BAHAN-BAHAN
- 500 gm beras
- 500 ml santan cair (saya gantikan ngan 1/2 tin susu sejat)
- 1 sb minyak sapi
- 1 sb minyak sayuran
- 1 sk garam
- 40 gm kismis
- 1 sb gajus (disangrai/bakar)
- 1 tangkai daun ketumbar
- 2 sb bawang goreng
- 1 sk daun ketumbar yang dihiris-hiris
- 1 inch halia
- 1 labu bawang besar
- * 1 sk jintan manis
- * 1 sk jintan putih
- * 2 sk lada putih biji (* disangrai terlebih dahulu)
- 1 labu bawang besar (dimayang)
- Sedikit cengkih
- 1 batang kulit kayu manis
- 5 biji buah pelaga
- 3 kuntum bunga lawang
- Bersihkan beras.Tos dan ketepikan.
- Panaskan minyak sapi & sayuran di dalam periuk elektrik
- Tumis bahan tumisan sehingga terbit bau dan bawang besar menjadi keperang-perangan.
- Masukkan bahan kisar dan masak sehingga pecah minyak.
- Masukkan santan dan didihkan
- Masukkan beras dan garam.Tutup periuk dan masak sehingga tanak.
- Bila nasi kering air, taburkan kismis dan gajus.Karih-karih sedikit sehingga semua bahan bercampur.
- Hias nasi dengan daun ketumbar sebelum menghidang.
2 comments:
Wow!!! that looks really good! :))
wah... selalu dgr nasi kabuli, kali ni nasi kabili pulak... interesting...
Post a Comment