Terasa nak wat wordless tapi macam tak jadi wordless lah plak....Takpelah kita tukar jelah wordless pada simpleword Wednesday...Ha ha ha vocarb hancusssssss.......
SAMBAL BELACAN TEMPOYAK
Sumber : Sue@Nenie
BAHAN-BAHAN
- 3 sb tempoyak
- 3 tangkai lada merah (buang biji)
- 10 biji cili padi merah (boleh kurangkan jika xmau terlalu pedas)
- sedikit belacan (bakar seketika)
- Garam kasar dan gula secukupnya
- Masukkan kesemua bahan tumbuk kecuali tempyak ke dalam lesung dan tumbuk sehingga lumat.
- Masukkan (1) ke dalam mangkuk dan masukkan tempoyak ke dalamnya.
- Gaul sehingga kesemua bahan sebati dan sedia di hidang...
6 comments:
org ke2 yg buat n3 berakitan tempoyak hari ni....ai x biasa makan ntah la maybe bau derian tu kuat kot ngeee....OMG ai loikeee bowl tue...bentuk LUV la
emmmm....menu pembuka selera....sedapnya....:D
Salam..
Ayu...Sue masa bujang2 dulu boleh makan tempoyak tapi tak suke durian, tapi dah kawin ni...dua-dua pun rembat....
Bowl tu Sue dapatkan kat 100yen....Kalau kat Jepun sana mesti macam2 patern menarik yang boleh jumpa kan...
Kak Cek...sesekali menjamu selera ngan hidangan kampung..asyikkkk jeeeee
ho hoooo.... di sini rupanya sambal tempoyak tu...patutlah terbau dari tadi, kak Amie memang hantu tempoyak, tak kiralah ladanya pedas ke, kurang pedas ke....sembua hentam...!
amboi sedapnya sambal belacan tempoyak ni...buatkan kita terliur la..memang berselera kalau mkn nasi ni...kena lak singgang tu perghh sedapla sue:)
ayoooo.. tempoyak...sedapnyeeee..... lagi edas lagi best!
Post a Comment