Thursday, June 6, 2013

Baru ku tahu langit itu tinggi ke rendah

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Huuuiiiihhhhh...Dah lama duk berhibernasi...Tadaaaaaa kembali lagi tapi kali ni sekadar nak kongsi pengalaman pertama main deco-deco kek..Ha ha ha ha Orang lain dah ke bulan, yang kat sini baru nak start enjin...Dan rasanya bebelan kali ini agak berlarutan, panjang berjela-jela tapi tak kisahlah.Gambar-gambar pun takde, sebab bidang terjunkan..Semasa proses pun dah cukup nak 'death', ini kan pula nak berposing bagai....Sekadar catatan pengisi ruang....Nak disimpan memori ni untuk ingatan sendiri, buat gelak sorang-sorang suatu hari nanti...Mana tau kan, dah pencen2 nanti, duk sorang2 kat rumah, tak tau apa nak buat, bolehlah belek2 blog sendiri dan baca kembali kenangan2 yang tertulis mungkin 5, 10 atau 15 tahun yang lepas (InsyaAllah jika masih lagi bernyawa dan sihat di ketika itu)


Lately ni banyak sangat rasanya perkara-perkara yang berlaku secara tak sengaja atau lebih tepat tak terjangka pun....Mulanya beberapa bulan dulu Sara ada bersungut dan minta Mama dia bawakan Kek birthday untuk dikongsi bersama kawan-kawan dia kat kindergarthen/daycare (Birthday dia jatuh awal bulan Jun~kebetulan cuti semesta pertama persekolahan, so consider daycarelah yaaa), awalnya Mama dia plan nak beli jeee kek tersebut bersama sedikit goodie bag..Iyalah, nak buat sendiri kek, manalah Mama dia pandai..Baking kek kosong bolehlah, tapi nak deco-deco ni tak pernah hayat pun buat...Tak Pandai...

Dan menjelangnya hari yang dinanti-nanti Sara, Mama dia pun persiapkan apa-apa yang patut...Mula-mula beli beberapa kudapan seperti air kotak, wafer, gula-gula, biskut dan kerepek untuk dipek kecil-kecil sebagai goodie bag...OK..Settle satu perkara..

Perkara kedua, mendapatkan sebiji kek..Sebab kali ni Mama dia agak sibuk dan tak sempat nak gi bakery survey untuk tempahan, jadi Mama dia consider beli kek yang display kat bakery jelah nanti..Senang keje...Sekali jalan jeee...So sehari sebelum tu, Mama pun gi lah ke bakery yang terdekat, sesampainya kat sana, mulalah tinjau mana-mana kek yang berkenan di hati...Nak beli yang ½ kg macam kecil sangat, takut nanti tak cukup plak untuk kawan-kawan Sara..Nak beli yang 1++kg...He he he he he terasa kecil plak nilai duit yang dibawa..(ayat2 orang yang tak berapa nak ada vs tangkai jering)... Adusss macamana ni....So Mama decide buat sendirilah..Tak kiralah apa nak jadi, nak cencal, goodie bag dah tersedia...

Terus call Aida, anak saudara, tanya bahan-bahan untuk bc (rasanya ni yang paling basic/senang nak deco kottttt)~He he he he tang senang tu, sekadar bayangan/anggapan jeee.Padahal tak pernah buat punnnnn.....Bila call, dia kat tempat keje dan resipi untuk bc ada dalam notebook dia kat rumah...Untuk bahan-bahan dia ingat, cuma sukatan kena rujuk, dan dari perbualan, macam ada dua steplah plak untuk penyediaan bc ni...Adussssss...Parah..Mana ada masa nak sedia semua tu klu nak tunggu dia balik keje malam baru nak send sms untuk sukatannya...Pagi esok dah nak hantar sebelum Mama ke tempat keje...


Dalam duk terfikir-fikir nak buat ke atau terpaksa beli juga....Tiba-tiba plak teringat tang ganache...Haaaaa yang ni lagi senang keje kottttt...Main tuang jeeeee choc tu kat atas kek...Senang citerrrrr...So, call lagi Aida minta resipi nak buat ganache...Macam biasa, untuk resipi, bahan-bahan dia ingatlah tapi untuk sukatan masih kena rujuk...Tapi sebab ia satu step jeeee, so decide beli barang dulu, nanti malam, lepas Aida balik keje minta dia smskan sukatan..sempatlah kottt nak sediakan dan tuang kat atas kek tu sementara tunggu kek sejuk...

