Monday, December 14, 2009

Nasi Lobak Merah

Resipi ni aku ambik dari rancangan masakan kelolaan Chef Liza Zainol bulan Ramadhan tak lama dulu...
BAHAN-BAHAN
  • 2 pot beras basmathi (bersih dan toskan)
  • 1 biji lobak merah (diblend dengan 1 cawan air)
  • 1 cawan susu sejat
  • 1/2 batang lobak merah (diparut kasar/potong memanjang~nipis&halus)
  • 1 sb kismis hitam
  • 1 sb gajus
  • 1 sk garam (secukup rasa)
  • Sedikit daun ketumbar (dicincang kasar)
  • 1/2 bawang besar (dipotong membulat)~optional
Bahan-bahan tumisan
  • 1 sb margerine
  • 1 sb minyak sapi
  • 2 sb minyak masak
  • 1 biji tomato (didadu)
  • *1 labu bawang besar
  • *1" halia (bahan * ditumbuk halus)
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 4 biji buah pelaga
  • 1 helai daun pandan (disimpul)
PENYEDIAANNYA
  1. Panaskan marjerine,minyak sapi dan minyak masak.Tumis tomato seketika dan masukkan kesemua bahan tumisan.Tumis hingga wangi.
  2. Masukkan air lobak merah dan susu.Biarkan sehingga mendidih.
  3. Masukkan beras,kismis hitam, gajus dan garam.Tambah sedikit air jika perlu.Masak nasi macam biasa.
  4. Bila nasi kering air,taburkan lobak parut,daun ketumbar dan bawang mayang ke atasnya.Masak sehingga nasi masak.
  5. Gaul/karih-karihkan sedikit nasi supaya bahan2 yang ditabur tadi bercampur ngan nasi.Sedia di hidang.

No comments: