Petang-petang macam ni, lepas lunch layan ngantukssss lah plak..Kalo kat rumah boleh gak lelap jap barang seminit dua tapi ni kat opis..Tahan jelahhhhhh....Mana kopi ku..Mana kopi ku.....

Ha ha ha ha ha apa-apa lah tuan rumah ni merepek di siang hari ni.....Buat macam takde kerja lah pulak kan.....

KEREPEK PISANG MANIS
Sumber : Sue@Nenie

- 6 biji Pisang Tanduk
- Minyak untuk menggoreng secukupnya
- *100 ml air masak
- *½ sk garam halus (*Dibancuh) ~Ketepikan.
- Gula aising secukupnya untuk menyalut
PENYEDIAANNYA
- Pisang dibuang kulit dan basuh.Toskan.
- Panaskan minyak.
- Sagat pisang mengikut bentuk yang disukai dan masukkan ke dalam minyak panas.
- Goreng sehingga separuh masak, masukkan 1~2 sb bancuhan air garam.Goreng sehingga kekuningan.Angkat dan toskan.
- Lakukan (3) & (4) sehingga habis.
- Untuk kerepek pisang manis, setelah kesemuanya di goreng dan dibiarkan sejuk seketika.
- Guna plastik yang bersih, masukkan gula aising dan kerepek pisang ke dalamnya..kembongkan plastik dan goncang sehingga semua kerepek bersalut gula...Ulang sehingga kesemua kerepek..Boleh di simpan di dalam bekas kedap udara/sedia di makan...

12 comments:
Salam akak samalah erma dok layan pc ni.. boring bos2 ader meeting bestnyer dapat kunyah2 kepek pisang manis.. pisang tanduk lak tu.. feberet tu.. ader ker lagi? meh kudap2 he he he
sue...mintak kepek pisang ni sebalang, malas la nk buat...hihihiihi
sedapnye kepek pisang tu sue..dah lama tak mkn ni..
sedapnya pisang apa tu??
Salam Sue,
Nak order kerepek pisang sebungkus, nampak rangup la, mkn sambil nonton tv...
kena cari pisang tanduk nie sue..akak suka makan kerepek2 gini...
rajinnya buat kerepek sendiri...kita fail skit kalau bab2 goreng kerepek ni..mesti hangit..hahahhah
wow..nmpk sedap jer kerepek nie..nk la buat lps nie..tq sharing
Kalau nak buat tu nak pakai pisang tanduk atau pisang abu yg lagi sedap. Bingung
Sedapnya..
klu org bujang Yg buat mmg x mnjadi yer..aq dn homemate ku ni dh byk kali buat asik x mnjdi je..hmm ��
Post a Comment