Apalagi, on the way balik, singgah kedai bahan-bahan kek dulu dan beli beberapa bahan untuk ganache...Bila sampai rumah, terus siap-siap untuk baking kek...Kek pertama, buat span kek...Guna resipi yang pernah buat sebelum ni cuma tukar perasa jeeee...Dan sebiji kek span Sunquick pun dah siappppppp...

Lepas maghrib, sambung buat kek coklat pula..Masih guna resipi yang pernah buat sebelum ni...Jalan selamat...Selain pernah rasa hasilnya, InsyaAllah menjadi....Dan sambil duduk sementara tunggu kek kedua masak, tiba-tiba Aida call, bagitau dia ada kerja siket, tak dapat balik awal...Huwaaaaaaa....camana ni...

Takpe-takpe....Tenang-tenang...Sambil-sambil tu belek-belek simpanan resipi yang pernah diprint/sebenarnya masuk list-Q dari MyR...Alhamdulillah, ternampak jeeee resipi Death by Chocolate Cake by Mrsdayat.....Fuhhhhhh...Walau kek tu namanya 'death' namun sebab resipi ganache kek tu juga buat Mama Sara yang terasa macam nak 'death' terus rasa belum nak 'death' lagi....He he he he he ...Hilang semput dan sesak nafas..... Dan Tinggggggg...oven pun berbunyi...Kek kedua pun masakkkkk.......


Bila kek dah sejuk..Tiba pula masa buat ganache..Dan semua pun tersedia..Tinggal nak belah dua kek pula...Dan...dan...dan...setelah bertahun kek leveler tu jadi jeruk perkasam, terperap kat laci tu, akhirnya ia berguna juga...Untuk kek span, takde masalah..panaskan seketika dawai ia kat atas api dan terus dapat potong...wahhhhhhh excited betul bila dapat potongan yang cantik, lurus dan sekata...Cuba pula kat kek coklat...Alamat..tak jalanlah..tak taulah sebab kek tu agak berat atau sebab tak tau teknik..So terpaksa guna pisau..Hu hu hu ngan hasil yang sedikit senget sebelah...Tak pelah..hentam jelah..pandai2 lah alter siket-siket kasi senget dia tu tak ketara sangat...

Dan time nak sapu whippeng cream tu, berkira-kira plak, nak buat kat tempat lain dulu atau terus kat atas papan kek tu...Fikir-fikir balik teringat tentang beberapa catatan dari blog, ada yang lebih suka buat kat tempat lain dulu nanti baru alihkan ke papan kek..Nanti taklah bersusah-susah nak bersihkan papan kek tu ngan lebihan cream/ganeche..So ikut jelah cara tu..Siap step pertama...Tapi Sue buat 3 layer jeee...Span Sunquick-Kek Coklat-Span Sunquick...Nak buat 4 layer, whipping cream tak cukup..Nak masak lagi, dah takde masa...Takpelah...3 layer pun dah cantik tingginya..Dah siap sapukan keseluruhan whipping cream keseluruhan kek.Masuk freezer dulu..tunggu 30min.

Lepas 30min, step seterusnya..Curah ganache kat atas kek...Sebab tak tahu teknik, lepas curah tu, Sue sapu kasi rata..Tak pasti sepatutnya kena ratakan atau biarkan aje coklat tu meleleh sendiri menutupi kek..Tapi klu tunggu ia meleleh sendiri terasa macam tak tertutup sepenuhnya lah pula kat bahagian tepi2 kek tu...Almaklumlah, mana ada teknik apa-apa pun..Main bantai jeeee...Dan masa nak ratakan ganache kat tepi-tepi kek tu, ngan terketar-ketar nak kasi rata, terlanggar plak lapisan whipping cream yang disapu sebelumnya..He he he he he bayangkanlah betapa comotnya kat sekeliling kek tu..ngan lompak2 whipping creamnya, ngan ganache tak ratanya...Ha ha ha ha baru sedar...Susah juga yaaaaa nak deco kek ni..Rasanya ni dah cara tersimple ni...Tapi tunggang langgang jugaaaa...Ingatkan senang...he he he he...


