Wednesday, November 24, 2010

Tongkol Tumis Kicap

Resipi asal guna ikan tenggiri, tapi Sue guna ikan tongkol jeeeee

BAHAN-BAHAN
  • 300 gm ikan tongkol
  • 2 labu bawang besar (potong bulat)
  • 2 sb kicap
  • 2 sb sos tomato
  • 1 sb cili boh
  • Garam dan gula secukupnya

PENYEDIAANNYA
  1. Sapukan garam pada ikan dan goreng sehingga garing.Ketepikan
  2. Tumiskan cili boh sehingga garing.
  3. Di dalam mangkuk, campurkan kicap dan sos tomato dan dibancuh dengan 1/2 cawan air.
  4. Masukkan (3) ke dalam (2).Perasakan dengan garam dan gula.
  5. Kacau dan biarkan mendidih sebelum masukkan ikan.
  6. Balik-balikkan beberapa minit, kemudian masukkan bawang besar dan cilim merah.
  7. Sedia di hidang.

2 comments:

HALAMANKU said...

mmm sedapnyer.. mkn ngan nasi panas2 sedap..Kak ninie... nak tapau kek pisang tu.. tu bukan sempoi tapi spesel tu... va va va cair jek tgk coklat...he he eh

Sue @ Nenie said...

Apa...? Nak tapau kek pisang....????? Singgittttt duaposennnnn...keh keh keh