Tuesday, October 18, 2011

Sukeeee tapi Seganlah....

Assalamualaikum...

Eh..eh..Ada messagelah....Minta ambil award....Waaahhhhh...Sukeee...sukeee...sukeee..... Emmmmmm macam seganlah juga pasal kita nye blog biasa-biasa jeeee.....

Tapi kata orang, setiap pemberian ikhlas tu jangan ditolak...Jadinya Sue nak ucapkan terima kasih daun keladi buat Kak Mieza sebab sudi bagi kite "The Versatile Blogger" Award ini...

1. Thank and link back the person who gave you this award.
(Ucapkan terima kasih dan link balik kepada orang yang beri award ini)

**Kak Mieza, thanks untuk award ni...sayanggggg akak...muah muah muah....Dan minta maaf banyak-banyak pasal lambat gantung kat dinding ni...


2. Share 7 things about yourself on the post.

Secara ringkas yaaaaa.....

* Seorang yang sedikit cerewet, kadang2 terlalu detail tapi tengok situasi dan keadaanlah..sebab kalau benda2 yang Sue tak suke buat atau senang citer, diluar bidang.... pun Sue main hentam jugeeeeeeee, janji jadi sebab kalau tak nak buat pun kena buat juge..Kiranya ala-ala buka dari hatilah ni...He he he he....dan tengok gak masa dan kemampuan, iyalah....Takkan semua benda kita dapat buat perfect especially benda yang melibatkan team work, kena gak pro & contra kan kan kan...Kiranya ada unsur2 negotiable jugeee lah...Nak tegakkan pendapat dan kepentingan sendiri sajeee pun tak syok gak kan....Sebab idea orang pun bagus gak....

**Sebenarnya minat masak tu memang ada sejak kecil, tapi time tu selalu tak leh ngendeng kat dapur, selalu kena halau, iyalah..Budak bawah umur dan alasan paling kukuh pasal dah ada kakak2 yang duk kat dapur, tapi tetap kena jadi buruh paksa untuk potong bawang dan basuh pinggan mangkuk.Start tingkatan 1-5, tinggal kat hostel then main tadah2 tray jee, pah tu terus hijrah KL, pun main tapau2 je, dan kalau masak pun setakat nasi goreng jelah..Student katakan...Nak kerap2 makan maggi. mana tahan, asyik lapooooo jeeeee.... nak masak lauk-pauk best2 kurang mampu..Jadinya makan nasi goreng jelah...simple...boleh campak2 sedikit sayur+sosej+bilis..Siap...

***Bila dah kahwin, mulalah hilang punca...kakak Sue plak perkenalkan MyResipi dan mula belajar masakan luar dari Terengganu dan mula dekat dengan kerja-kerja dapur...Iyalah, minat yang tak pernah dipraktice...Awalnya memanglah tak balance masin manisnya....Tapi lama-lama, Alhamdulillah.....atas tunjuk ajar dan bimbingan dari kakak-kakak dan rakan maya, bolehlah siket-siket....Terima Kasih Semuaaaaaa......

****Tadaaaa...Bermula dari zaman hantar2 report kat MyR then duk ngendeng2 as a silent reader kat blog-blog orang, sampai satu tahap tu, tetiba plak terasa nak bukak rumah sendiri..Niat asalnya, nak jadikan hasil2 masakan tu tak lebih sebagai kenangan sendiri jeeee dan sebagai note untuk simpan resipi2 tu selain softcopy & hardcopy yang ada.....Dan satu lagi, bila kite appear hasil masakan kat maya ni..kadang kala secara tak langsung, kita boleh kongsi ilmu sekali, boleh bertanya jika kita tak paham atau terlebih atau terkurang dalam cara kita sediakan juadah kan kan kan kan.......Masa mula buka blog dulu pun jadi macam lalang jap..kejap nak jadi itu, kejap nak jadikan ini...Kejap nak target itu, kejap nak target ini...Last2 rasa bosan..Tapi sekarang dah kembali ke objectif dan niat asal....

*****Jadinya, Sue berblog sekarang ni, taklah macam kerja kuat sangat...Bukan tak bersungguh, tapi memandangkan Sue kerja dan punya komitmen kat opis, so taklah boleh tumpukan sangat, iyalah kan...kalau datang opis nak ngadap tenet jeee dah jadi cerita lain plak nanti kan kan kan kan..Jadinya kalau sempat dan kebetulan ada material yang nak dipaparkan, adalah...Kalau tak...bersawang gak rumah...nak masak pun tengok keadaan gak, kalau tentera2 nya tak buat hal mau pun meragam...Bersuka rialah Mamanya..Kalau tak terpaksa gak mengalah....

