Hari ni kita sarapan ngan lempeng jelah yaaaaa....Ringkas tapi berkhasiat..Bak kata KakBesah, tuannye resipi, lempeng ni sesuai buat sesiapa yang agak-agak tak leh nak telan oat gitu jeeee...jadinya nilah dia hidangan alternativenya...
Cumanya kalau ikut pengalaman Sue, semasa menyediakan lempeng ni, adunan akan menjadi semakin lama semakin pekat bila oat semakin mengembang, jadinya kena tambah air selalu untuk mendapatkan lempeng yang sentiasa nipis...
Dan kat adunan tu juga Sue ada tambah sedikit susu segar untuk beri rasa lemak-lemak...Apa-apa pun lempeng ni memang sedapppppp....
BAHAN-BAHAN~Sue buat separuh adunan jeeee
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan quaker oats
- 1 cawan susu**
- 1 bj telur (jika x bubuh pun xpe,cuma lempeng akan mudah koyak)~Sue tak buh
- 1/2 sudu teh garam
- Bancuh semua bahan bersama air paip hingga menjadi seperti bater goreng pisang.
2 comments:
Salam...Kak ninie.. cam sedap.. tapi memang pernah raser.. memang berkhasiat tu.. oat... nak masuk list.. sebelum tu.. raser lempeng akak.... he he he eh
Salam Erma,
Rasa dia cam lempeng tepung biasa juga, cuma kalau buh susu tu ada rasa lemak siket....Sedap cicah ngan sardin@sambal bilis...
Post a Comment