Tuesday, November 23, 2010

Kek Pisang Sempoi

Pertama kali tengok kek marble pisang ni kat rumah Noorsha..Terus jatuh hati..Resipi asal dari Kak Sofinar kat MYR....
Tapi versi Sue bukan dalam loyang, dah berubah mentuknya jadi Muffin...Jommm Layan

BAHAN-BAHAN
  • 150g pisang emas - dilecek
  • 180g tpg gandum
  • 180g gula halus /gula icing
  • 3 biji telor
  • 120ml minyak masak
  • 1 sudu teh ovelate
  • 1 sudu teh soda bikabonat
  • 1 sudu teh baking powder
  • secubit garam
  • PENYEDIAANNYA
  1. campur semua bahan di atas dan putar dengan mixer hingga sebati dan adunan nampak putih
  2. masukkan kedalam loyang yang digris dengan minyak masak, bakar 180 darjah selama 40 - 50 minit
  3. pastikan adunan separuh loyang kerana kek biasanya naik sekali ganda
Tabur sedikit badam cincang dan kepingan coklat juga


Proses membaking, kepingan coklat makin mendap..He he he he...


Tadaaaaa.....Siap...Dah tak sabar-sabar niiiii.....


Tak sangka...Dah jadi inti pula kepingan coklatnya...Adakah ia suratan atau kebetulan semata-mata...???? Keh keh keh..Yang pastinya memang best sangat ngap ni time suam-suam..Pasal time tu coklatnya masih lagi melt......

2 comments:

mamaaerish@eb said...

cantekkknyer... nmpk sdp laks tuh... aduyai... nanges2 nak jgk... hu3

TintaCyber/DapurkuBerasap said...

sedappnya..nanti nak cuba resepi nie...