Dan siap ganache yang comot-comot tu, masukkan ke peti ais sekejap..Agak-agak sejam jugalah walau kat resipi cakap 30min jeeee....Alamakkkkkk...macamana ni nak pindahkan dari dulang ke lapik kek ni...Huwaaaaa...Terus rasa macam nak 'death' balik...Hu hu hu hu...Dengan terketar-ketar..Gunalah apa-apa yang ada untuk cungkil kek dan tolak pelan-pelah ke papan kek...Taraaaaaa......Kek pun berjaya di alihkan tapi hu hu hu....Ganache kek kat bahagian kek bertambah comot sebab terkopek siket..Sebelah tertolak ke dalam dan sebelah lagi tertolak ke luar siket....Yang dua sisi lagi tu OK lah...Dahhhh satu keje plak nak betulkan...Terkopek tu bukan siket2..ngan whipping cream sekali yang terkeluar..Memang comot gilerrrrr lah...Kalau tak de semangat, ada yang terus selimut ni..Dahlah hampir 1.30am....Dalam mata duk separuh terbuka tu, alter2 lah siket mana yang patut...Dah separuh siap, terus sumbat dalam peti ais..tawakkal jelah esok....Dah ngantuk sangat tak larat nak ngadap kek ni lagi dahhhhhh.....

Lebih kurang 4am terjaga sebab Isyraf rengek nak nyusu, dah bancuh susu untuk dia, intai2 jap kek kat dalam freezer.. "Alahaiiiii...kesian betul kat kek aku"... Tangan pun capai kek...Decolah mana-mana yang patut...Nak deco2 guna cream, langsung tak tahu..main lekat-lekat sulam tampal jelah..Guna mana-mana stok yang ada..Chocolate-stick tak cukup, terpaksa guna teknik rompong-rompong jeeee...Takpe..Seni...Ha ha ha ha ha senilah sangattttt......Small marshmallow Sue gunakan untuk menutup cacat-cela kat bahagian kaki kek yang terburai tadi dan bucu-cucu kek yang senget-senget tu..Jadinya taklah nampak sangat comotnya...Nak penuhkan setiap rongga yang ada antara choc-stick tu, marshmallow tak cukup lah plakkkkk...Intai2 lagi kat freezer apa yang ada, terjumpa plak coklat kacang tu..Bantai jelah..Janji tak ketara sangat sapuan ganache yang beralun tu...

Dan...Taraaaaaa......Siap......Baru terasa macam nak patah pinggang..Ni klu masuk bertanding, kalau ada 20 peserta, Sue lah pemenang tempat ke-20..Itu pun juri tak sampai hati nak umumkan pemenangnya setakat no.19 jeee sebab yang no-20 tu langsung tak layak walau untuk saguhati sekali pun....Ha ha ha ha ha ha ..


Apa pun yang jadi, Alhamdulillah...Sempat gak adakan kek Sara seperti yang dijanjikan...Walau sebenarnya Sara sungut-sungut sebab Mama dia buat kek tak seperti gambar yang di tunjukkan....Alahaiiiiii....Mama tak pandailah, Sayang......

Dan....Dari pengalaman ni jugalah..Baru Mama dia tahu susah senangnya nak deco kek..Walau deco yang dirancang tu sebenarnya yang paling simple dan nampak mudah tapi tak semudah mata yang memandang dan niat yang merancang....Tu baru main curah-curah ganache..Belum lagi bermain ngan nozzle...Hu hu hu hu hu...

