Saturday, March 15, 2014

Chiffon Cheese Cake

(Sekalung doa buat semua para penumpang dan anak kapal MH370..Salam takziah buat semua ahli keluarga yang terlibat....)


Assalamualaikum dan salam sejahtera...
Salam takziah buat semua ahli keluarga tragedi kehilangan MH370 semoga tabah menghadapi dugaan ini...Sama-sama kita doakan agar mereka semua ditemui..InsyaAllah...

Lama juga tuan rumah tidak muncul ngan resipi baru...Biasalah ...Alasannya mesti sibukkk memanjang....Tak menang tangan...

Kesempatan ini nak post satu lagi resipi yang pernah dibuat beberapa kali tak lama dulu, tapi kali ni ditampilkan dengan lebih menarik lagi....Kek simple yang diterjemahkan dengan rupa yang lebih menarik...

CHIFFON CHEESE CAKE
Sumber Rujukan : KakWan @Citarasawan

BAHAN-BAHAN

Bahan A
  • 60ml susu cair
  • 40gm keju krim
  • 25gm mentega
Bahan B
  • 65gm tepung gandum
  • 4 biji kuning telur (dipukul sedikit)
Bahan C
  • 4 biji putih telur
  • 100gm gula kaster
  • 1/8 tsp garam halus
  • 1/8 tsp krim of tartar
PENYEDIAANNYA
  1. Panaskan ketuhar pada suhu 175C.
  2. Satukan bahan A dan masak secara double boiler hingga sebati dan pekat.
  3. Angkat dan masukkan bahan B dan gaul hingga sebati, whisk hingga licin dan tidak berketul. Ketepikan.
  4. Dalam bekas lain, pukul bahan C hingga kembang dan kental. Masukkan ke dalam No. (3) dan kaup balikkan hingga sebati.
  5. Tuang dalam loyang 9" (tidak perlu dialas/dileser minyak). Bakar pada suhu 175C selama 35-40 minit. Keluarkan kek dari oven dan telengkupkan di atas redai. Biarkan sejuk.

TIPs/CARA YANG SUE GUNAKAN UNTUK DAPATKAN CORAK VANTAGE
  • Masukkan sedikit adunan coklat ke dalam piping bag dan pipe ke dalam lekukan corak-corak yang tersedia
  • Masukkan ke dalam oven selama lebih kurang 1min sahaja.
  • Keluarkan loyang dan tuangkan adunan kek secara perlahan-lahan..(Yang corak swirl kat atas tu saja Sue nak habiskan adunan coklat kat piping bag tadi...Jadi taklah membazirkan...)
  • Bakar seperti biasa...Selalunya Sue akan tutup loyang kek dengan aluminium semasa proses pembakaran untuk mengelakkan permukaan kek nampak hangus..(Ini untuk oven Suelah...sebab kalau guna api bawah sahaja, kek selalu tak masak bahagian tengah, kalau guna api atas bawah, selalu bahagian atas akan hangus sebelum kek masak, sebab tu Sue selalu tutup ngan aluminium foil)
  • Tadaaaaa.....Kek yang cantik tersedia dalam masa yang singkat...
  • He he he he he .. Ambil kesempatan promo japppppp...Berminat ngan acuan ni...? Boleh e-mail ke syurie@yahoo.com untuk maklumat lanjut.....

4 comments:

fazianbatrisyia said...

sedap & cantik. Lama tak buat kek ni

Bbwana adienia said...

salam..

best ni makan kek chiffon..apalagi cheese..memang sedap kan..

umi's cup cake said...

cantiknya...mesti sedap jugak kan..

Sue @ Nenie said...

Salam...

Kak Fazian..thanks..

Kak Bbwana...sesekali layan cheesecake ngan kopi panas sedap juga kan...

Kak Umi...Alhamdulillah...saya suka kek ni, saya pun lama juga tak buat...Ni tetiba terasa nak makan...