Tuesday, November 15, 2011

Biskut Coklat Chip

Assalamualaikum...

Masih lagi dalam mood sedikit kebizian tapi masih sempat lagi tuuuu cilok2 update blog....he he he...Mithali punya pekerja...Tapi selagi kita tak lalai dari siapkan setiap kerja dan amanah yang dipertanggungjawabkan, masih boleh dimaafkan kan...kih kih kih...Memandai jee buat teori....

Dan kepada kakak-kakak dan kawan yang sudi bagi pandangan untuk redakan sedikit kerisauan Sue tentang anak-anak..Terima kasih Sue ucapkan..belum sempat lagi ni nak balas komen2 yang sudah, InsyaAllah ada ruang dan peluang nanti Sue balas dan BW macam biasa....

Dan buat Kak Amie, Kak As, Kak Ros, Kak Liza dan Kak Mieza, terima kasih sekali lagi atas nasihat tu..Almaklumlah, ni kali pertama nak lepaskan anak untuk dia berdikari...Apa-apa pun sebagai ibu bapa pastinya kita mahukan yang terbaik untuk mereka semua kan...Kita dah berusaha sediakan yang terbaik, dan selebihnya hanya Allah Maha Kuasa yang menentukan kerana Dia lah satu-satunya Yang Maha Mengetahui.....

Oklah, kita kembali pada paparan cuci mata pula...

Siaran tertunda ni, bukan 2~3 hari lepas, bukan juga 2~3 minggu lepas tapi bebebrapa bulan lepas...Biskut Raya Puasa....Keh keh keh..Jauh betul ketinggalan...

Masa puasa dulu ramai benar yang buat kukis ni...Terguda pun ada, so dalam kesibukan tu cuba gak curi2 sedikit masa untuk ni..Alhamdulillah, hasilnya amatlah mengujakan....Lagi2 Sue buh lebih sikit badam+pecan hancur kat dalamnya...Memang sedaplah....Terima Kasih Kak Nor sebab sudi share resipi best ni....

BISKUT COKLAT CHIP
Kopipes dari : Kak Nor@Secubit Garam

BAHAN-BAHAN
  • 180gm mentega/marjerin
  • 90gm gula castor
  • 100gm gula perang
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 2 biji telur
  • 200gm tepung naik sendiri
  • 160gm tepung gandum
  • 1 sudu teh soda bicarbonate
  • 1/4 sudu teh garam
  • 100gm coklat chips
  • 120gm badam cincang / sunflower seeds / kacang tanah cincang
PENYEDIAANNYA
  1. Ayak kedua2 tepung bersama soda bicarbonate dan garam. Sekiranya guna badam cincang,goreng tanpa minyak sekejap (bakar dlm oven kejap pun boleh, tp jgn sampai hangus.)
  2. Pukul mentega/marjerin dengan kedua2 gula hingga gebu/putih. Masukkan telur dan esen vanila dan pukul lagi hingga sebati.
  3. Masukkan bahan2 yg telah diayak td dan gaul hingga sebati. Masukkan pula coklat chips dan badam cincang dan gaul lagi hingga sebati.
  4. Sudukan ke atas loyang yg telah digris (untuk mendapatkan hasil yg lebih baik, alaskan loyang pembakar dgn baking paper). Jarakkan sedikit antara satu sama lain.
  5. Bakar dalam oven dgn kepanasan 180C hingga masak (brown) lebih kurang 20 minit (bergantung pd kepanasan oven masing2). Keluarkan dari oven dan biarkan seketika di atas loyang, pastu alihkan keatas rack (redai kuih) supaya lebih cepat sejuk. Bila dah sejuk baru masukkan kedalam bekas kedap udara.
Note : Terpulang pd masing2 jika nak letak badam cincang, sunflower seed atau kacang tanah yg telah dicincang (kena goreng tanpa minyak juga dulu ya) sebagai bahan tambahan.. tak nak letak pun tak per, cukup dgn coklat chips sahaja. Selamat mencuba ...

16 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

wahhh ni mmg kaya ngan choc chip ni...ai loike....dah lama x main masak2 since badan jadik BAMOK ni ngeee

Asmara said...

hehe.. sama la akk. kdg tu amik je gmbr sampai terlupa nak buat entry. menarik ni, buat mkn petang2 pun sedap! :D

cik cek said...

Rajinnya buat cookies...

Amie said...

anak-anaksuka sangat ni... tapi ibunya malas mengukis.... he hehehh

dZana said...

sedap ni.. klau buat sndri puas mkn.. akk pun kkdg camtu.. smpai tak ingat respi guna rspi sapa..

rahel said...

mat malam Sue..
dah tido k? hehe...sedap biskut coklat cip ni...dah lama tak wat.

Juwita Jamaludin said...

wah besar2 coklat chip nya.. kalau fateh anak yang no2 saya nampak.. dicungkil2 coklat chip tu..:)

quinnie said...

sue..mati2 kita ingat biskut raya haji...hahahhaha

Liza said...

salam sue...rajin mengukis yer...sedapnya...

Chik Mimi said...

Nenie ghajennyaaa ,akak ni asyik berhajat ni tak terlaksana pun lagi,cantik sekut tu

Liza said...

salam nani...resepi sambal nyior yg warna coklat tu sama ngan resepi akak tu....cuma dia guna nise semua...akak campur nise ngn gula...

hazila said...

Rajin nenie buat biskut, akak ni malas sungguh la...

Sue @ Nenie said...

Salam....

Ayu..maybe chip choc yang Sue guna jenis besar kottt..itu nampak segedabang tuuu..Tgk yang Kak Nor@Secubitgaram punya cuteeee jeeee..jelesssss...

Kak As...Betul tu, buat cemil-cemilan time petang, terleka japppp.

Ha ha ha..Selalu macam tu, bila lambat edit, last2 sampai terlupa..Bila time duk selongkar folder, tetiba pula terjumpa....

Pun banyak juga gambar yang dah tak tau apa resipinya especially lauk pauk sebab, rupanya seakan sama.....

Sue @ Nenie said...

Kak Cek..He he he kiranya ni kategori kukis paling malaslah ni, tak payah tekap2...main gentel2 tekan2 jeeeee sambil duk depan tv...

Kak Amie..Percayalah, ni antara kukis paling malas tapi sedap pasal tak yah canai dan tekap2..

Kak dZana...Betul tu, time bz...ambil gambar jeee pastu lupa nak edit pastu terlupa pula sumbernya....kan....

Sue @ Nenie said...

Kak Rahel..Selamat malam..he he he ni stok raya niii....Stok gambar yaaaa...kukisnya dah hadam...

Kak Ita, rasanya saya nye chip yang saiz untuk mapin kotttt..itu nampak besar tu, nak lebarkan lagi kukisnya , tak cantik pula..He he he samalah ngan Sara & Yaya...main kutip chipnya ajeeee

Guinnie..Ha ha ha..sib baik tak jadi biskut raya puasa merangkap raya haji....

Sue @ Nenie said...

Kak Liza...Gambar kukis raya puasa ni.....

Ohhhh..iya ke...saya paling suka sambal hitam tu..sedappppp

Kak Mimi..saya pun punyalah lama peram nak kumpul vitR untuk start ngukis, akhirnya 2~3 raya puasa hari tu baru start enjin..he he he he

Kak Hazila..he he he he ... hanya sekut2 terpilih dan mudah2 saja sanggup saya buat..ini pun bercinta dulu sebelum start....