Tuesday, November 22, 2011

Sayur Tumis Labu Air

Assalamualaikum....

Masih dalam mood gembira + bangga sebab skuad bola sepak kita telah berjaya membawa pulang kilauan emas....Tahniah juga buat semua kontijen2 yang mewakili Malaysia ke
Temasya Sukan SEA XXVI di Indonesia....

Bermula dengan penuh debaran sedari gol pertama Indonesia membolosi gawang Malaysia....Hati terus berdoa agar ada gol penyamaan dan seterusnya disusuli gol kemenangan....Mata tak kedip, jasad juga tak berganjak dari depan tv...Hati terus berdoa...gol..gol..gol..gol.. dan akhirnya ...Yesssssss......GOLLLLLLLLL!!!!!!!!!!! Tandukan yang sungguh cantik membolosi benteng pertahanan lawan....Tandukan yang cukup sempurna....Hati berkobar kembali......

Sekian saja ulasan sukan utk petang ni...Sebab setakat separuh masa pertama saja Mama mampu bertahan kat depan tv..selebihnya Si Kecik dah meragam nak tidor..Hajat hati lepas tidurkan Si Kecik ni, ada chance lah nak sambung balik..Last2 ngan Mama sekali kong...Ha ha ha ha ha ..... Hebat betul semangat kesukanan Mama....Auuummmmmmmmmm.....


He he he he merapu meraban lah plak petang2 macam ni...Oklah..Oklah...Kita layan lauk ala-ala Terengganu style lagi petang ni.....Lagi resipi yang menjadi peberet Sue sejak zaman berzaman..Selain guna labu air, boleh juga di gantikan dengan kulit tembikai..... Kulit Tembikaiiiiiii....? Jangan pelik yaaaa.... Tapi percayalah...selain di makan isinya, kulit tembikai boleh di buat sayur...Sedaaaapppppp...Makan bersama ikan goreng cicah budu..Ohhh..bertambah-tambah nasinya....

SAYUR TUMIS LABU AIR

Sumber : Sue@Nenie

BAHAN-BAHAN
  • 1 biji labu air bersaiz kecil (kupas kulit dan potong ikut suka)
  • Air untuk kuah secukupnya
  • Garam kasar secukup rasa
Bahan Tumbuk
  • 1 sb lada hitam
  • 1 ulas bawang putih
  • 3 ulas bawang merah
  • 10~15 ekort ikan bilis
PENYEDIAANNYA
  1. Di dalam lesung, masukkan lada hitam dan tumbuk sehingga lumat diikuti bawang putih kemudian bawang merah..setelah semua lumat baru masukkan ikan bilis..Tumbuk sekadar bagi pecah-pecah sahaja.
  2. Di dalam periuk, masukkan air dan bahan tumbuk tadi..Masak sehingga mendidih.
  3. Masukkan Labu air yang siap dipotong dan perasakan dengan garam secukupnya.
  4. Setelah labu sudah masak, tutup api dan sedia di hidang.

18 comments:

EmbunRosaliza said...

assalam nenie, mmg sayur gini, akk panggil sayur air, mmg kena ngan ikn goreng n budu hehe, guna petola pun best ni

~Sya~ said...

biasa sy guna petola..labu air blom pnah try...tp mmg sedapla kan...mkn ngn ikan goreng...bertambah2 nasi...

rahel said...

Rahel suka masak sup labu air ni dengan cakar ayam + kurma merah...emmm mantap banget.

quinnie said...

sedapnya..saya suka gulai cam gini...nanti kalau beli sayur ni nak masak singgang cam gini....

tahniah menang GA dari dapur nanie tu..:)

Amie said...

ooo...kulit tembikai tu Sue...pernah nampak resepi kerabu kulit tembikai tapi belum pernah cuba, jadinya memang tak peliklah kalau dibuat sayur, lagipun bonda kak Amie biasa buat halua kulit tembikai,
lama tak makan sayur labu air....macam kata Rahel tu, dulu kakak selalu masak sup labu air dengan cakar ayam + kurma merah tambah lagi dengan akar teratai... he he hehh tetiba teringin lak nak makan labu air...

