BAHAN-BAHAN
- 500 gm udang (dibuang kulit dan dibersihkan)
- 250 gm kacang panjang (aku gantikan ngan kacang buncis)
- 50 ml santan pekat
- 125 ml santan cair (50 ml santan pekat + 75 ml air)
- minyak masak untuk menumis
- garam secukup rasa
- 1 labu bawang merah
- 1 ulas bawang putih
- 2 biji buah keras
- 5 tangkai cili kering (dipotong, rendam air panas sehingga lembut)
- 1 batang serai (dititik)
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan serai sehingga pecah minyak.
- Masukkan gula dan garam secukupnya juga 1/2 (25 ml) dari sukatan santan pekat.Masak lebih kurang 1 min.
- Masukkan udang dengan api sederhana besar sehingga udang berubah warna/separuh masak.
- Masukkan kacang dan santan cair.Kacau sebati.
- Tuangkan baki santan pekat dan kecilkan api.Masak lebih kurang 2~3 min.Sedia dihidang.
2 comments:
My mum cook this often! Memang sedap!!! Love dah lama tak buatnya plak! hehex! Kita makan kat sini erk! :)
Love,
Ni baru first time tau resipi ni..Terus cuba, Then kebetulan pula kena ngan selera tekak ni haaa..
Post a Comment