KEK SPAN SUNQUICK
Sumber : Sweet4ever@MyResipi

BAHAN-BAHAN
  • 150 gm tepung super fine
  • 150 gm gula kastor ~ Sue guna 100gm jee
  • 5 biji telor gred A
  • 15ml ovalette - bersamaan 1 sudu besar 
  • 80 ml minyak /mentega cair
  • 80 ml air daun pandan ~ Sue guna air masak jee bancuh ngan pes sunquick
  • 5 ml pes pandan /1sudu teh ~ Sue gantikan dengan pes sunquick
  • 5 ml serbuk penaik /1 sudu teh
  • sedikit pewarna hijau ~ Sue gantikan ngan pewarna kuning
PENYEDIAANNYA
  1. Satukan gula, ovalette, tepung, serbuk penaik dan telur dalam mangkuk adunan. Pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi.( tapi nie terletak kepada kalajuan pengadun) 
  2. Perlahankan kelajuan dan masukkan air daun pandan, pes pandan dan sedikit pewarna hijau bancuhan Sunquick...Pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama minit atau sehingga aduan kek benar2 ringan.
  3. Tuangkan minyak/ mentega cair ke dalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati. 
  4. Sediakan tin pembakar bulat atau 4segi ukuran 8inch, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak.
  5. Tuangkan adunan dan bakar selama 45minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180darjah celcius
  6. Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek...lebih kurang 5 minit...bagi mengelakkan kek mengecut... 

KEK COKLAT
Sumber : Fendi75@MyResipi

BAHAN-BAHAN
  • 2 biji telur
  • 1 cawan minyak masak
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan gula perang
Bahan A
  • 1 sudu kecil vanila
  • 1 1/2 cawan susu segar perisa coklat
  • 1/2 cawan air campur dgn 2 sudu kecil nescafe
Bahan B
  • 2 sudu kecil sodium bicarbonate
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 2 cawan tepung gandum
PENYEDIAANNYA
  1. Pukul telur hingga kembang
  2. Masukkan gula dan pukul lagi
  3. Kemudian masukkan minyak masak
  4. Ayak semua bahan B dan masukkan sedikit demi sedikit ke dalam telur tadi berselang seli dengan bahan A. Gaul sehingga sebati.
  5. Bakar pada suhu 170 degree selama 1 jam atau sehingga masak 

GANACHE
(Dari Resipi Death by Chocolate Cake)
Sumber : Mrsdayat

BAHAN-BAHAN
  • 2 cwn non dairy whipping cream
  • 500g cooking chocolate
  • 1/8 cwn golden syrup
Untuk Whipped Cream
  • 1 cwn non dairy whipping cream 
PENYEDIAANNYA

Untuk Ganache
  1. Di dalam mangkuk kecil, didihkan whipping cream
  2. Bila dah didih,padam api...dan masukkan cooking choc. kacau sebati
  3. Tambahkan golden syrup
  4. Ambil 1 cwn ganache..bakinya simpan dlm peti sjuk
  Untuk whipped cream
  1. pukul 1 cwn whipping cream sampai muncul soft peak, kemudian tuangkan 1 cwn choc ganache yangg di ambil dari langkah (4) sebelum ini. kacau sebati
  2. kek yang dah siap..di potong tengah2. sapukan dengan whipped cream dari step di atas.kemudian lapiskan dengan kek yang separuh lagi..sapu hingga menutupi keseluruhan kek.kemudian..simpan dlm peti sejuk lebih kurang 30 minit
  3. Ambil kek yg dah disapu whipped cream tadi,sapukan pula dgn ganache yang kita dah simpan dalam peti (4) sebelum ini.simpan semula dalam peti lebih kurang 30 minit

21 comments:

Amie said...

Hai Sue... he he ehh nampaknya ada gang yang baru start enjin nak mendeko-deko ni...kita pun memang tertinggal bas kalau bab mendeko, baru tahu betapa perlunya ketelitian dan kesabaran bila sampai bab ni. Apa pun kita teruskan perjuangan mendeko walau apa pun hasil kejadiannya..kih kihkihhh sebab kata Ucu Faridah, yang comot & tak sempurna pada pandangan kita tu sebenarnya seni... seni mendeko!

ady said...

salam
happy birthday to u Sara..npk cantik kek yg Sue buat ni..

