Monday, January 3, 2011

Arrow Head Chips

Salam...Emmm...Nampak gayanya CNY bakal menjelang tak lama lagi...Haaa bila cakap pasal CNY ni, mesti ada beberapa perkara yang kita tunggu-tunggu..Ehemmmm...Bukan untuk sambutannya yaaa tapi apa yang kita tumpang nikmati2@perolihi...Semangat muhibbah yaaa..1 Malaysia..

Kalau Hari Raya Aidilfitri pasti kita tertunggu-tunggu ketupat rendangnya, then Raya Haji ngan ibadah@daging korbannya atau lebih tepat lagi jika diberi keizinan oleh-Nya untuk mengerjakan rukun Islam kelima...InysaAllah...

Dan bila sebut CNY pula, kita pasti terbayangkan limau mandarin yang hanya boleh diperolihi menjelang CNY..Selain beberapa hidangan klasik lain, kita juga diumpan ngan menu moden seperti prosperity burger yang kini digilai segenap lapisan masyarakat menjelangnya CNY...Dan kini tanpa disedari ramai, ujud lagi satu buah yang tidak kurang glemernya menjelang CNY ialah sejenis ubi yang di gelar Arrow Head @ Nga Ku....

Sue mula kenal ubi ni masa bekerja kat UAT beberapa tahun dahulu...Time tu bila saja menjelang CNY pasti ramai staf-stafnya yang mula berniaga kuih raya termasuk kerepek ni...Almaklumlah, staf yang niaga tu dari kaum Chiong Hua, jadinya faham-faham jelah..Dah memang sah-sah telan liur jelah....

Then kalau tingin juga nak merasanya, terpaksalah perasap dapur sendiri..Hu hu hu...Kita bab-bab nak mengechips ni memang malas...Tak sukeeeeee....Tapi apa kan daya, dah tekak teringin, nak tak nak, terpaksalah juga merajinkan diri...

Ha ha ha panjang pula membebel yaaaa...Oklah..kali ni kita post satu lagi snek ringkas yang teramattttlah mudah sediakannya...Tapi memang leka menjamahnya terutama time menonton tv..Krup krap krup krap..tup-tup dah nak habis sebalang...

Jommmm intai-intai cara menyediakannya kat bawah ni...


BAHAN-BAHAN
  • NgaKu@Arrow Head secukupnya (Dibuang kulit dan dibersihkan)
  • Air Garam ( Air biasa dibancuh ngan garam secukupnya)
  • Minyak secukupnya (Untuk menggoreng)
PENYEDIAANNYA
  1. NgaKu@Arrow Head dihiris nipis menggunakan sagat
  2. Goreng di dalam minyak panas sehingga 3/4 masak
  3. Masukkan 1~2 sk air garam kedalam (2)
  4. Teruskan menggoreng sehingga Chips tadi masak dan garing.Angkat dan toskan.
  5. Bila sudah sejuk, bolehlah disimpan di dalam bekas kedap udara...

Note :- Air garam dimasukkan semasa menggoreng chips tersebut untuk mendapatkan sedikit rasa masin..Tapi jangan masukkan secara berterusan kerana chips yang terakhir akan menjadi terlalu masin..So..agak-agak yaaaa...selepas 2~3 kali gorengan, cuba rasa chips yang seterusnya, jika sudah cukup rasa masinnya, jangan di tambah lagi air garamnya ketika menggoreng...

No comments: