Tuesday, August 5, 2014

Biskut Gajus

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Antara biskut yang agak rumit sebab doh ia agak berderai...kena terap ngan sangat berhati-hati....Tapi time makan...Memang sedappppp....Kaya ngan rasa gajus....

BISKUT GAJUS
Sumber Rujukan : Kak Azlita MasamManis
Resipi Asal : Kak Fida @MyResipi

BAHAN-BAHAN
  • 225 g mentega ~ dilembutkan
  • 140 g gula icing ~ ayak
  • 1 biji kuning telur
  • 140 g gajus ~ panggang dan kisar halus
  • 380 g tepung gandum ~ ayak
  • 1 sk baking powder
  • 1 sk emplex atau lacinta ~ jika tiada tak mengapa
  • 1 sk serbuk vanilli/esen vanilla
  • secukup kuning telur ~ utk sapu
  • secukup kacang gajus panggang ~ belah dua utk hiasan
PENYEDIAANNYA
  1. Mentega dan gula dikacau hingga sebati dan masukkan kuning telur dan kacau lagi hingga rata.
  2. Masukkan pula vanilli, emplex, baking powder, gajus kisar dan kacau sebati lagi.
  3. Masukkan tepung dan uli hingga menjadi doh yg lembut dan boleh dibentukkan.
  4. Ambil sedikit doh dan bentukkan seperti buah gajus,hias dgn 1 biji kacang gajus sebagai tangkainya.
  5. Susun atas dulang pembakar dan sapu kuning telur di atasnya.
  6. Doh juga boleh dicanai dan diterap ikut acuan yg digemari, sapu kuning telur dan hias dgn kcg gajus.
  7. Bakar pada suhu 150C selama 15 min atau hingga kekuningan.
  8. Sejukkan biskut di atas redai dan simpan dalam bekas kedap udara.

2 comments:

Bbwana adienia said...

salam aidilfitri dan maaf zahir batin..

wah, sedap biskut gajus tu..paling menawan gajus sebiji kat atas tu..heheh..

Immanuel Kabuhung said...

Halo Bloger Makanan! Gabung yuk!! di myTasteIndonesia.com!!!

Banyak blog yang telah menjadi anggota dan mendapatkan keuntungan dari publikasi di situs kami. Tambahkan blog Anda di link ini: http://www.mytasteindonesia.com/tambahkan_blog_anda

Bila ada pertanyaan jangan sungkan untuk hubungi kami di:
info@mytasteindonesia.com

Terima kasih,
Salam myTaste Indonesia,
Immanuel Kabuhung