Thursday, December 31, 2009

Nasi Pilau Berwarna Warni

Waaaahhhhhh mandai-mandai pula kite ubah nama omputihnya jadi nama melayu kan...Keh keh keh, Love jangan mareee yaaaaa.....

Cerita pasal nasi pilau ni, dah lama sangat saya dengar dan dah bermacam² versi yang saya jumpa...Dan versi ni adalah yang agak ringkas...

First² tengok resipi ni kat blog Love, tiba² hati terdetik nak mencubanya...Tapi ada kisah gak sebelum nak masaknya...

Bila baca die nye ingredient tu, hati tertanya-tanya

"Eh, takat ni je ke bahan²nya?...Xde bawang?...Santan & susu cair pun takyah gak ke?..."

Tapi bila pikir² balik kalau dah nak gak buh bawang dan susu bagai dah jadi cam nasi minyak lah pulaaaa...Senang citer...Follow jeeeee....Buat apa nak fening² kefala....

Tadaaaaa....Dan inilah hasilnya...Wangi setaman....Oooppppssss...Wangi sepinggan, buat berselera nak ngap terus....Tapi yang ni tak colorfull sgt...kaler tu buh sikit sangat....

Resipi asal dari blog Love...Nak rujuk kat MYR pun ada kat sini

BAHAN-BAHAN
  • 2 cwn Beras Basmathi - dicuci dan direndam dlm air selama 30 minit.
  • 6 sb butter
  • 3 biji cengkih
  • 4 biji buah pelaga
  • 2 helai daun bay
  • 1 sk garam
  • 3 cwn air
  • beberapa titik pewarna ~ merah, kuning & hijau

PENYEDIAANNYA
  1. Cuci beras basmathi. Tapis air berlebihan. Ketepikan.
  2. Panaskan butter dlm kuali. Tumis cengkih, buah pelaga, daun bay dan garam hingga wangi.
  3. Masukkan beras dan kacau rata, kecilkan api.
  4. Pindahkan bahan tumis bersama beras tadi ke dlm periuk electrik. Masukkan 3 cwn air dan kacau. Masak nasi seperti biasa.
  5. Apabila nasi dah masak, tutupkan suis.
  6. Buat 3 lubang dlm nasi menggunakan chopstick. Letakkan satu warna dlm setiap lubang. Tutupkan periuk dgn penutup dan biarkan selama 30minit atau lebih. (Jangan kacau terus apabila nasi dah masak)
  7. Selepas 30 minit, kacaukan nasi perlahan2 menggunakan chopstick/garfu. Sedia dihidang!

3 comments:

LOVE2COOK said...

Hehehe! Sue...tergelak Love baca ur n3 nih tau! ;)

Yeah, this is a simple version of Pilau Rice! Love dah bawak pinggan, nak tapau sikit! :))

Sue @ Nenie said...

yesss..Love, I suke sangat....

Simple tapi memang best..Wangiiiii je....Nak masak pun ringkas jeeee...

Thanks Love untuk resipi ni...Tak jemu² nak buat lagiii...

blogresipi.com said...

Takde kaler pun takpe kak sue... kite pun bawak pinggan cam Love gak...nak tapau sekali ngan ayam masam manis akak tue.hehehe