Thursday, February 10, 2011

Kerutup Udang

Salam....Ha ha ha, jangan maree yaaaa..kalo singgah sini lauknya kalau tak ayam, mesti udang..itewww jeee yang diulang-ulang..Nak wat camne, abis tuan tanah spesis musang nak makan ayammmm jeeee...ikan-ikan tak pandang...Seafood pun paling koman nak udang jeee..sotong ke, ketam ke, tak mau punya...Tapi kalo dah boring sangat ngadap benda alah tu, orang rumahnya cilok-cilok juga masak ikan..tapi selalunya simple jelahh pasal nanti kena sediakan lauk ayam goreng pula..

Oh, berbalik pada lauk kali ni...Buat kerutup udang..Resipi ambik kat blog CMG.. Dan macam biasa, dah jelajah blog orang, pahtu berkenan pula ngan resipi tu, apa lagi, rembatlah bawak balik sini pula..CMG, jangan mareee yaaaa kopipes resipi sini pula....Minta halal tawwwww....

BAHAN-BAHAN
  • 1 kg udang
  • 400 ml pati santan
  • 160 ml sos tomato
  • 2 camca besar kerisik
  • 2 camca teh gula melaka
  • Garam secukup rasa
Bahan-A
  • 4 biji bawang merah
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 biji cili merah
  • 1 camca besar cili kisar
  • 1/2 biji bawang besar
Bahan-B
  • 4 cm kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 2 biji buah pelaga
Bahan-C
  • 3 cm kayu manis
  • 2 kelopak bunga lawang
  • 2 camca teh jintan manis
  • 1 camca teh jintan putih
  • 1 camca besar ketumbar
PENYEDIAANNYA
  1. Udang dibersihkan, buang kotoran dikepala, cuci, toskan. Lumur dengan sedikit kunyit dan garam. Goreng hingga udang kemerahan. Angkat dan toskan.
  2. Kisar halus bahan2 "A". Masukkan bahan2 "C" ke dalam kuali dan goreng tanpa minyak hingga harum, kemudian kisar halus rempah tadi (gunakan pengisar kering). Ketepikan.
  3. Panaskan lebih kurang 100 ml minyak dalam kuali, tumis bahan "B" hingga wangi, masukkan bahan "A" (yang kisar halus) dan tumis hingga harum. Tambah bahan "C" (rempah kisar kering), kacau rata dan masak hingga naik bau.
  4. Tambah, sos tomato, gula melaka dan pati santan, kacau rata dan masak hingga mendidih, gunakan api sederhana. Tambah kerisik, masukkan udang, gaul rata. Masukkan garam secukup rasa dan masak hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh alih ke dalam bekas sesuai.

3 comments:

HALAMANKU said...

Salam.. akak aperpun yang penting sodap.. tgk udang tu tergolek2 mmm terliur tgk...nyum2

Yani said...

besar nampak udang tu... mkn sekor 2 ni x cukup.. udang ada lagi dak.. akak dtg bw nasi putih je ni

Sue @ Nenie said...

Salam,

Erma,
Nyum nyum jom kita santap sekali

Kak Yani,
sekor dua memang tak cukup ni...Takpe kite murah hati bagi angkut jeee semangkuk...