ngendeng2 kat situ...Bukan apa, seumur hidup memang tak pernah merasa cendawan ni..Tengok pun macam kelakar, tak tau nak masak macamana...Iyalahkan, dengan tangkainya yang besar segedabang tuuuu..Sebab biasanya kalau Sue masak cendawan, Sue akan buang tangkainya, ambil atasnya sajeee kecuali cendawan enoki dan cendawan butang....Tu yang selalu teragak2 nak membeli tu....Dan setakat hari tu, Sue hanya pernah makan cendawan yang biasa2 jeeee seperti tiram, shitake fresh/dried, cendawan butang itu pun yang canned punya, cendawan enoki dan portobello ini pun yang gred rendah kat pasar Tani

So dengan teragak-agak pada mulanya, Sue pun capailah satu sample promosi tu, rasa....Emmmmm..not bad..sedap...He he he..Dan ngan muka tembok Sue pun buat-buat ramahlah pulakkkkkk...Terus tanya Aunty tu, camana dia masak cendawan tu...Nak tau apa reaksi dia..Macam terkejut jeeee..Ha ha ha ha ....Mesti dia pikir spises jakun manalah sesat ni, tapi dia ada bagitau jugalah secara ala kadar...."Alaaa senang aje, U taruk aje sos tiram dan black paper".... dan Aunty tu sambung "U belilah satu, murah aje, sebungkus RM7.90"....

Dalam hati berbisik..."Emmmm, betul ke murah...?"....Tapi sebab dah rasa tadi memang sedap dan Sue pun nampak memang dia guna sepenuhnya tangkai & bahagian atas, so Sue pun ambillah sebungkus, kat dalamnya ada 5 tangkai...At least taulah siket2 macamana nak masaknya....


Then bila ada kelapangan, Sue pun cubalah search kat tenet resipi mushroom black paper ni dan macam biasa, mesti Sue tuju ke MyR dulu sebab selalunya ia jarang mengecewakan...Nah, seperti dijangka..Ada pun...

Tapi macam biasa jugaaaa, mesti ada berlaku penderhakaan...Resipi asal versi sayur, tapi dah diolah jadi lauk lah plakkkkk....Sue tambah sotong..ha ha ha ha ha..Apa-apa pun resipi ni memang sedap dan rasa dia memang lebih kurang yang Aunty tu masak dan pastinya yang masak sendiri lagi sedaplah kannnnn...Ha ha ha ha angkat bakullah plakkkkkkkk

SOTONG CENDAWAN GORENG SOS TIRAM
Sumber Rujukan : Fieza Fwwt @ MyResipi

BAHAN-BAHAN
  • 200 gm cendawan butang ~Sue guna 2 tangkai cendawan eryngii (potong slice)
  • 200 gm brokoli ~ Sue gantikan dengan 4 ekor sotong (potong membulat)
  • 1 sudu kecil serbuk lada hitam
  • 1-3 sudu besar kicap manis
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 1 biji bawang besar - dihiris
  • Minyak untuk menumis
  • Sedikit air - jika ingin berkuah
  • Garam secukup rasa
PENYEDIAANNYA
  1. Panaskan kuali dan tumis hirisan bawang besar sehingga naik bau.
  2. Masukkan lada hitam, kicap manis dan sos tiram. Kacau rata.
  3. Masukkan sedikit air jika ingin berkuah. Masukkan garam secukup rasa.
  4. Setelah mendidih sedikit, masukkan cendawan diikuti brokoli. Kaup balikkan.
  5. Kemudian masukkan sotong kacau sebati sehinggga sotong masak.Jangan overcook, nanti sotong liat...Setelah cukup rasa dan sesuai kelekatan yang diingini, tutup api...
  6. Sedia untuk dihidang. Sedap dimakan ketika masih panas.
Petua dari mak Sue : Kalau masak sotong, dan mahukan masakan kita berkuah pekat, setelah sotong masak, keluarkan dulu isi sotong ke dalam mangkuk, teruskan memasak kuahnya sehingga kepekatan yang diingini, dan cukup rasa dan kepekatannya, masukkan kembali sotong dan gaul rata..Tutup api dan sedia dihidang....

9 comments:

Chik Mimi said...

assalam nenie ,sedapppnya akak pun dah lama tak masak cendawan ,tapikan nampak cendawan nenie tu mengancam sungguh

Amie said...

memang besar gedabaqlah batang cendawan ni Sue... dulu mula-mula nak beli pun terfikir juga, macamana nak makan batangnya.. he he hhhee jakun betul, tapi sekarang dah hilang jaukun pasal batang cendawan ni.

Zaliedana said...

ASsalam sue,cendawan gini pernah nmpk kat supermarket,tapi xpernah lak beli n rasa,sbb nmpak tangkai panjang,sy selalu kalo msk yg tiram pon suka buang cikit tangkai yg ujung2 tuh,hihi..Tapi siyes ckp yg sue msk nih nmpk sedap..

Liza said...

salam sue...bkn sue jer yg jakun bab2 cendawan ni...ni haaa bapak segala jakun...hahahaha
tp mmg akak pun suka gak mkn cendawan..cuma xberapa reti nk buatnya....huhuhuhu

EmbunRosaliza said...

Assalam nenie, sedap nampak cendawan tu, akk mmg sah2 lah tak pernah beli lagi cendawan tu...nyum3x

cik cek said...

Akak kalau cendawan ni memang tak tolak suka sgt..campur ngan sayo2 lain pun best ni..:)

Mieza said...

Sue...menu kita sama la..kak mieza pun masak cendawan..tp bukan cendawan yg ni..cendawan tiram biasa je beli kat cameron semalam..buat sup je tapi malas nak ambik gambar hihihi..akak ni suka apa je jenis cendawan...masak mcm mana pun sedap..mak kata masak lemak pun sedap kalau jenis yg sue guna ni..nnt nak tanya mak apa resepinya dan kongsi dgn sue :)

rahel said...

Waa sedapnye sotong masak ngan cendawan...ngam betul ngan nasik putih panas2 ni..

ijan said...

Terliurnya saya tengok cendawan tu. saya memang hantu cendawan ni kak. any kind pun suka... yummm.:)