Wednesday, February 22, 2012

Egg Benedict

Assalamualaikum...

Sarapan simple weekend lepas..sebelum ni tak pernah terfikir nak buat ni...Tapi sekali terbuat dan merasa kesedapannya...Haaaaa berkali-kali mau buat...

EGG BENEDICT

Resipi : Zurin@NyResipi

BAHAN-BAHAN
  • 2 biji telur
  • 2 keping roti putih - dibuang tepinya
  • lada hitam - freshly cracked
  • Sedikit butter atau majerin
  • Garam
PENYEDIAANNYA
  1. Butterkan bekas muffin atau bekas membakar kecil yg digunakan.
  2. Letakkan sekeping roti di dalam bekas muffin. Butterkan roti, taburkan sedikit lada hitam dan garam.
  3. Pecahkan sebiji telur ke atas roti. Tabur lagi sedikit lada hitam & garam. Boleh juga ditaburkan sedikit cheese kalau mahu (optional)
  4. Bakar pada suhu 180 C selama 15-20min atau hingga telur putih just set & telur kuning cair sedikit.

10 comments:

Liza said...

salam nanie...mmg nmpk menarik idea ni...cnfrm family akk pun suka kalau buat ni...yg penting, senang...hihihi

Sue @ Nenie said...

Salam Kak Liza..Betul tu..sambil siapkan anak2 pepagi tu...Masukkan aje dalam oven..budak2 siap sedia diamakn...

rahel said...

Sue,menariknya idea ni..tentu sesuai tuk sarapan atau minum petang kan..

quinnie said...

sue..kita pun suka resepi zurin ni..memang dah selalu buat..hehheh

deetha said...

salam kak Sue,
lama tak singgah ksini. akak sihat?
tengok telur benedict tu langsung lapar laa... :)

EmbunRosaliza said...

Assalam nenie, mmg senang nak buat egg benedict ni, bf berdua ok lah buat, kalo semua anak2 akk kat rumah, habis sepapan telor pun x cukup lagi hehhe

mimie said...

sue.... bak ler sini 2-3 EB tuuuu... x bekpes lg...trus lunch...(kunun nk selim) ekekke

Mas said...

mas suka roti telur gini..
sedappnya...

Ayu said...

Assalam sue, egg benedict ni dah jadi menu yang wajib kalau akak mals nak buat kuih atau tak sempat nak buat sarapan..heheh roti & telur nilah jadi peneyelamat ..heheh apap2pun memnag sedap dan bestkan makan egg benedict ni..

ijayuji said...

Salam kak, alangkah bagusnyerrr kalau ank2 kita ni boleh mkn mcm ni :D masing2 ni ssh makan pagi, kalau tak dipaksa buat derk jer sumenyer, last2 mkn cereal dgn cocoa crunch :D