- 1 kg udang
- 1 s.teh air perahan lemon
- 1/2 s.teh garam
- 1/4 s.teh serbuk lada sulah
Bahan Pencelup (kacau rata)
- 100 gm tepung gandum
- 30 gm tepung jagung
- 1/2 s.mkn serbuk bawang putih ~ Tadak stok, sue parut je bawang putih biasa
- 1/2 garam
- 1/4 s.teh serbuk lada sulah
- 1/2 s.teh serbuk penaik
- 200 ml air sejuk
- 1/2 s.teh serbuk lada putih
Bahan Pelapis (kacau rata)
- 300 gm tepung gandum
- 150 gm oat
- 1/2 s.mkn serbuk paprika
- 1 s.teh garam
- 50 gm sos cili Thai
PENYEDIAANYA
- Lumur sosong dengan air perahan lemon, garam dan serbuk lada sulah.Perapkan selama 15 min
- Celupkan ke bahan pencelup.Guling-gulingkan ke dalam campuran tepung sambil diangkat-angkat
- Goreng terendam di dalam minyak yang telah dipanaskan dengan api sederhana sehingga masak dan kering.Jgn terlalu lama, nanti isi udang menjadi keras...
- Angkat dan toskan..Hidang bersama sos cili Thai....
2 comments:
assalamualaikum k.sue/..wah banyak tu bebahanya tu..sah sahla sedap yee..tumpang tengok je la..ni la jadi bila bos beso kat umah takleh makan udang..huhu
Opppsss...alaaaa.....ciannya..takpe, jom kita makan kat sini
Post a Comment