Cheq Sue said...

takpe sue. semuanya bermula dengan pertama kali dan tak tahu. nanti dah kali kedua dan dah tahu mesti ketagih nak mendeco. saya sendiri pun ada pelbagai kenangan pahit manis kalau cerita bab deco mendeco ni... ^^

Bbwana adienia said...

salam..

takpe..blajar pelan2..apapun, deko ni memang byk yg perlu buat..yg penting kesbaran dan byk bt rujukan..rajin2 ja bt trial..misti berhasil..semoga bjaya n tahniah dengan 1st deko tu..cantik hiasan.

fazianbatrisyia said...

aduh cam tak boleh jadik jek sana sini org tayang kek berhias bagai...nak nanges...jelous

adda syuhada said...

Salam Kak Sue...
Kalau adda kek coklat cmni memang takkan cukup sepotong...mau setengah kek tu habis...diet memang akan hilang serta merta..

Sue @ Nenie said...

As Salam..

Kak Amie..Betul tu..Selain kesabaran dan ketelitian...Teknik, skill dan peralatan juga perlu...Fuhhhh memang betul2 mencabar...Sebelum ni pernah baca, tapi tak pernah buat so tak dapat bayangkan macamana halnya..Bila dah buat sendiri baru paham dan sedap betapa ia perlukan ketelian..hu hu hu....Apa-apa pun thanks utk kata2 semangat itu...

Ady..Thank you utk wish...Deco kek budak sekolah baru nak belajar jolok buah nangka di luar pagar... ^___^

Cheq Sue..Betul tu..Bila pernah buat dan hadapi masalah, len kali nak buat lagi mesti kita akan lebih berhati2 dan bersedia juga akan buat banyak rujukan...

Sue @ Nenie said...

Kak bbwana..Thank utk kata2 semangat tu..InsyaAllah lain kali mahu cuba lagi dan hu hu hu hu tak mau buat last minute lagi....nak nangissssss...

Kak fazian...Ini pun consider bidang terjun juga ni....klu tak, xterlintas juga nak mendeco sendiri...

Kak Adda Syuhada...Luar choc dalam oren+choclate....Saya pun suka choc....

dZana said...

kalau akk mmg dah lama fail ni sue.. main simbah2 pun gagal.. hahahaha..

hana said...

salam sue...
xpe..xpe... dulu akak pon gitu gak! comot momot takyah citer la... blkg tabir jerk yg tau.. kikikiki

hazila said...

Kalau akak lagi hancussss... tangan tak berbedung. (Alasan org malas...)

yan's cottage said...

Assalamualaikum Sue...

pertama kali pun dah cantik....kalau selalu buat mesti boleh buka kedai nie....

ummiaisyah said...

ok la tu....sue...jgn risau...panik2 tu mmg normal..sy pon biasa kena camni!!!...yg penting berani mencoba...hehehe..yg penting keihlasan si pembuatnya!

Sury Abil said...

Cantik dh tu...mesti sara suka...ada coklat budak2 mmg lg suka kan..:-)

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Sue airtangan ibu akan tetap mengembirakan anak-anak...yang penting ianya dibuat denagn kasih sayang kan..Happy b-day to sara.

mama sara nur said...

assalam Sue
mesti suka empunya kek nanti bila deconya cantik
ada sun flower lg
pandai Sue , kreatif

zila norazila said...

Sun flower bkn sng nk buat tau..x per sue comot sikit tu seni..asal ank heppy tau..nxt time lg cntik sbb dh ada pglamn kn..bg akk dh ok kek tue..

FnF Simple Life said...

salam kenal... wow... menarik semua resepi2 kat sini ;)

Ayu said...

Assalam Sue,
wahhhh what an adventure!!..
tak apalh sue, there is always a permulaankan..at least Sue harus berbangga sebab dapat siapkn kek coklat yang sedapp dan yang pasti tak ada orang tahu kejadian sebelum kek itu terjadi..but you managed to make your little girl smile from ear to ear kan..:)
Congrats dari akak!!

Qasey Honey said...

slm Sue..xpe plahan2 bljr...tp keknya tetap nmpk mnarik n cantik..mcm dh biase mdeco kek aje gayanya..penat2 mmg penat klau buat n mdeko kek ni..tp kpuasanyanya ty yg xtnilai bile buat sdrikn..puas..tahniah

ibundo said...

salam. Bundo ni dah lama terai mendeko tapi tak cantik2 jugak.
kek tu nampak menarik.