Bubur Labu
BAHAN-BAHAN- 1/2 labu (buang kulit, dipotong kiub sederhana besar dan dibersihkan)
- 500 ml santan
- 1 sb sagu biji (direndam dalam air panas sehingga kembang)
- Gula secukupnya (boleh gak digantikan dengan gula merah)
Bancuhan tepung (optional)- 2 sb tepung gandum
- sedikit garam
- Air secukupnya
- Kesemua bahan di atas dibancuh sehingga membentuk adunan pekat macam nak buat cekodok
PENYEDIAANNYA- Rebus labu dengan sedikit air (agak-agak menutupi labu) sehingga empuk.
- Sudu-sudukan (buat kecil-kecil) bancuhan tepung ke dalam (1) dan rebus lagi sehingga tepung masak.
- Masukkan biji sagu dan gula secukupnya.
- Pastikan kesemua sagu bertukar transparen sepenuhnya barulah dimasukkan santan.
- Kacau seketika dengan api perlahan, hati-hati jangan sampai santan pecah minyak.
- Tutup api dan sedia dihidang samada panas / sejuk mengikut selera...
No comments:
Post a Comment