Wednesday, February 8, 2012

Bingka Labu Cinderella

Assalamualaikum...

Hari ni kita layan bingka pula yaaa, tapi ni bekpes last week punya...Adalah satu hari tu masa gi econsave, tetiba jeee takde ribut, tak de angin terbeli labu ni...Bila balik ke rumah tak tau nak buat apa...

Dah 2~3 hari dia tergolek-golek kat rak tu, barulah terfikir nak kerjakannya...Selalu kalau labu ni buat bubur/pengat jeee tapi boringlah plak...Jadinya dalam fikir dan fikir tu sambil search kat MyR apa resipi yang related ngan labu, terjumpalah resipi ni...

Baca bahan-bahan dan cara penyediaannya, macam mudah jeeee, so terus print dan godeh-godehlah kuih ni keesokan harinya....

Cumanya kat resipi tu ada terkeliru siket berkenaan penggunaan butter yang telah dicairkan, kat bahan-bahan seolah-olah ia diblend sekali tapi kat penyediaannya digunakan di dasar loyang, tapi tak mooo pening2, Sue blend sekali jeeee dan disebabkan Sue guna loyang non-stick, jadi tak lengserlah dasarnya..Rasanya bagi yang guna loyang kuih bakar/bingka yang kaler putih tu. may be perlu lah letakkan sedikit mentega setelah loyang tu dipanaskan terlebih dahulu untuk mengelakkan kuih tu melekat nanti....

Komen Sue pasal kuih ni...?.Emmmm sedap dan len kali boleh buat lagiiiiiiii.....

BINGKA LABU CINDERELLA
Sumber : DatinLulu@MyResipi

BAHAN-BAHAN
  • 600gm labu (berat selepas di rebus/kukus) - dilecek sedikit kasar
  • 2 @ 3 sudu besar kelapa kering ~ Sue tak buh
  • Kelapa kering/bijan secukupnya untuk taburan
Bahan-Bahan diblend sehingga sebati
  • *2 cwn tepung gandum
  • *2 sb (mumbung) tepung kastad
  • *200ml santan kotak + air = 2 cawan santan
  • *3/4 - 1 cawan gula
  • *2 sudu besar butter @ marjerin - dicairkn
  • *½ cwn susu pekat manis/krimer manis
  • *1 sk (rata) garam halus
  • *5 biji telur (saiz B/C)
PENYEDIAANNYA
  1. Oven dipanas terlebih dahulu, 180°c
  2. Bahan2 yang diblend tadi dimasukkan ke dalam labu yang dilecek...Kacau sehingga sebati dan tambahkan kelapa kering
  3. Masukkan 1 sudu besar butter/marjerin kedalam loyang dan panaskan sebentar dengan api yang kecil..
  4. Tuangkn adunan tadi kedalam loyang...Tabur kelapa kering, diikuti bijan...
  5. Bakar lebih kurang 1 jam @ sehingga masak/ biar garing cikit kat atas lagi sedap...

17 comments:

ady said...

as-salam
pagi2 datang nak tgk Cinderella..mmg cantik Cinderella ni..belum pernah buat bingka labu..npk sedap!!

Mas said...

bingka labu..
rasanya tak pernah buat lagi..
nanti2 boleh try lah...

Sue @ Nenie said...

Salam...Ni bingka labu mak tiri cinderella ni..hi hi hi, cinderella dah lari ikut prince, terpaksalah buat sendiri...Sue pun baru 1st time buat ni...sedap gakkkkk

amal said...

Assalamualaikum kak !
waa , bekpes dgn bingka ubi , sedappppp !
favourite kot , salu beli kt pasa malam jaa , hehe :D

Jmput ziarah , pancake yg krg nk jadi:
http://applehijaulife.blogspot.com/2012/02/pancake.html

Sue @ Nenie said...

Mas...Cubalah..dah lah senang dan kat selera Sue, rasanya pun boleh tahan menepati kehendak anak tekak

Sue @ Nenie said...

Waalaikumsalam Amal...Betul tu..bingka2 yang macam ni jarang di pasaran kecuali bingka yang kaler hijau tu...InsyaAllah ada kesempatan nanti saya jengah ke sana..tungggguuuuuu....

Liza said...

salam sue...akk xpernah lg buat bingka labu ni...nmpk menarik tu..

cik cek said...

Namanya sikit punya hebat uuuuu....bingka labu cinderella lagi....cantikkkk...nampak sedappp....

quinnie said...

patut la lain benar namanya..rupanya resepi dari si z aka datinlulu..kekeke

hazila said...

Saya suka apa apa yg buat dari labu.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

oishii sou
ni mesti manis sebab labu makan gituew saja pun manis....baru belajaq makan labu kat nihon ni ngeeee

rahel said...

uwaa..hahaha..ada pulak bingka labu mak tiri cinderella ek..nampak sodap..tentu wangi kan.

mama sara nur said...

assalam
kalau bab labu ni memang peminat setia he he wat bingka lagilah sedap nih...comel je wat kecik2 camtu

ijan said...

Salam Kak Sue,
wah ala cinderella gitu. Sini dah tak ada orang jual labu. saya suka jugak labu2 ni. Bingka tak pernah buat pulak.

Sue @ Nenie said...

Salam...

Kak Liza, saya pun 1st time juga cuba bingka ni..tak sangka ia menepati citarasa...

Kak Cek..Agaknya pasal tuan punya resipi dah awal2 berteleku kat dapur kotttt utk bingka ni, terus dapat nama...

Quinnie..betul tu..kalau resipi dari Datin Lulu mesti unik2 namanya

Sue @ Nenie said...

Kak Hazila...Saya suka juga masakan berasaskan labu, tapi utk bingka ni baru 1st time bereksperimen...

Lady Ayu, Sue plak belajar makan labu ni sejak kawin lah...

Kak Rahel...Ibu tiri versi abad 21..he he he he ..

Sue @ Nenie said...

Mama Sara...He he he he aceli Sue takde acuan bingka/kuih bakar, tu yang cuba dalam acuan mapin tu..pernah tgk kat blog mana yaaa dia buat kuih bakar dalam acuan macam tu, dah lupa dahhhhh..

Ijan..kat sana labu bermusim keeee..oppppppsss lupa sekarangkan musim winter kat sana....