Mamasya said...

Aslmkum Sue

Suka makan labu air tumis gini...kena pula dgn ikan masin goreng ke...selera mkn. kdg2 buat mcm sup sayur...

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Sue..sedapnya makan nasi hari ni..ikan rebus goreng rumah Q...ada lala kat umah cheq sue dan tumis labu air rumah sue pulak.Semuanya kegemaran kak Ros.Sedap2 blaka.

Chik Mimi said...

sedap ni se makan dengan sambal belacan

Ayu said...

Assalam sue, wah lauk jenis gini tak kiralah gunakn sayur apa..memang laju aje kat rumah akak..anak2 pun suka..sebab tak pedas especially my girl..yang ayahnya pula suka hirup2 ...kulit semangka tu maksud sue , yang warna hijau muda ?..the layer lepas yang merah tu ke, bukan kulit yang luarkan?..

nuwairani ismail said...

hari tu nani buat guna betik muda....sedapnya makan dengan ikan goreng + sambal belacan...bertambah2 nasi tu...

Kakwan (K1) - citarasawan said...

ngan budu mmg laa sedapp sue oooiii hee hee... :D

Asmara said...

Sue, mmg kene menu nih. X pernah tau kulit tembikai tu boleh mkn. Hihi..

Ucu Faridah said...

sedap ni..dah lama tak masak..digandingkan dgn ikan masin mau bertambah berat badan ni

LinRosly said...

Assalamualaikum Sue..

Kak Lin Pernah Makan Labu Air Masak Mcm Ni...Dah Lama Tak Masak Dah Lupa Resepi...Hehehehe

Sue @ Nenie said...

Salam...

Sorry yaaa tuan rumah lambat balas komen2 lantaran masa tidak mengizinkan...

Kak Liza, Betul tu...guna petola pun sedap kan...

Sya, ada masa cubalah guna labu air pula...sedapppp...lagi2 ada ikan kering goreng garing2 kan....

Kak Rahel...Emmm Cakar ayam..? ni baru 1st time dengar...cakar ayam tu sejenis lauk ke?

Sue @ Nenie said...

Quinnie, Sue memang suka layan lauk2 kg macam ni...Terima Kasih..Alhamdulillah, join untuk suka2 dan ada rezeki...

Kak Amie, iya, dulu kt kg, mak selalu guna kulit tembikai utk masak sayur ni...sedapppp

Mamasya..he he he he ..simple kan gandingan lauk untuk sayur ni...

Sue @ Nenie said...

Kak Ros, Apa lagi...jomlah kita together-gether menikmati selera kg ni...

Yaaa...Kak Mimi pandai...makan sayur ni ada sambal belacan lagi menyengat...

Kak Ayu..ya, kulit semangka tu..Dah dimakan isi nya...Kita ambil kulit nya yang kaler putih tu...Yang kat luar kaler ijau tu, kita buang lah..Bila di masak yang bahagian tutih tu jadi lembut dan rangupppp...sedappppppp

Sue @ Nenie said...

Nani..emmm betik muda Sue belum pernah cuba, tapi sue bayangkan mesti hasilnya lebih kurang kalau guna kuli tembikai kan..ada struktur rangup2 gitu...

Kak Wan....Cicah budu pecahkan cili 2~3 biji...fuhhhhh

Kak As...May be sebelah2 kg Sue jeee kot guna kulit tembikai...sebab tu jarang kedengaran kat tempat lain kan....

Kak Ucu...fuhhh tetiba pula terbayangkan ikan sepat masin goreng garing2

Kak Lyn, nanti boleh refresh balik resipinya..tapi biasalah kan...satu masakan ada macam2 versi kan....