Monday, May 7, 2012

Kuih Kaswi

Assalamualaikum...

Emmm tak tau nak berkata-kata lagi tapi yang pasti ni maybe jadi entry terakhir sebelum tuan rumah nak berehat panjang...Bila akan muncul kembali, tak boleh janji, bergantung pada keadaan yang mengizinkan...

Apa-apa pun terima kasih sekali lagi kepada sesiapa yang sudi bersinggah sini samada secara langsung atau tidak langsung... Dan kepada yang telah tinggalkan jejak dan komen di entry yang lepas, thanks dan jika ada masa InsayaAllah Sue akan balas dan berBW macam biasa....

KUIH KASWI
Resipi asal : Kak Wan @ Citarasawan

BAHAN-BAHAN
  • 1 1/2 cawan gula merah
  • 1/2 cawan gula pasir ~ Sue tak buh
  • 1 cawan air
  • 2 helai daun pandan, disimpul
  • (jadikan 2 cawan air gula)

    • 1 1/2 cawan tepung gandum
    • 1/2 cawan tepung ubi
    • 3 cawan air
    • 2 sudu besar air kapur
      • kelapa parut + garam
      PENYEDIAANNYA
      1. Satukan bahan A, masak di atas api sederhana hingga larut. Sejukkan.
      2. Sebatikan bahan B, kacau rata dengan whisk.
      3. Satukan bahan B dan bahan A, kacau rata dan tapis. Tuangkan ke dalam loyang yang telah di sapukan dgn sedikit minyak. Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 1/2 jam. Biarkan sejuk baru dipotong dan di hidang bersama kelapa parut.
       

        18 comments:

        mama sara nur said...

        assalam Sue
        memang sedap kalu dpt kasui gula merah ni he he akak dan en. suami memang suka makan kasui
        akak suka boh kelapa parut tu lebih2 he he

        Qasey Honey said...

        rajinnya Sue...suka jugak kuih ni...buatnye aje x...hehe...suka yg kelapa parut tu masin sikit mkan dgn kaswi yg manis2 tu...prghhh...

        Amie said...

        Sue nak pi mana... jangan lama-lama tau, nanti ada orang rindu!

        Mama Hawa/Mama Nani said...

        Salam Sue :)
        kuih kaswi kuih tradisional yg tak lapuk dek hujan.. mmg fav nie :P

        Rohah said...

        salam,
        sedap kuih ni, ari tu dah buat, mmg berbaloi..

        ♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

        Hello dear...tengah berehat panjang ke? Jgn lupa to come back with a bang ya! Take care ;)

        Sue @ Nenie said...

        Salam...

        Mama Sara, betul tu.Klu lebihkan siket kelapanya memang tambah2 sedapkan...

        Kak QH, saya pun suke sgt kuih ni tapi baru nilah 1st time membuatnya

        Kak Amie, tak kemana..cuma rehat seketika jeee..InsyaAllah ada umur akan kembali berblog lagi

        Sue @ Nenie said...

        Mama Hawa,sokong.......

        Kak Rohan, betul tu..tak sangka plak memang senang membuatnya..sebelum ni selalu beli jeeee

        Love..Yaaa akan kembali lagi jika ada peluang kelak...

        zila norazila said...

        salm sue..thnks sudi singgah blog akk..wahh berehat pnjang yer..jgn lupa come back tau..:)

        Mamasya said...

        Slmt berhujung minggu Sue.suka sgt kuih kaswi ni...tak puas mkn.
        Sue jgn cuti pjg sgt tau....nanti penuh sawang rumah siber ni...hi..moga Sue ceria dan kembali berblog....

        Ayu said...

        Assalam sue,
        kuih kaswi dah lama pulak rasanya akak tak buat..
        sue, cuti berblogging ni sebab sue expecting another baby ke?..
        kalau betul tahniah ya..ini wild guess aje ni..hehe..take care ya sue..

        Wattie said...

        Assalamualaikum Sue,
        Kemana la agaknya ya, nak bercuti panjang. Kenang daku dalam doamu ya Sue, jaga diri baik baik dan jgn lupa jengah2 ler blog bila rajin yer....gonna miss u dear...

        Sue @ Nenie said...

        Salam..

        Kak Zila..sama-sama..InsyaAllah...akan kembali berblog nanti..

        Mamasya..He he he..InsyaAllah..akan kembali sapu sawang bila sampaim masanya nanti...

        Isshhhhh...Kak Ayu ni...Main teka-teka plak...Agak-agak betul tak...

        Kak Wattie..walau tak berblog, ada kelapangan jenguk2 gak kawan2 tapi jarang tinggal jejak pasal malas nak log-in

        HomeKreation said...

        Salam Sue, bulan pose tak lama lagi ni... kuih ni pasti masuk list tapi tak taulah buat nya ke idak....hehe

        Wattie said...

        Singgah sini lagi.....

        blogresipi.com said...

        Salam Sue,
        Tuan rumah masih cuti ke? harap2 sihat2 selalu bersama keluarga ya... :)

        Outbound di malang said...

        salam gan ...
        menghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
        di tunggu kunjungan balik.nya gan !

        ♥♥azatiesayang ♥♥ said...

        salam Ninie.Menjak bulan puasa ni k.atie jarang buat kuih..beli kat pasar ramaadhan jer..mkn berdua.

        p/s:klu berminat dgn pemanggang ajaib murah..PM k.atie ya.harag diskaun sampai raya jerrrr...Terima kasih