Resipinya aku ada post kat MYR tak lama dulu, tapi aku copy~paste jelah kat sini skali lagi...
BAHAN-BAHAN
- 3~4 ketul isi ayam yang dipotong sederhana...dan digaul sedikit serbuk kunyit dan garam
- 2 biji kentang dipotong wedges
- 3 ulas bawang merah dimayang
- 2 ulas bawang putih dimayang
- 2 batang kulit kayu manis
- 4 kuntum bunga lawang
- 6 biji buah pelaga
- 1/4 cawan kicap pekat manis (saya guna kicap kipas udang)
- 1/2 buku kiub pati ayam
- 1 sb serbuk lada putih
- secubit garam/gula (secukup rasa)
- Goreng terendam kentang....diikuti ayam.....ketepikan
- Panaskan minyak...tumis bawang merah, bawang putih, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan kiub.kacau goreng hingga terbit bau.
- Masukkan ayam dan kentang...kacau...then masukkan kicap dan serbuk lada putih.Perasakan dengan garam dan sedikit gula
- Kacau hingga rata.Sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment