Friday, November 19, 2010

Ayam Gaya Kung Poa

Resipi ulang tayang...Selalu buat, buat, buat dan buat lagiiiiiiii...Bak kata orang, resipi ni macam tak pernah nak jemu-jemulah nak masaknya..Resipi asal ambik dari buku resipi 30min Chef Kamarul....

BAHAN-BAHAN
  • 400 gm ayam
  • 1 s.besar sos tiram
  • Serbuk lada putih secukupnya
  • 2 ulas bawang merah (dimayang)
  • Gajus (digoreng)
  • Cili Kering
  • 3 ulas bawang putih (dicincang)
  • 4 cm Halia (dihiris)
  • 1 s.kecil cili boh
Bahan Sos
  • 1 s.kecil Sos Lea & Perrins
  • 1 s.kecil kicap pekat
  • 1 s.besar kicap cair
  • 1 s.besar sos cili
  • 1 s.besar sos tomato

PENYEDIAANNYA
  1. Gaul ayam bersama tepung jagung, lada putih dan sos tiram.
  2. Goreng seketika ayam bersama bawang.Kemudian angkat
  3. Goreng cili kering seketika dan angkat.
  4. Tumis bawang putih sehingga terbit bau dan masukkan halia dan cili boh.Kacau sebati.
  5. Masukkan kesemua bahan sos dan lada putih.Kacau sebati.
  6. Masukkan ayam, kacang gajus dan cili goreng.
  7. Kacau sebati dan sehingga ayam masak.Angkat dan sedia di hidang...

2 comments:

Ina said...

bila diulang tayang maknanya mmg best la. klu x sedap tntu x buat lg. hehehe...

Sue @ Nenie said...

Keh keh keh.....Nyum nyum kebetulan kena ngan selera...Tu yang tak jemu jemu tuuuuu...