BAHAN-BAHAN
- 2 ½ pot beras (mana2 boleh biasa or basmathi)
- ¾ pot jagung manis
- ½ tin susu cair
- 2 helai daun pandan (disimpul)
- 1 sb minyak sapi
- 1 sb marjerine
- 1~2 titik perasa ros (optional) - aku tak boh
- 1~2 titik pewarna kuning (optional)
- sedikit garam
- * 4 ulas bawang merah
- * 2 ulas bawang putih
- * ¼ halia (kesemua bahan * diblend)
- 1 batang kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 5 biji buah pelaga
- sedikit cengkih
PENYEDIAANNYA
- Panaskan marjerine dan minyak sapi...Kemudian tumiskan bahan tumisan sehingga terbit bau.
- Masukkan susu dan daun pandan diikuti dengan beras.kacau sedikit supaya sekata dengan bahan tumisan.Masukkan jagung manis,garam dan pewarna kuning.
- Masukkan air secukupnya dan masak nasi macam biasa.
- Bila nasi dah kering air..masukkan perasa ros.Biarkan nasi kering/masak sepenuhnya..
- Sedia dihidang...
No comments:
Post a Comment