******Dan Rentetan dari itu juga, bercambah satu lagi hobi baru Sue iaitu mengumpul 'meinan-meinan' walau secara kecil-kecilan dan kadangkala mengambil masa yang lama untuk mendapatkan sesuatu itu....Biasalah, kadang2 tu cita-citanya tinggi melangit, nak plak kena capai dengan tangan sendiri..Mana mampu kan.....So terpaksalah bersabar siket....Tapi alhamdulillah, adalah siket-siket yang terealisasi.............Walau bukan semua....Kita hanya merancang kannnnnnn....

*******Dan diakhir rancangan kata, Sue bukanlah seorang yang sangat sempurna dan punya banyak kekurangannyaaaaaaa......Jika ada kata-kata Sue kat atas yang menyentuh sensitiviti mana2 pihak, ia adalah tidak disengajakan dan kemaafan yang dipinta.....


3. Pass the award to fifteen bloggers that you think deserve it.

(Berikan kepada 15 bloggers yang anda rasa layak)

Susah gak ni...Satu, dalam kesuntukan masa antara kerja dan curi-curi tulang di waktu terluang kat opis dan lagi satu, kepada sesiapa yang tak tersenarai tu..Harap jangan kecil hati...Sebab Kakak dan kawan-kawan semua adalah sangat versetile dimata Sue.....

*Kak Asmara @ Asmara life
*Kak Azatie @ Azatiesayang
*Kak Jee @ Dari Dapur Kak Jee
*Kak Nazrah @ Bahulu inti d bayu
*Mama Hawa @ Sometimes things doesnt happen the way we want
*Kak Juwita @ Juwita Fariz & Family
*Kak Anymz @ My Kitchen
*Kak Sha @ tested & tasted recipes by shasarahmat
*Kak Azlina @ Terminal Hijrah
*Kak Jun @ Cupcakekasih
*Kak Rose @ Sinaran Menu
*Kak Hazila @ My Small Kitchen
*Kak Liza @ Intai Dapur
*Kak Zarin @ Periuk Belanga Zarin
*Mamasya @ Dapur Mamasya


4. Lastly contact all the bloggers that you've picked for the award.
(Hubungi semua yang menerima)

Ok..... Done

13 comments:

quinnie said...

sue..kita dulu pun main tadah2 tray masa skolah..lepas tu tapau2..kekkeke

Amie said...

he he...dapat kenal lebih dekat siapa diri Sue...

Liza said...

salam Sue..cmner nk angkut award ni..akak xpandai la bab2 cmni...hihihi maklumlah buta IT..tlg ajar yer..

Mamasya said...

Tkasih Sue bagi award.akak masa belum kahwin dulupun tak rajin nak masak.bila dah kahwin ada anak baru nak mencuba...nasib baik ada blog kwn2 kongsi resepi.
re; sebut tauhu bakar....alahai terbayang kesedapannya tp kat sini tak jumpa tauhu.

Nieza said...

sue, nieza pun bukanlah rajin sgt mskx2 ni tapi bila dok merantau nak mkn susah tu yg jadi rajin sikit tapi malas tu ada jugak..hehe

Mama Hawa/Mama Nani said...

Alamak Sue...akak pun ada tag & award nih lupa plak nak buat hehehe anyways thnks yer atas ingatan nyer...

AZLINA said...

Assalamualaikum Sue...owh cam tu citer nye yea! Akak pon kdg2 suka gak tapau2 ni, sesekali nk jugak tuko selera kan!
Maceh yea bagi akak award ni..suka3 :)

Asmara said...

samalah kite pun lepas kawin baru pandai nak masak2. hihi..jd fully housewife baru la pandai baking2. kalau tak mau menapau je la. :D
*eh tq soo much award!! nnti kita amik. :D

hazila said...

Salam,
Terima Kasih utk award tu.

Sue @ Nenie said...

Salam..

Quinnie, zaman tadah2 tray plastik amat menyeksakan sebab selalu berminyak2...Tak suke....

Kak Amie, iyalah kan..selalu kita ngecek makanan je kan..kali ni kita tengok salasilah pula serba ringkas..

Kak Liza, haaa directionnya dah saya hantar...Thanks.....

Sue @ Nenie said...

Mamasya, iyalah, zaman bujang mana beriya2 sangat nak masak kan terutama yang tinggal menyewa dan dirantauan kan...iyalah, nak makan pun sorang jekan...tu yang malas tuuuuuu...

Nieza, betul tu..bila dirantau mesti makin mencabarkan...bahan2 pun agak terhad kan....Tapi tak pe, selagi ada semangat tu..InsyaAllah...

MamaHawa..he he he kita saling ingat mengingati....

Sue @ Nenie said...

Kak Azlina, he he he itu cerita zaman bujang..bila dah kawin dan ada anak, nak makan luar tu malas siket ditambah lagi kos sara hidup makin meningkat, mana tahan kan asyik nak tapau...

Kak As, betul tu..Lagi2 akak yang hidup di perantauan...mesti selalu kena masak kan...

Kak Hazila..Sama-sama

sasha rahmat said...

tq sue..will hapdate nnt:)))