Sunday, June 6, 2010

Sup Wantan

Sesekali ubah selera untuk pikat minat anak-anak menikmati sup....Selain itu ia juga mudah dinikmati oleh kanak-kanak yang belum tumbuh gigi tapi sudah sedia menikmati makanan pejal....

BAHAN-BAHAN
Bahan A (Wantan)
  • 100 gm udang (dicincang)
  • 100 gm isi ayam (dicincang)
  • 50 gm bawang putih (dicincang)
  • 50 gm lobak merah (di cincang)
  • 5 gm daun bawang (dihiris nipis)
  • 1 sk sos tiram
  • 1 sk minyak bijan
  • 1 biji telur
  • 10 keping kulit wantan

Bahan B (Sup)
  • 4 ulas bawang putih (dicincang)
  • 2 cm halia (dihiris)
  • 1 sb minyak masak
  • 1 sb sos tiram
  • 1 sk minyak bijan
  • 50 gm cendawan hitam/telinga kera (dihiris)
  • 5 gm daun sup&bawang
  • 1 lit stok ayam
  • 200 gm lobak merah
  • Garam dan lada putih secukupnya
PENYEDIAANNYA

Wantan
  1. Campurkan kesemua 7 bahan pertama.Gaul rata
  2. Masukkan sesudu kecil ke dalam kulit wantan dan bungkuskan kemas dengan meletakkan telur disekeliling kulit wantan.
Sup
  1. Tumis bawang putih dan halia
  2. Masukkan sos tiram & minyak bijan
  3. Tuangkan stok dan masukkan cendawan
  4. Masukkan wantan & akhirnya masukkan daun bawang&sup
  5. Sedia dihidang

No comments: