Tuesday, January 4, 2011

Kurma Daging

Salam...Lamanya tak menjamah kurma daging..Sesekali bila rasa teringin, apa lagi...Mulalah operasi...

BAHAN-BAHAN
  • 1/2 kg daging
  • 2 biji ubi kentang (potong ikut suka)
  • 2 tangkai cili hijau (potong 2 tanpa putus)
  • *3 sb serbuk kurma
  • *1/2 sk serbuk kunyit (Dicampur sedikit air membentuk pes)
  • 250 ml santan pekat
  • 200 ml/secukupnya air panas
Bahan tumisan
  • **3 ulas bawang putih
  • **6 ulas bawang merah
  • **2 inch halia (Dikisar)
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 4 kuntum bunga cengkih
  • 2 biji buah pelaga
  • 1 tangkai daun kari
PENYEDIAANNYA
  1. Daging dihiris nipis melintang urat dan dibersihkan.Tos dan ketepikan.
  2. Tumis bahan tumisan sehingga terbit bau.
  3. Masukkan pes serbuk kunyit+serbuk kurma.Tumis lagi sehingga wangi.
  4. Masukkan daging dan ubi kentang.Kacau sehingga sebati rempah.
  5. Tambahkan air panas secukupnya untuk mengempukkan daging dan dijadikan kuah.Masak dengan api yang perlahan sehingga daging dan kentang empuk.
  6. Masukkan santan dan cili hijau.Perasakan dengan garam secukupnya.
  7. Kacau sehingga mendidih dan sedikit pekat.Hati-hati supaya santan tidak pecah minyak.
  8. Sedia dihidang...

2 comments:

Ayu said...

salam Su,
Happy new year to Sue & family ya..
lama tak dengar suara sue..terperanjat katak akak sekejap..
sue sihat?..

Sue @ Nenie said...

Iya sihat..Cuma keadaan je yang tak izinkan untuk selalu muncul di sini..Tapi kalau ada masa still berblogwalking cumanya tak de jejaklah..just bersinggah intai-intai perkembangan then cilok2 resipi...

Iyalah, banyak sangat rasanya peristiwa yang agak memberi kesan sepanjang 2010...Harapnya 2011 ni akan membawa sesuatu yang lebih bermakna...