Wednesday, February 9, 2011

Lempeng Tepung & Oat

Salam....

Hari ni kita sarapan ngan lempeng jelah yaaaaa....Ringkas tapi berkhasiat..Bak kata KakBesah, tuannye resipi, lempeng ni sesuai buat sesiapa yang agak-agak tak leh nak telan oat gitu jeeee...jadinya nilah dia hidangan alternativenya...

Cumanya kalau ikut pengalaman Sue, semasa menyediakan lempeng ni, adunan akan menjadi semakin lama semakin pekat bila oat semakin mengembang, jadinya kena tambah air selalu untuk mendapatkan lempeng yang sentiasa nipis...

Dan kat adunan tu juga Sue ada tambah sedikit susu segar untuk beri rasa lemak-lemak...Apa-apa pun lempeng ni memang sedapppppp....


BAHAN-BAHAN~Sue buat separuh adunan jeeee
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan quaker oats
  • 1 cawan susu**
  • 1 bj telur (jika x bubuh pun xpe,cuma lempeng akan mudah koyak)~Sue tak buh
  • 1/2 sudu teh garam
PENYEDIAANNYA
  1. Bancuh semua bahan bersama air paip hingga menjadi seperti bater goreng pisang.
  2. Panaskn kuali yang sesuai, lenser dgn sedikit minyak & tuangkn 2 senduk adunan, lenggangkan kuali hingga adunan rata. bila telah agk garing, terbalikkan lempeng dgn cara melambungknnya..
  3. buatlah sampai habis & bolehlah dihidangkan bersama serunding daging, sambal tumis, kari dll...

2 comments:

HALAMANKU said...

Salam...Kak ninie.. cam sedap.. tapi memang pernah raser.. memang berkhasiat tu.. oat... nak masuk list.. sebelum tu.. raser lempeng akak.... he he he eh

Sue @ Nenie said...

Salam Erma,

Rasa dia cam lempeng tepung biasa juga, cuma kalau buh susu tu ada rasa lemak siket....Sedap cicah ngan sardin@sambal bilis...