Wednesday, November 16, 2011

Singgang Ikan Aye

Tadaaaaa....Lauk kegemaran dulu, kini dan selamanya.......

Rasanya zaman-zaman dulu, dalam seminggu lauk ni pasti masuk senarai....Memang kompem laku...Sambil makan boleh hirup kuah...Yang pelikya, semua adik beradik tak makan ikan kat dalam lauk ni, kitorang cuma ambil kuah je..Untuk lauknya, ikan selayang@sardin atau kembung yang digoreng garam kunyit garing2, kalau dapat ikan selar kuning lagi syok....Pahtu cicah budu....Wahhhhh memang best....Lagi lagi kalau ada ulam pucuk jambu golok@gajus......

Dan nampaknya tabiat tu lekat sampai Sue dewasa...Tak akan makan ikan kat dalam lauk tu, ambil kuahnya ajeeeee.....Sebab tu Sue guna kepala ikan, isinya nanti boleh goreng garam kunyit garing-garing dan cicah budu~Sorry tarak stok sambal belacan tempoyak....

Untuk masak ni, ikannya boleh ikut citarasa masing-masing samada mahu gunakan ikan kembung, selayang@sardine atau ikan aye@tongkol.Tapi Sue paling Suke guna ikan ayeee...Walau pun sekadar ambil kuahnya ajeeee....Tapi lebih puas rasanya guna ikan ayeeee....

SINGGANG IKAN AYE
resipi : Sue@Nenie

BAHAN-BAHAN
  • 2 ketul isi ikan aye@tongkol
  • 1 keping asam keping
  • 3 ulas bawang merah } mayang
  • 1 ulas bawang putih }
  • 1 inch lengkuas } potong bulat
  • ½ inch kunyit }
  • 3 biji cili merah } optional
  • 5 biji cili padi }
  • Air secukupnya
  • Garam kasar secukup rasa
PENYEDIAANNYA
  1. Masukkan kesemua bahan ke dalam periuk kecuali garam dan didihkan sehingga kuahnya tinggal 3/4 dari kuantiti asal.
  2. Perasakan dengan garam secukupnya dan sedia di hidang

14 comments:

dZana said...

msk camni paling suke hirup kuahnya.. pas tu msti ada sambal belacan.. mmg best ..

Nurul said...

Nurul pun suka gak singgang ni... tapi biasa masak guna ikan kembong... sedap betul hirup kuah dia... ^__^

quinnie said...

sedapnya singgang..kita kalau singgang mesti makan byk..hirup kuah dia..sambal mesti ada..lepas tu sayur buat ulam je..perghhh!! heehe

EmbunRosaliza said...

Assalam nenie, akk pun suka banget ngan ike aya singge ni, sama lah kat umah ni pun timba kuah je, lauk tu tak terusik, mmg kena mkn ngan ikan goreng pas tu budu ...sedap sungguh

Yana Shaiful said...

dah lame xmake ike singge..ada plak budu+cili api..mmg mabeles..makin dipanaskan makin sedap kan :=)

rahel said...

Nenie...sedapnye buat ikan cam ni..suka mkn ngan sambal belacan..hehe

cik cek said...

Kak Cek suka sgt lauk singgang cam ni..suka hirup kuah dia...husband kak cek panggil lauk org sakit...he he...:D

Kakwan (K1) - citarasawan said...

salam Sue,, kepala ikan tu K1 punya nk makan mata ikan,,, heeee kejam tul K1 yer hee hee... :)

Mamasya said...

Aslmkum Sue. nengok singgang ikan aye...teringat mak kat kg...mak suka betul singgang ikan aye. akak pula kalau singgang suka ikan kembong...

Juwita Jamaludin said...

ita tak pernah buat singgang ni.. tak pandai nak makan.. kena rasa dulu baru tahu nak buat agaknya

Asmara said...

kalau kg moyang husband kat pahang mmg selalu buat masak ni tp letak tempoyak. hihi.. mmg healthy act. kan tak payah tumis2. :D

Amie said...

oooh! tak tolak tepi....dah bawa nasi kosong ni...nak makan sini ye Sue...sedapnya...Bismillah!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

mmg pong
benda simple jugak yg sedap khen
kalo ai sekali kuah ngan lauk lincin hahahaha

ijan said...

memang best ni ikan singgang ayeee ni kak. saya pun suke. kalau part kepala ni, sampai ke mata saya kerjakan. hehe... ada tempoyak pulak tu, super laju le. heheh