Mama tak rasa sebab kek masak lepas imsak.Tapi still nak simpan resipi kat sini...Seronok sebab struktur ia nampak lembutttttt sangat....Thanks Kak Yani untuk resipi ni...
KEK COKLAT
Resipi : Kak Yani @MyR
BAHAN-BAHAN
- * 150g coklat
- * 50g mentega
- * 50cc susu segar
- 3 biji telur
- 50g tepung
- 10g serbuk koko
- 1 sudu kecil baking powder
- 40g gula aising
- Secubit garam
- Ayak tepung, baking powder dan serbuk koko
- Campur semua bahan * . Cairkan di atas api yang kecil. Bila mentega dah cair, padamkan api.
- Panaskan oven ke 140 degree
- Asingkan telur kuning dan putih.
- Masukkan secubit garam dalam telur putih. Pukul sehingga berbuih. Bila dah berbuih, masukkan gula sikit demi sikit. Pukul lagi sehingga telur gebu
- Dalam mangkuk lain pukul pula telur kuning sehingga jadi macam mayonis. Kemudian masukkan cairan coklat tadi. Pukul lagi sehingga sebati.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau. Kacau sehingga sebati.
- Masuk pula telur putih sedikit dan dikacau. Ulang sampai habis.
- Bakar selama 45 minit.
- Selepas 30 minit dibakar, tutup permukaan kek dengan aluminium foil untuk mengelak permukaan kek daripada hangus.
- Untuk hiasan bolehlah ditabur dengan gula aising
2 comments:
Bule try ni...klu letak ganache lagi la melets kan kan kan
Salam ..Kak Rahel..betul tu..klu rajin curah ganache lagi meletopsssss.....
Post a Comment