Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Malam ni nak kongsi lagi menu simple2 yang diadaptasi dari resipi asal iaitu Ketam Goreng telur Masin tapi Sue dah tukar bahan utamanya daripada ketam kepada udang.
Sedapppp cuma tak berapa puas hati sebab masukkan 2 biji jee telur masin sebab itu je stok yang ada kat umah..Takpe, len kali buat lagi...
Udang Sue buang kulit sebab nak nikmati sepenuhnya isi udang dan salutan telurnya....
UDANG GORENG TELUR MASIN
Sumber : Kak Zila 4ever
BAHAN-BAHAN
- 300 gm udang
- 10 biji cili padi ~Dihiris ikut kepedasan masing
- 2 tangkai daun kari
- 3 sb butter/mentega
- 5 biji telur masin
- 1 sk gula
- 3 sb susu cair/sejat
- 2 ulas bawang putih ~Dicincang
- 3 sb tepung jagung
- Garam secukupnya
- Serbuk lada sula
- Minyak masak utk menggoreng
- Rebus telur masin sehingga masak.Kemudian asingkan kuning dan putih.Hancurkan bahagian kuning.~Kak Zila tambah 1 biji bahagian putih ~ Sue pun
- Bersihkan udang dan buang kulitnya kecuali sedikit dibahagian ekor.Bersihkan dan salutkan dengan tepung jagung.Goreng sehingga kekuningan.Ketepikan
- Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak sayur dan butter.Tumis bawang putih sehingga wangi.
- Masukka cili padi dan daun kari.Masak lagi sehingga wangi.
- Masukan telur masin yang dihancurkan
- Masukkan susu segar, gula dan lada sulah.Perasakan kesemuanya dengan secubit garam
- Kacau rata.Tunggu sehingga ia sedikit berbuih, masukkan udang goreng tepung tadi dan kacau rata.
- Sedia dihidang.
SAYUR CAMPUR
Ni menu semua orang tahu buat...Tumis2 bawang merah dan putih, tambah perasa dan masukkan apa saja sayur dan bahan sampingan yang disukai...Kacau goreng then siapppppppp
4 comments:
sedapnya pulak menu hari ni..lapar akak..hujan pulak kat luar tu..:)))
waaaa semua sedap2...
AS-SALAM
Looks so delicious and tasty.
Sueee...npe bnyk sngat skli msk..mcm2 mnu..cuba tiru mcm kmaz ni..sjnis je atas meja...hahaaa...brselera tgk lauk2 sue ni...mksih ye sue sdi sngah dpor kmaz....
Post a Comment